Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/insecten_vlinders_in_je_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Insecten: Vlinders in je tuin

In de zomer is het heel fijn om veel vlinders in je tuin te zien rond fladderen. Ze zorgen voor dat tikkeltje extra leven, kleur en sfeer tussen de vele bloemen. Bloeiende planten zijn een absolute noodzaak om vlinders naar jouw tuin te lokken.

Vlinders in de tuin

Hiervoor kies je planten met bloemen die veel nectar produceren. Geef deze planten een plaatsje in de volle zon, waar er niet veel wind is. Wanneer je hun lievelingsplanten in groep aanplant zijn ze nog aantrekelijker en komen de vlinders er massaal op af gevlogen.
Vlinders verkiezen enkelbloemige bloemen boven dubbel gevormde bloemen. Bij dubbelbloemige variëteiten moet de vlinder meer moeite doen om tot bij de nectar te geraken.

AtalantaNECTARRIJKE VLINDERPLANTEN
Vlinderstruik (Buddleja), wisselbloem (Lantana camara), cosmea (Cosmos), zinnia, afrikaantje (Tagetes), beemdkroon (Knautia arvensis), blauwe knoop (Succisa pratensis), duifkruid (Scabiosa columbaria), hemelsleutel (Sedum spectabilis), koninginnenkruid (Eupatorium purpureum), lavendel (Lavendula angustifolia), marjolein (Origanum 'Nymphenburg'), verbena soorten, zonnehoed (Echinacea purpurea)

DRINKEN
De meeste vlinders drinken van de ochtenddauw of landen bij een stilstaand watertje. In de tuin drinken ze ook water op plaatsen met vochtrijke grond maar waar hun pootjes toch niet nat kunnen worden. Je kunt ook zelf een vlinderdrinkschaaltje maken door grond en kiezeltjes te mengen met water in een ondiep schoteltje. Leg op de rand van het modderbadje enkele grotere, gladde stenen waarop de vlinders kunnen landen. Vanaf de steen zullen ze hun roltong in de moddergrond steken om het water er uit op te slurpen.


KOUDBLOEDIG
Vlinders zijn koudbloedige insecten die pas actief worden als hun vliegspieren zijn opgewarmd.
’s Morgens ontdek je ze vaak met hun vleugels open om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen. Dat zonnen doen ze op een tochtarme plaats en, liefst op een donkere steen die zelf ook nog wat warmte kan afgeven. Leg op een zonnige, windvrije plaats enkele grote zwarte stenen of donkere dakpannen en je zult zien dat de vlinders er ’s morgens dankbaar gebruik van maken.

Dagpauwoog nectar zoeken op vlinderstruik

NACHT- OF DAGVLINDER?
Een nachtvlinder vliegt inderdaad vooral ‘s nachts maar veel van zijn soorten vliegen ook overdag. Je kunt ze best onderscheiden door ze eens goed te observeren. De voelsprieten van een dagvlinder hebben een bolletje op het uiteinde; bij een nachtvlinder zijn ze gaaf of lijken vertakt met zijsprietjes. Een dagvlinder vouwt zijn vleugels rechtop samen of hij strekt ze volledig horizontaal open. Een nachtvlinder vouwt ze vaak als een driehoekje boven zijn achterlijf samen.

#4360

Auteur: Kurt Vossaert