Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/inheemse_beplanting_in_opmars

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

L'histoire se répète: inheemse beplanting in opmars!

Dit is niet zomaar een denkpiste maar meer iets waar ik meer en meer in geloof gewoon omwille van het feit dat het pure logica is en dat het op lange termijn voor de meest duurzame groenzones zal zorgen. De terugkeer van inheemse beplanting in onze tuinontwerpen is een onderwerp dat her en der de kop op steekt en vandaag de dag perfect samengaat met de stimulans om eigenhandig te gaan moestuinieren en met elke zin waarin het woord 'ecologie' centraal staat.

Planten van bij ons

De kracht van inheemse beplanting en dit in het bijzonder gekweekt op eigen bodem is niet te onderschatten. Ik las laatst dat de Vlaamse tuinen maar liefst goed zijn voor 8% van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Als je weet dat de natuurreservaten in het noorden van Belgïe goed zijn voor 2,5% van de totale oppervlakte dan heb ik het recht om te zeggen dat wij als tuinarchitecten bijna verplicht zijn om van ieders tuin een stukje natuur te maken! Het stimuleren van het gebruik van inheemse beplanting is een mooi basisprincipe voor de opstart van elk nieuw tuinontwerp. Stel je nu eens voor dat jouw tuin een stuk, min of meer gecontroleerde natuur, wordt. En jouw buur vindt dit leuk en zijn buurman op zijn beurt ook...Ik zie het percentage natuurreservaten in Vlaanderen al stijgen.

merel op gemengde haag

Nu, alle gekheid op een stokje. Er is iets van te zeggen...Inheemse beplanting is beter bestand tegen het leven in onze streken. Ze zijn beter aangepast aan onze seizoenswissels. Ze houden van onze verschillende bodemtypes en bovendien zijn ze nog steeds onlosmakelijk verbonden met onze inheemse fauna. Van de kleinste insecten tot de meeste vogelsoorten en kleine knaagdieren. Allen zijn ze gebaat bij de wortels, de bladeren, de twijgen, de noten en de vruchten van enkele inheemse pioniers zoals vlier, hulst, lijsterbes, hazelaar, berk, Gelderse roos, liguster, beuk, zomereik, meidoorn, taxus en zoveel andere soorten. 

gemengde haag planten

Autochtone beplanting is van oudsher beter beschermd tegen verschillende ziektes en parasieten en heeft een betere samenwerking met andere organismen uit onze streken waaronder flink wat schimmels en paddenstoelen. Al deze jarenlange ervaring en tal van aanpassingen en samenwerkingen zijn opgeslagen in het genetisch materiaal van onze streekgebonden autochtone beplanting en mogen natuurlijk in geen geval verloren gaan. 

Let op, de soort kan inheems zijn maar de plant niet, dit is echter een belangrijk gegeven. Het is niet omdat de soort inheems is dat ook de plant die je voor je ziet inheems is en dus over het correcte genetisch materiaal beschikt. Een zomereik op de Oostkust van de Verenigde Staten heeft niet dezelfde genetische eigenschappen als een zomereik uit het Leen in Eeklo, Oost- Vlaanderen. Niet elke inheemse soort is dus een inheemse plant, ga dus ook op zoek naar planten die gekweekt zijn op eigen bodem.
Het hoeft niet veel te zijn maar een gemengde haag bijvoorbeeld met enkele van de vooraf genoemde soorten kan al wonderen doen of wat dacht je van een groenscherm van hulst gecombineerd met groepen groene en rode hazelaars.

Natuurlijk moeten exoten kunnen! 

vlnderstruin, buddleja davidiiJe hoort me natuurlijk niet zeggen dat alle exoten in ons land moeten verdwijnen. Geen enkele vorm van extremisme is goed te keuren dus ook in dit geval doen we dit niet. Tal van ingeburgerde soorten zijn door de jaren heen bijna net zo belangrijk geworden voor ons ecosysteem als de autochtone soorten. De vlinderstruik bijvoorbeeld, oorspronkelijk uit China, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en van uitzonderlijke waarde voor tal van nectarminnende insecten. Bovendien is deze heester intussen perfect aangepast aan ons klimaat en ontspringt de soort uit zaad waar er goede omstandigheden zijn, in dit geval nagenoeg...overal. Bovendien is het zo dat uitheemse soorten veelal in andere perioden bloeien dan onze inheemse soorten waardoor zij elkaar perfect aanvullen.

Exoten kunnen dus met mate, indien het om niet-invasieve soorten gaat. Maar bij deze dus een oproep om onze inheemse beplanting te laten primeren - in het kader van een duurzaam groenbeleid - doorspekt met enkele aantrekkelijke exotische, zij het nuttige, accenten en een gazon vol kruiden en bloemen.
Zeker als je weet dat de zomereik bijvoorbeeld, een nauwe relatie onderhoudt met circa 400 diersoorten terwijl sommige exotische bomen door de jaren heen nauwelijks enige vorm van relatie hebben opgebouwd met eender welke diersoort. Dat zegt toch genoeg...

#5240

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p