Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hulpmiddeltjes_voor_het_natuurlijk_bestrijden_van_griep_en_verkoudheid

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 juni 2022

Hulpmiddeltjes voor het natuurlijk bestrijden van griep en verkoudheid

Het is weer zover, de tijd van het jaar waarin iedereen wel een kwaaltje opdoet. Heesheid, prikkelend gevoel, pijn bij het slikken, een opgezwollen keel of een verstopte neus. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van droge lucht of overbelasting van je stem, maar ook de aankondiging van een verkoudheid of de griep.

Met al die kerst- en nieuwjaarsfeestjes van onlangs geef je je kwaaltjes ook zo door aan elkaar. Voor de bestrijden daarvan hoef je niet meteen naar medicijnen van de apotheek te grijpen. Vaak zal je daar trouwens gewoon pijnstillers krijgen want griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, wat niet te behandelen valt met antibiotica. Keelpijn kan je op een natuurlijke manier verdrijven, met ingrediënten die bijna iedereen in huis heeft. Het best kan je, vanaf je iets van keelpijn voelt bij het slikken, starten met natuurlijke bestrijding. Met de volgende huismiddeltjes kan je je klachten alvast verlichten.

thee maken tegen zere keelWanneer je pijn voelt bij het slikken kan je deze verzachten door het drinken van koude of warme dranken. Het is belangrijk om veel water te drinken, want water helpt afvalstoffen in je lichaam afvoeren.

Naast gewoon water drinken kan je natuurlijk lekkere thee zetten. Kruidenthee is uitermate geschikt voor het behandelen van keelpijn. Vlierbloesem, pepermunt, duizendblad, gember, citroen, kaneel, tijm, kamille, cayennepeper, hysop, salie en honing zijn alvast enkele geschikte ingrediënten voor thee tegen keelpijn.

Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken zoals alcohol en koffie. Ook melk is niet zo goed, want dat zet aan tot slijmvorming. Eet licht verteerbaar voedsel (soep, rijst of kip) en zorg ervoor dat je genoeg vitamine C binnen krijgt (bijvoorbeeld vanuit citroen en grapefruit). Vitamine C helpt bij het functioneren van de lever en dus je immuunsysteem. Een waterijsje eten of zuigen op een ijsblokje verlicht keelpijn vaak net zo goed als dure zuigtabletten. Ga niet fluisteren, want dat is nog slechter voor je stem dan praten!

Een verstopte neus is een irritant ziektebeeld, het is alsof je constant naar adem snakt en zeker om te slapen heel ongemakkelijk. Snijd voor je gaat slapen een ui in grote stukken en leg deze op een bordje naast je bed.

Wanneer je veel last hebt van slijm kan je ook gaan dampen. Breng hiervoor water aan de kook en giet dit in een schaal, doe er kamille, eucalyptus en tijm bij. Sla een handdoek over je hoofd en ga 5 - 10 minuten boven de schaal hangen.

Snuif de damp op via de neus en adem uit via de mond. Dit zal het slijm los maken en de keelpijn verzachten.

Je kan ook een paar keer per dag gorgelen om je keelpijn te verzachten, je kan dit doen met een oplossing van zout of zuiveringszout.
Je kan ook gorgelen met water waarin je appelazijn, tijm, salie, mirre, marjolein of kurkuma hebt laten trekken. Spuug het water uit na het gorgelen.

Verder zijn ook smeerwortel, klein hoefblad, heemst, rode iep, toorts, aloë vera en zoethout goed om je keel te verzachten. Je kan deze kruiden aanschaffen in voedingssupplementen of je kan deze natuurlijk ook zelf kweken of gaan verzamelen in de lente en zomer en zo je eigen natuurlijke medicijnkastje aanleggen.
Als je veel moet hoesten kan je zelf een hoestsiroop maken van honing en citroen of zonnebloemolie. Meng gelijke delen met elkaar en neem daar af en toe een theelepeltje van in. Je kan ook nog gembersap toevoegen aan je siroop. Ook warm wortelsap of anijsthee kunnen wonderen doen tegen hoest.

hulpmiddeltjes voor het natuurlijk bestrijden van griep en verkoudheidKnoflook heeft iedereen wel in huis, naast het feit dat het je gerechten op smaak brengt is het ook een natuurlijk antibioticum. Het bezit krachtige antischimmeleigenschappen en antibacteriële en antivirale eigenschappen. Knoflook eet je bij voorkeur rauw, want bij verhitting gaan veel positieve eigenschappen verloren. Laat de knoflook na het snijden nog 10 minuten staan, hierdoor wordt allicine (het antibioticum) en de daarvan afgeleide stoffen actief. Andere leden uit de Allium familie werken trouwens ook desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden. Ook echinacea is een natuurlijk antibioticum en geeft je immuunsysteem een boost.

Als je stramme spieren hebt kan je ‘s avonds een heerlijk warm bad nemen om deze te ontspannen. Na je bad kan je een hete kop thee drinken en dan lekker vroeg je bed in, vergeet je ui niet mee te nemen!
Naast het verlichten van de symptomen is het belangrijk dat je je lichaam veel rust geeft, zo kan het zijn energie gebruiken om te vechten tegen de griep of de verkoudheid.

#4989
Terug naar boven icoon