Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/honingbijen_verzorgen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Honingbijen in verstedelijkte gebieden

Honingbij verzorgen Bombus barbutellus

Door de verstedelijking krijgen de bijen het jaar na jaar lastiger om te overleven. Het valt bovendien al aardig op wanneer men kijkt in de natuur. En dit heeft zo zijn weerslag op de productie van onze voeding, de bijen staan immers in voor de bestuiving van de vele vruchtgewassen.
Daarom worden steeds meer en meer geteelde honingbijen ingezet in de landbouw om aan de vraag van voedselproductie te blijven voldoen.
Niet alleen op het platteland zijn bijen belangrijk (dan spreken we hier over de solitaire bijen), ook in de stad zorgen deze gevleugelde insecten voor bestuiving van bloemen, struikjes en bomen in parken, stadstuintjes en zelfs bloembakken.  De solitaire bijen zorgen bovendien voor bestuiving van 67% van alle planten, zonder hen zouden verschillende soorten kunnen uitsterven.
Daarom is het belangrijk dat de bijenpopulatie blijft bestaan.

Hoe (over)leven solitaire bijen?

Soliltaire bijen zijn bijen die ‘zoals de naam het zegt’ alleen leven. Ze zullen geen kolonie verdedigen zoals wespen en zijn daardoor niet agressief. Wanneer een honingbij steekt blijft de angel door de weerhaakjes vastzitten in de huid en sterft de bij. Dat probeert de bij dus te vermijden door alleen te steken in uiterste nood. Het zijn overigens enkel de vrouwelijke bijen die steken. Bovendien is de angel van vele soorten bijen niet sterk genoeg om door de menselijke huid te steken. Dit in tegenstelling tot wespen. Meer informatie over wespen? Lees het dossier wespenplaag op komst.
Het is belangrijk dat honingbijen vanaf de lente tot het voorjaar voldoende nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. De nectar wordt levert hen energie, het stuifmeel hebben ze nodig voor hun eiwitten.
Bovendien moeten ze hun bloeiende planten zoeken in een straal van 500 tot 600 meter rond hun nest.

Bombus psithyrus of hommel
Bombus psithyrus of hommel


Acties voor honingbijen in de stad

In grote steden zoals Londen, Paris en Amsterdam zijn al proefprojecten geweest met het installeren van bijenkasten. In tegenstelling tot de landbouw is er in de stad minder bijensterfte ten gevolge van pesticiden die de landbouw gebruikt, die veel minder aanwezig zijn in de stad en kunnen bijen ook sneller bloeiende planten vinden in tuintjes en parken. Op het platteland schakelt men steeds meer over naar monoculturen zoals maïs en aardappelen waar de honingbij niets te zoeken heeft.
Steeds meer steden gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen meer bij het onderhoud van de groenparken, dat is onder meer een reden waarom de bijen het beter beginnen doen in de steden.
Door de installatie van bijenkasten in steden lijkt het zelfs dat er een grotere opbrengst uit voortkomt en dat er een kleinere bijensterfte is.

Schorzijdebij (Colletes halophilus)
Schorzijdebij (Colletes halophilus), leeft hoofdzakelijk in de duinen

Wat kunt u doen voor de honingbijen?

  • Probeer een gevarieerd aanbod aan bloeiende planten te voorzien, vanaf het vroege voorjaar (zoals de wilg) tot de herfst, op die manier hebben de bijen in uw buurt steeds verse bloei. Tropische planten zijn minder geschikt omdat ze vaak geen stuifmeeldraden hebben.
  • Bijen houden ervan om in insectenhotels te verblijven. Deze hotels kunnen het best naar het zuiden gericht worden omdat bijen altijd warme plekken zullen opzoeken. Ook holle stengels van uitgebloeide bloemen durven de bijen zich ophouden. Wanneer u dus een rustig hoekje hebt in de tuin kan u deze uitgebloeide bloemen laten staan.
  • Ook voor woningen die geen tuin hebben kunnen iets doen voor bijen: Zorg voor bloeiende planten op balkon of terras. Planten die ideaal zijn voor bijen zijn bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn, pinksterbloemen, paardenbloemen en gewone margrieten. Klimplanten zoals klimhortensia of klimop zijn bovendien mooie planten voor de gevel die ook veel stuifmeel en nectar leveren.
  • Sommige bijen houden zich graag op in kieren en spleten, bijvoorbeeld tussen tegels op het terras. Probeer daarom het terras niet te schrobben met bleekwater.
#3112