Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hommels_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Hommels in de tuin

Hommels in de tuin

Zachtaardige hommels aantrekken in de tuin is bijzonder nuttig, en zeker wanneer u doelt op bestuiving van planten, want daar zijn hommels uitermate geschikt voor.
Niet verwonderlijk dat professionele fruittelers ook hommels uitzetten om een maximaal rendement te bekomen. Door het plaatsen van goede hommelkasten zorgen fruittelers ervoor dat de hommels zich uitermate goed voelen en doen waarvoor ze uitgezet worden: stuifmeel verzamelen.
Voor de hommels betekent dit stuifmeel voedsel, voor de fruitteler een zekerheid op goede vruchten.

In België en Nederland zijn er een aantal hommelsoorten die vaak waargenomen worden:
de aardhommel (Bombus terristris, Bombus magnus en Bombus lucorum), wilgenhommel (Bombus cryptarum), steenhommel (Bombus lapidarius) en boomhommel (Bombus hypnorum). Elk van deze hommelsoorten zijn niet-agressieve insecten. De misvatting bestaat nog steeds dat alle bijen steken. Dit komt veelal door een andere groep van insecten, namelijk de wespen. Wespen leven in kolonies die ze ook in stand willen houden en verdedigen.

Hommels zullen in tegenstelling tot wespen zelden tot nooit steken. Wanneer ze in het nauw gedreven worden, leggen ze zich op hun rug en kunnen steken met hun angel. Anders dan die van een bij zal een hommel meerdere keren kunnen steken omdat de angel niet blijft zitten. Hommels kunnen zich ook verweren door te bijten, maar enkel in gevallen waar ze zich extreem bedreigd voelen.

Een hommelseizoen

Een hommelseizoen start in het voorjaar wanneer de temperaturen wat omhoog gaan. Tot dan was de koningin in winterrust en heeft zich vorstvrij verstopt in de grond. Vandaar dat men soms hommels vindt in diepe bloembakken of andere terraspotten. Bij temperaturen vanaf 6 tot 8 °C vliegt de koningin uit (zij is de enige die de winter overleeft). Eerst en vooral zal zij op zoek gaan om zelf wat extra energie op te doen. Daarom zullen hommelkoninginnen te vinden zijn op de eerste bloeiende bloemen zoals sneeuwklokjes, krokussen, helleborussen of andere vroege bloeiers.
Daarna zal de koningin op zoek gaan naar een geschikte nestplaats om een nieuwe populatie te starten.

stuifmeel en nectar van hommelkoningin
Een koningin bij de start van de kolonie.
De rode 'blubber' is gemaakt van stuifmeel en nectar en is de voeding voor de eerste larven.

De nieuwe nestplaats zoekt zij meestal dicht tegen de grond. Hommels houden ervan om in fijne kieren te kruipen zoals spouwmuren waar voldoende plaats is om “haar ding te doen”.
Je kan natuurlijk de hommels een handje helpen door speciale hommelkasten in de tuin te plaatsen. Een goede hommelkast heeft een kleine invliegopening waarna een droge en veilige ruimte beschikbaar is. Nestvulling van oude muizennesten, droog hooi, mos en andere materialen van verlaten nesten van andere dieren worden graag opnieuw gebruikt.
In het begin zal de koningin het nestmateriaal omtoveren tot een klein bolletje waarin enkele larven worden gelegd. De koningin zorgt voor een aangename warme temperatuur in dat nestje tot 30°. Ze heeft daarvoor een grote hoeveelheid energie nodig die ze haalt uit verbranding van suikers. Na een drietal weken worden de eerste larven de eerste werksters van de koningin. Hun taak bestaat erin het nest te helpen uitbreiden. Een populatie bevat na een aantal weken tot maximaal 300 werksters.

Later op het seizoen volgt een ingewikkeld proces waarbij ook werksters eitjes gaan leggen. Daaruit komen darren (mannelijke hommels) voort. Na het paren vertrekt de koningin uit het nest en volgt verder een solitair leven om  in het najaar opnieuw een schuilplaats te zoeken en beschut te zijn voor de komende winter en alles van voor af aan te starten. Voor de winter mag je de hommelpotten en hommelnestkasten dan ook opbergen in een tuinhuis, op zolder of een andere winterberging om tegen het vroege voorjaar terug naar buiten te brengen.

Hommelkasten op een rijtje


Hommels in uw tuin

Zo zorgt u ervoor dat de hommels in uw tuin komen wonen:

U kunt de hommelkasten plaatsen op strategische plaatsen in de tuin. Hommelkoninginnen die op zoek zijn naar een geschikte nestplaats zullen alle kieren en gaatjes even proberen. Ze zullen dus op natuurlijke wijze uw hommelkast vinden.

gewone aardhommel (Bombus terristris) op een rode zonnehoed
gewone aardhommel (Bombus terristris) op een rode zonnehoed

Je kan ze natuurlijk een handje helpen: vang de koningin heel voorzicht met een netje en duw ze voorzichtig richting invliegopening van de kast. Eenmaal ze naar binnen gaat, wordt de kast gedurende een half uurtje afgesloten. De koningin heeft nu voldoende tijd voor inspectie van de kast. Daarna wordt de invliegopening weer open gemaakt. Wanneer de koningin naar buiten komt en rond de kast in acht-vormen gaat vliegen dan is de kans groot dat ze daar haar nest zal maken. Maak je geen zorgen wanneer de hommelkoningin even wegvliegt. Ze weet nog steeds de locatie van uw hommelkast en meestal komt ze ook weer terug.

Om het de koningin helemaal naar haar zin te maken kan een schoteltje met een beetje suikerwater in de kast helpen.
Dit hoeft slechts enkele druppeltjes te zijn, bijvoorbeeld aangeboden in een dopje van een kleine fles.

#3414