menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

Hangmand? Zo gevuld!

Op een terras of balkon met weinig plaats zorgen hangmanden voor een massa bloemen op ooghoogte, zonder dat ze plaats innemen. Als je ze regelmatig water geeft, heb je er de hele zomer geniet van. Let wel even op, wanneer je je hangmand vult; daar zijn een paar trucjes voor.

hoe vul je een hangmand op

  1. Neem een hangmand uit draadgaas, met een stevige ketting om ze op te hangen. Vaak zit er een bodem van karton of vilt in de hangmand: haal die eruit. Zo’n bodem droogt aan de buitenkant heel snel uit in de wind, waardoor ook de wortels van je planten uitdrogen.
  2. Spreid op de bodem van de hangmand een laag van restjes mos uit je gazon, of wat twijgen klimop die je van je gevel of haag knipt; zo krijg je een mooie groene onderkant. Als er al een kokosvezelversiering aan de buitenkant zit, kun je die behouden.
  3. Leg op de bodem een lege potgrondzak; die zal het vocht in de hangmand houden. Draai de zak binnenstebuiten, en spreid hem met de zwarte binnenkant naar beneden, in de hangmand, bovenop de klimop of het mos. Snijd hem nog niet af; vul eerst de mand.


  1. Neem kwaliteitspotgrond voor eenjarigen of balkongeraniums. Daar zit voldoende voedingsstof in voor zowat 100 dagen, en hij houdt ook goed het vocht vast, zodat je minder moet gieten en je planten geen droogtestress krijgen. Vul de hangmand tot 10 cm onder de rand.
  2. Knip de plastiekzak af ter hoogte van de rand. Prik er een drainagegat in, tegen overtollige regen of een plotse stortbui. Maak één gat in de zijkant, nooit in de bodem, anders loopt het water dat je er op droge dagen ingiet, meteen weer weg.
    Tips bij het vullen van hangmanden
  3. Kies planten die overhangen: hanggeraniums, surfinia, Verbena, Scaevola… Plant in het midden iets met ijle of kleine bloemen die voor luchtigheid zorgen zoals Euphorbia 'Diamond Frost'. Voor een plek met wat meer schaduw kies je fuchsia, Vlijtige Liesjes, lobelia’s, of een van de prachtige knolbegonia’s. Wil je wat eetbaars in de mand, neem dan een hangaardbei. Zet geen oranje of rode bloemen in een hangmand die tegen een bakstenen muur hangt en geen witte voor tegen een witte gevel.
  4. Denk niet alleen aan de bloemen, ook het blad is heel belangrijk, in een hangmand.
    Voeg een grijze bladplant toe zoals Helichrysum petiolare, Dichondra argentea 'Silver Falls' of Plectranthus argentatus ‘Silver Shield’. Of neem iets dat opvalt, zoals Plectranthus madagascariensis 'Variegated Mintleaf', een paarse of groengele Ipomoea batatas of wat gele Lysimachia nummularia. Het paarsrode gras Pennisetum x advena ‘Rubrum’ staat prachtig in een wat grotere mand.
  5. Zet de planten een paar uur voor je ze gaat planten in een bak met water en laat ze zich helemaal volslorpen. Haal ze uit hun potten, maak de wortelkluit onderin wat los en zet ze goed tegen de wand van de hangmand aan, en één in het midden. Plant er niet meer dan 5 per mand. Vul verder aan met potgrond en duw de holtes goed aan. Laat een gietrand van 3 cm over.
  6. Begiet overvloedig, zodat de potgrond rondom rond goed nat is, en er geen luchtholtes meer tussen de planten zitten.
  7. Geef je hangmand elke dag water, tenzij het veel regent. Knip af en toe de uitgebloeide stelen af en meng elke twee weken vloeibare voeding door het gietwater - op die manier blijft je hangmand mooi tot een eind in de herfst.
#5198Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon