Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hoe_fotografeer_je_bloemen


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Hoe fotografeer je bloemen

bloemen fotograferen

Bloemen lijken altijd gemakkelijk onderwerpen om te fotograferen. In zekere zin is dat wel, zeker wanneer het vergelijkt met portretfotografie.  Want stel je maar eens vlak voor de neus van het model. Je tovert al snel de gekste bekken tevoorschijn.
Bloemen blijven bloemen en schamen zich niet hoe ze er uitzien, ga je er nu vlak tegen staan of veraf, dat kan hen niet schelen.  Het is enkel nog een kwestie om ze goed in beeld te brengen en daarom geven we hieronder enkele leuke tips:

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt
Hoe zou dat nu niet gemakkelijk zijn” hoor ik u denken. “Ze staan toch gewoon perfect stil, zet ze in het zonlicht en druk op de knop?”… Hola, niet zo vlug!

Het begint allemaal met de keuze van de invalshoek.
Plaats 6 mensen in een cirkel rond die bloem en uiteindelijk krijg je 6 tamelijk gelijkende foto’s van diezelfde bloem. Dat is vrij saai denk ik.  Als je op een “gewone” afstand van die bloem staat en vanuit een “gewone” hoek fotografeert met een “normale” instelling krijg je uiteraard maar “normale” foto's als resultaat. Normale beelden zijn saai, deze zijn al genoeg gemaakt en brengen geen meerwaarde.
Een wijziging in het standpunt kan al heel wat anders opleveren, schiet van onderen, door de bloembladeren heen, van achteren, in tegenlicht, recht bovenaan tot in de bloemkern, ... Eenmaal je doorhebt hoe je een interessante hoek gebruikt, zal je steeds op je rug, knieën, op een trapje, of waar dan ook kruipen om er dat ietsje meer uit jouw foto te halen.

Het materiaal
tuinfotografieUiteraard helpt het materiaal veel. Een goede macrolens op een statief dat omgekeerd kan gebruikt worden zal je uiteraard gemakkelijker maken om echt interessante beelden te schieten. Maar dat is ook niet altijd nodig, een zoomlens (zelfs de gewone kitlens) kan hiervoor gebruikt worden. Wat meestal wel belangrijk is, is het statief. Op die manier kan de sluitertijd verlengd worden waardoor het natuurlijke licht altijd kan gebruikt worden zonder storende beweging. Flitsen doen we liever niet. De bloemen wordt platter en de storende harde zwarte schaduwen zorgen voor een lelijke rand.

Staan de bloemen niet in een vaas maar in de volle grond, dan is de achtergrond vaak te chaotisch. Hoe mooi de tuin ook kan zijn, de achtergrond hou je best altijd neutraal. Op die manier komt het object (de bloem) veel beter tot zijn recht.
Daarvoor is het handig om enkele grote vellen papier (zwart, wit of zelfs gekleurd) achter de hand te hebben. stel die op achter de bloem en zorg dat ze groot genoeg zijn om beeldvullend op de foto te staan. Op die manier verdwijnt de storende achtergrond volledig.

Een waterspray of vernevelbusje is zeker een must om mee te hebben. Een klein beetje vernevelen over de bloem geeft de indruk van pas geregend of frisse dauw en geeft zeer interessant en vaak kleurrijke reflecties van de bloem.  

Aan de slag!
Het voordeel van een zoomlens of een macrolens is dat je de bloemen beeldvullend in beeld komen. De bloem hoeft er ook niet altijd volledig op te staan. Kadreer gerust een deel van de bloem weg, maar zorg ervoor dat als je snijdt in het onderwerp, je dat genoeg doet. Als het hoekje van het bloemblaadje er nét niet op staat, dan is dat onkunde. Zoom dan iets meer in of kom dichter, zodat er een groter deel van de foto valt.

Speel ook met scherptediepte en verleg eens de focus. Automatische focus zal bij de meeste toestellen geen schitterend resultaat opleveren, stel daarom liever manueel scherp, zeker wanneer je werkt met grotere diafragmaopeningen.

Verlichting is alles! Diffuus natuurlijk licht heeft de voorkeur. Direct zonlicht heeft hetzelfde effect als een flitser: te harde en lelijke schaduwen. De interessante texturen en details gaan hierbij volledig verloren. Daarom is het zeer interessant te fotograferen bij een bewolkte dag.
Staat de bloem binnen in een vaas, zet die dan naast een groot raam. Bij hard zonlicht doet een vliesdoek of een wit laken hetzelfde als bewolking: het zorgt ook voor diffuus licht. Aan de andere kant plaats je een groot wit papier (of isolatieplaat), dit zorgt voor reflectie van het natuurlijke licht op de zijkant die anders wellicht iets te donker zal zijn (omdat er geen licht op valt).

hoe bloemen fotograferen

Ken uw camera
Blijf weg uit de automatische modus (P of het groene blokje). De automatische mode van je camera kan goede foto’s opleveren, maar de echte WOW-foto’s maak je er vrijwel zelden mee. Denk maar aan een foto van een besneeuwd landschap, of een witte bloem die het gehele beeld vult. De automatische stand van jouw camera maakt daar een grijsachtig beeld van (18% grijs om exact te zijn).
Dat is niet wat we willen en daarom gebruik je steeds de manuele instellingen. Een grijskaart is uiteraard ideaal, zo blijft de bloem haar natuurlijke kleur behouden, ook op de foto!
Uiteraard ook hier: oefening baart kunst!

#4056Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon