Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hoe_de_vogels_in_je_tuin_voederen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Hoe de vogels in je tuin voederen?

mussen aan de voedertafel

De winter heeft de voorbije dagen zijn intrede gedaan. De eerste vrieskou en sneeuw hebben het landschap herschapen. We halen onze dikke trui, muts, sjaal en handschoenen uit de kast en trekken de natuur in om een mooie winterwandeling te maken.
Maar ook in onze eigen tuin valt er nu heel wat te beleven. Vogels die niet wegtrekken naar het zuiden maar hier de koude wintermaanden doorbrengen, zijn massaal op zoek naar voedsel. Als het vriest en sneeuwt hebben de vogels onze hulp hard nodig. Om hun lichaamstemperatuur van zo’n 40° op peil te houden hebben ze heel wat extra energie nodig.

Verschillende vogels bezoeken onze tuin maar niet alle vogels houden van hetzelfde voedsel. Ook de manier waarop het voedsel best wordt aangeboden verschilt.

Welk voer voor welke vogel?

Ga na welke vogels er in je tuin foerageren en stem hierop het soort voedsel dat je wil aanbieden op af. Welk voedsel geef je nu best aan welke vogel?

meesjes eten pindanoten

  • Mezenbollen: ideaal voor allerlei soorten mezen zoals koolmezen, pimpelmezen, staartmees,… grote bonte specht, boomklever en groenling.
  • Pindakaas: merel, verschillende soorten mezen, kauw
  • Pindanoten: Turkse tortelduif, houtduif, pimpelmees, koolmees, vink
  • Eikels en okkernoten: gaai, kauw
  • Zaden: huismus, roodborst, mezen, Turkse tortelduif, houtduif, vink
  • Meelwormen: roodborst, merel, huismus, winterkoning
  • Zonnebloempitten: groenling, vink, specht, boomklever, mezen, putter
  • Rozijnen:  merel
  • Fruit zoals appel: merel, lijster

Biedt enkel ongezouten voeder aan en geef geen al te grote hoeveelheden in één keer. Het voedsel zal rotten en beschimmelen en zal bijgevolg niet meer geschikt zijn voor de vogeltjes. Fruit kan snel vervriezen, geef je dus best in zijn geheel en niet in kleine stukjes.


Hoe bied je het voeder optimaal aan?

roodborstje met meelwormBied op verschillende plaatsen in je tuin voedsel aan. Zo krijgen alle vogels de kans om hun buikje rond te eten en zullen ze minder snel verstoord worden door de grotere vogels zoals kauwen. Zij hebben uiteraard ook recht op een deel van het voedsel maar kunnen de kleinere vogeltjes verstoren.

Heel wat vogels zoals de heggemus  zoeken van nature uit hun voedsel op de grond. Zorg voor een plekje in de tuin dat sneeuwvrij is en liefst in de buurt van wat struiken zodat ze bij gevaar snel een veilige plek kunnen opzoeken.
Vetbollen kan je in struiken of in bomen ophangen. Koolmezen en pimpelmezen zijn hier dol op. Het is ook een natuurlijke omgeving waar ze zich opperbest voelen.

Heb je plannen om een voederhuisje te plaatsen doe dit dan ook op een beschutte plaats liefst in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Een overdekt voederhuisje heeft het voordeel dat de zaden en noten beschermd zijn tegen regen en sneeuw.
Vogels zijn in de winter wat verzwakt en dus vatbaarder voor ziektekiemen. Reinig dus regelmatig de voederplaats met een borstel, heet water en eventueel een biologisch afbreekbaar desinfecteermiddel . Gebruik hiervoor geen chemische reinigingsproducten.
In onze webwinkel kan je terecht voor verschillende soorten voederhuisjes en voederstations.

Een rijk gevulde voedertafel lokt heel wat vogels naar je tuin. Het is ook fantastisch om de vogels in actie te zien en het geeft je de mogelijkheid om de vogels van heel dichtbij te spotten. Misschien kan je er wel een leuke foto van maken!

#4601

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies