Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hermodactylus_tuberosus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 juni 2022

Hermodactylus tuberosus of zwarte iris ook vingerknol genoemd.

Botanici  leveren prima werk als ze planten moeten indelen bij de juiste familie maar als ze planten een naam moeten geven scoren ze soms een stuk minder. De mooiste planten eindigen vaak met namen die menige tong in de knoop doen slaan.
Zo kennen we de Hermodactylus tuberosus waarbij vele mensen zullen vermoeden dat dit een besmettelijke ziekte is, terwijl het de botanische of wetenschappelijke benaming is van een zeer elegante, mooie voorjaarsbloeiend bolgewas.

Deze naam kwam tot stand via een aantal naamsveranderingen. Zo was deze vroeger gekend onder de veel duidelijker en aantrekkelijker benaming die nog in menig cataloog terug te vinden is als Iris tuberosa (knobbelige iris). Later werd het H. tuberosus of H. tuberosa wat een stuk moeilijker te linken is aan de familie van de irissen.

hermodactylus ook zwarte iris genoemd

De Nederlandse benaming voor deze bijzonder knol is de zwarte iris alsook vingerknol als verwijzing naar de vingerachtige vorm van de knollen.
In het Engels verwijst men eveneens naar de kleur en de vorm van de bloem met namen als 'widow iris' (weduweniris) en 'snake's head iris' (slangenkopiris)

Knollen in de vorm van vingers
De naam vingerknol verwijst naar de vingervormige knollen

Planttijd: september tot december
Plantafstand: 10 cm
Plantdiepte: 8 cm
Bloeiperiode: april - juni (geurende bloemen)
Hoogte: 25 - 30 cm

Plant de knollen tussen september en december en tegen het eind van het jaar komen de driehoekige en puntige blauwgroene bladeren uit de grond piepen. De vrieskou deert de bladeren niet en in februari heb je reeds mooie planten die tegen mei met onmiskenbare irisachtige bloemen zal bloeien. Het zijn uitstekende snijbloemen die aangenaam geuren. De delicate, geparfumeerde geur wordt nog sterker als je ze naar binnen brengt in een warme kamer of op een zonnige standplaats achter het raam.

De planten vinden hun herkomst in Zuid-Europa en groeien het liefst op een zonnige standplaats. Eenmaal ze op hun plaats staan zullen ze elk jaar aangroeien. Het zijn dan ook ideale bollen voor verwildering.

U kunt knollen van deze plant bestellen in onze webwinkel

Hermodactylus tuberosus  bollen kopen
Hermodactylus tuberosus met een zeer bijzondere bloemkleur.

#2739
Terug naar boven icoon