Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/herkennen_van_spinnen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Herkennen van de meest voorkomende spinnen

September is de maand waarin spinnen steeds vaker opduiken. In de herfst worden ze opgemerkt omdat dit de periode is waarin spinnen op zoek gaan naar een partner.
Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende soorten en enkele tips om ze buiten te houden.

Araneus diadematus – kruisspinAraneus diadematus – kruisspin

Dit is de bekendste spin in onze regio's omdat ze zo massaal voorkomt.
Ze kan dat omdat haar web zeer sterk en veerkrachtig is. Daardoor kunnen ze ook grotere insecten vangen en meer eten bevordert de populatie.
De kruisspin dankt haar naam aan het typerende kruis op haar rug.

Wat vele mensen niet weten is dat de kruisspin soms haar eigen web opeet, om daarna een nieuw web te maken.
Het web zelf – dat bovendien een typische wielvorm heeft – is zeer voedzaam.
Vaak kleeft het nog vol met zeer kleine insectjes. Een echte lekkernij dus voor onze kruisspin.

Tegenaria parietina - grote huisspin

Deze spin is één van de grootste spinnen bij ons en zij maken een matweb. Dit zijn webben zonder kleefstof zoals het web die een kruisspin maakt. Door de trilling van een insect herkent de spin de prooi en bijt ze de prooi onmiddellijk. Daarna neemt ze deze mee naar haar schuilplaats. Gevaarlijke insecten verlammen ze voorzicht door bij iedere beet wat gif in te spuiten.

Tegenaria atrica - gewone huisspin

Dit is de kleine variant van de grote huisspin, maar heeft een iets donkere kleur.
De mannetjes worden dikwijls waargenomen in de herfst waardoor de mensen verkeerdelijk denken dat ze nu in huis zijn gekropen. Dit is fout want ze leefden daarvoor al de hele tijd verscholen in huis. Nu zijn ze enkel op zoek naar een partner en worden ze meer gezien, bijvoorbeeld in het bad. Neen, deze zijn niet gekomen via de afvoerbuis, maar gewoon gevallen/gesloren in de badkuip die te glad is waardoor ze er niet meer uit kunnen.

Steatoda grossa - grote steatodaSteatoda grossa - grote steatoda

Dit is van nature geen inheemse spin. De precieze periode wanneer ze bij ons binnenkwam is niet gekend, maar ze heeft zich alleszins goed aangepast aan onze streken.

Het gif van de steatoda is sterk, en daarom wordt ze vaak gelinkt aan de zwarte weduwe. Gelukkig is het gif niet zo sterk en dus ongevaarlijk voor de mens, maar niet voor haar – soms grote – prooien.

Deze spin helpt het huis te vrijwaren van vele insecten, maar zo wordt ze niet door iedereen herkend.

 

Opiliones – hooiwagen

De term hooiwagen is eigenlijk een verzamelnaam van een groep van ongeveer 6000 geleedpotige spinachtigen. Ze worden vaak verkeerdelijk aanzien als spinnen. Ze onderscheiden zich van spinnen omdat ze geen gif hebben, geen spinnenwebben maken en ze maar 1 paar ogen hebben (centraal op de kop). Hooiwagens komen overal voor, zowel op muren, tussen de planten of onder keien of stenen. Meestal gaan ze gedurende de nacht op zoek naar allerhande prooien.

Pholcus phalangioides - grote trilspin

De grote trilspin is niet te verwarren met de hooiwagens. Deze spinnensoort vind je in vrijwel elk huis en heeft kenmerkende lange poten. Hoewel deze een slordige maar niet klevende web maakt is ze een zeer goede jager. Ze dankt haar naam een de grote trilling die ze maakt in haar web wanneer ze gestoord of bedreigd wordt.
De trilspin heeft een specifieke manier van prooien vangen. De prooidieren kunnen meestal zonder problemen de draden van het web stukmaken en lopen verder. Door die trillingen kan de trilspin de prooi lokaliseren en zal het prooidier verder inkapselen terwijl die nog steeds verder loopt. Daarbij komen haar lange poten tot hun recht zodat de mogelijks gevaarlijke prooi niet tot bij haar kwetsbare lijf kan komen.

Dysdera crocata - Roodwitte celspinDysdera crocata - Roodwitte celspin

Deze spin ziet er gevaarlijk uit door haar rode/oranje kleur. Ze worden meestal gezien in de tuin op donkere / nattere plaatsen waar ook veel pissebedden zitten.
Deze zijn het lievelingseten van de roodwitte celspin. Let op dat je deze spin niet te veel bedreigt, want ze zal proberen bijten.
Ze hebben zeer sterke kaken en lange giftanden om de pissebedden te kunnen overmeesteren. Wanneer ze bijt door de huid bij de mens levert dit een zeer pijnvolle beet uit.

Benieuwd hoe je spinnen uit het huis kan weren?
Lees dan snel het artikel: spinnen verjagen uit het huis.

#4862

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies