Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/herfstbloeiers_meer_kleur_in_de_tuin?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Herfstbloeiers, meer kleur in de tuin

Het is niet omdat de zomer voorbij is en de herfst intussen zijn intrede maakte, dat alle kleuren uit de tuin moeten verdwijnen. Er zijn nog tal van heesters en vaste planten die onze tuin kunnen sieren en bovendien een absolute meerwaarde zijn voor de laatste bestuivers en vlinders van dit jaar.

Om met de najaarsstuifmeel – en nectar leverancier te starten heb ik het meteen over klimop. Deze al dan niet geliefde inheemse klimplant staat nu volop in bloei en lokt massa's hommels, vlinders, solitaire bijen en zweefvliegen. Ook zeldzame soorten zoals de klimopzijdebij kan je op deze bijzondere bloei aantreffen. De eerste bloei bij klimop verschijnt pas na 6 tot 10 jaar dus een beetje geduld is hier wel aan de orde. Een meerwaarde voor de insecten maar ook een leuke bolvormige decoratieve verschijning in de tuin.

Naast de klimop bloeit ook de hemelsleutel. Ze zijn er in verschillende variëteiten en kleuren en een must in elke tuin voor wat extra kleur in het najaar. De bloemschermen variëren in verschillende tinten roze tot paars en ook zij oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op tal van insecten. Deze bijzonder sterke plant uit de vetplantenfamilie doorstaat zowel extreme droogte als de barre koude.

Een andere elegante laatbloeier is de blauwe knoop. Succisa pratensis vertoont de eerste bloemen tegen eind juli en bloeit, afhankelijk van het weer, door tot in oktober en dit in blauwe, paarse of roze bloemkleuren. Een leuk plantje voor verwildering met een grote aantrekkingskracht op tal van insecten: vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen.

Herfstanemonen mogen absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Ze vormen prachtige groepen in verschillende kleuren van wit tot roze en er zijn tal van cultivars met verschillende hoogtes, ik denk aan 'Honorine Jobert' of 'Königin Charlotte'. Ze vormen een dicht, decoratief en relatief laag bladerdek waaruit de elegante bloemen in het najaar op hoge bloemstelen tevoorschijn komen. Zeer decoratief en uiterst geschikt als snijbloem.

Ook de meeste siergrassen staan nu volop in bloei. Zij hebben een mindere waarde voor onze bestuivers maar zorgen voor decoratieve hoogtepunten in onze tuin. Het lampepoetsersgras siert de afboording van tal van borders en terrassen met dikke borstelige pluimen in verschillende kleuren en hoogtes, ook verschillende transparante molinia – soorten met hun hoge aren staan nu op hun mooist.

Viburnum tinus begint er jaar na jaar vroeger aan en kan doorgaan tot februari. Deze wintergroene heester is een meerwaarde voor elke tuin en bloeit in witte of rozerode bloemschermen tegen de mooie donkergroene achtergrond van het dichte bladerdek. De heester wordt oorspronkelijk tot 3 meter hoog maar is nu ook al in dwergvarianten of op stam te verkrijgen. Deze najaars – en winterbloeier doet het ook goed in potten.

En andere snijbloem, die samen met de anemonen in een vaas kan, is de scharnierplant. Deze zeer rijk bloeiende, roze vaste plant heeft een bijzondere bloeiwijze en groeit tot 80 cm hoog, de bloei loopt door tot half oktober. De roze kelkvormige bloemen sieren de unieke vierkante bloemstelen.

Om het herfstboeket af te maken kunnen we er nog een vaste zonnebloem aan toevoegen. Helianthus 'Lemon Queen' bloeit op een hoogte van om en bij de twee meter met prachtige gele bloemen. Opgelet, deze dankbare bloeier vormt al snel een dominante groep die andere planten durft te verdringen. Een vorm van wortelbegrenzer is dan ook sterk aan te raden wil je deze zonnebloemen binnen de perken houden.

Ook ijzerhard en rudbeckia – soorten bloeien nog lekker door en we mogen de grote groep herfstasters natuurlijk niet vergeten. Er is voor ieder wat wils en er kan naar hartenlust met prachtige herfstkleuren en wintergroene besdragers worden gecombineerd en gegoocheld. De herfst hoeft op die manier helemaal geen somber seizoen te zijn.

#5209

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p