Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hemerocallis_daglelie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Hemerocallis of daglelie smaakvol voor het oog en de tong.

Hemerocallis: lekkere lelies! 

De Hemerocallis heet ook wel daglelie, omdat elke bloem slechts één dag bloeit. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft een plant vele bloemen zodat je toch wekenlang plezier hebt van een daglelie. 

Het is in veel opzichten een ideale plant. Ziekten komen eigenlijk niet voor en de plant hoeft niet gesteund te worden. De enige belager is de Hemerocallis-galmug (contarinia quinquenotata), die eitjes legt in de bloemknop. Dit kun je zien, doordat de knop daardoor opzwelt. De aangetaste knop verwijder je en daardoor voorkom je dat de mug zich vermeerdert. Gooi de aangetaste bloemknoppen liever niet op de composthoop maar breng ze naar de GFT-bak om uitbreiding te voorkomen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de daglelie helemaal niet verwant aan de lelie. Je hoeft dan ook niet bang te zijn, dat het leliehaantje toeslaat.


 

Er zijn vroege, middelvroege en late bloeiers. De vroege Hemerocallis bloeit in juni, de middelvroege in juli en de late in augustus. Door slim aan te planten, kun je de hele zomer bloeiende daglelies hebben.

Het ziet er mooi uit, als je dagelijks de uitgebloeide bloemen verwijdert, maar noodzakelijk is dat niet. De bloeitijd wordt er in dit geval niet door verlengd.

Er bestaan duizenden cultivars van de Hemerocallis, in vele kleuren en met verschillende kleurencombinaties binnen één bloem. In vrijwel elke tuin en border kan de plant succesvol worden toegepast. De bonte bloemen vloeken niet met elkaar maar leveren een vrolijk geheel op. Ze laten zich dus goed met elkaar combineren!


Een mooie combinatie van Hemerocallissen naast de hogere vuurpijlen 

Maar ook met andere beplanting zijn er fraaie combinaties mogelijk. Mijn favoriete combinatie is met de vuurpijl (Kniphofia); een vurige combinatie. Minder hete combinaties zijn natuurlijk ook mooi.

De plant zou ook in de groentetuin mogen staan. De bloemen zijn namelijk eetbaar. Vooral de lichtgekleurde bloemen zijn fris en knapperig, als een pittige ice-bergsla. De donkerste bloemen zijn misschien iets te pittig. Wim Willemsen, de nationale collectiehouder van de Hemerocallis in Nederland, vult de bloemen met een mousse of puree die uitstekend samengaat met de smaak van de bloem, zoals een zalmmousse.


Het Wim Willemsenpad

De verzorging is niet ingewikkeld. De plant heeft graag vijf tot zeven uur per dag zon.

In het voorjaar, in maart, wordt het afgestorven loof verwijderd en de grond rondom de plant losgemaakt. Daarbij kan de plant meteen worden bemest, bijvoorbeeld met gedroogde koemest. De plant heeft geen speciale eisen ten aanzien van de grondsoort maar heeft graag een voedselrijke bodem. Wanneer de plant na de bloei nog eens mest krijgt, zal dat de groei voor het seizoen daarna ten goede komen.

Er bestaat een Hemerocallisvereniging ( www.hemerocallisvereniging.org), waar liefhebbers en professionals uit voornamelijk België en Nederland elkaar inspireren, informatie geven èn….besmetten met het Hemerocallisvirus: het niet genoeg kunnen krijgen van deze veelzijdige plant. 

Kom gerust een een kijkje nemen in de tuinen in Demen op 1 juli Hemerocallisdag. Op deze dag zal Wim Willemsen de bloemen van de lekkere lelies vullen en aan de bezoekers serveren. Meer info over de open dagen in De Tuinen in Demen

 

#1077

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl