Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/heesters_snoeien_sierstruiken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 22 september 2021

Snoeien van sierheesters en struiken die bloeien in het voorjaar + snoeitips

Uitgebloeide voorjaarsheesters snoeien:
Vanaf half maart tot half mei konden we reeds de zomerbloeiende sierheesters snoeien zoals de vlinderstruik (= Buddleja davidii), blauwe spirea (= Caryopteris x clandonensis), hortensia's (= Hydrangea), ganzerik (= Potentilla), hertshooi (= Hypericum),...
Nu de voorjaarsbloeiende heesters zijn uitgebloeid kunnen deze ook gesnoeid worden.

Hierbij denken we aan struiken die in januari, februari, maart, april of mei in volle bloei stonden zoals het krentenboompje (= Amelanchier lamarckii) Chinees klokje (= Forsythia), ranonkelstruik (= Kerria japonica), boerenjasmijn (= Philadelphus), weigelia ( Weigela), bruidsbloem (Deutzia), koniginnenstruik (=Kolkwitzia), ...

Deze lijst mag je nog aanvullen met  voorjaarsbloeiende heesters die bloeien voor 21 juni (de langste dag). Snoei je deze struiken veel te vroeg in het voorjaar terug, dan snoei je ineens ook veel takken weg die vorig jaar werden gevormd waarop de bloemknoppen klaar zitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat te vroeg gesnoeide voorjaarsbloeiers in datzelfde voorjaar maar zeer matig zullen bloeien.


krentenboompje (= Amelanchier lamarckii)

Het is dan ook belangrijk jouw planten te kennen om op het gepaste tijdstip te kunnen snoeien. Bij de meeste tuincentra zijn de planten van een naametiket voorzien waarop naast de standplaats, hoogte en plantafstand ook de bloeiperiode en snoeitijd staat vermeld. Bewaar de plantenetiketjes zorgvuldig.

Kon je door omstandigheden jouw struiken niet snoeien op het meest gepaste tijdstip, of moet je noodgedwongen een struik snoeien snoeien op een moment dat niet echt aangewezen is, dan is dat voor de plant niet zo erg. De planten zullen dan mogelijks een jaartje minder of niet bloeien, maar zullen er zeker niet door afsterven.


Enkele speciale gevallen bij de heesters:

 • Uitgebloeide bloemen verwijderen:
  Bij verschillende zuurminnende heesters zoals de azalea, rotsheide (= Pieris japonica), camelia en de rhododendron is het aangewezen om de uitgebloeide bloemen te verwijderen zodat ze geen energie in de aanmaak van zaden steken. Het best kun je de uitgebloeide bloemen tussen duim en wijsvinger vast nemen om ze er dan met een handomdraai af te halen.


Pieris japonica of rotsheide

 • Heesters met bessen:
  Heesters welke bessen vormen bloeien vaak in het voorjaar. Na de bloei mag je ook hier gaan snoeien maar wel met dien verstande dat je de twijgen waarop de bloemen zaten en waarop de vruchten zullen gevormd worden zo min als mogelijk weg snoeit. Hier snoei je enkel de oude, dikke takken tot aan de grond af evenals de misvormde, zieke of dode takken.


Viburnum tinus

Algemene snoeitips:

 • Heb je na het snoeien veel snoeihout, dan kan een hakselaar uitkomst bieden. Dergelijke machines verhakselen naargelang het model en type flinke takken. Na het hakselen van de takken bekom je heel wat houtsnippers die kunnen dienen als bodembedekking.
   
 • Gebruik voor het snoeien altijd scherp snoeimateriaal. Voor takken van meer dan 2 cm diameter gebruik je beter een takkenschaar en indien de takken meer dan 4 cm diameter worden hanteer je het best een takkenzaagje. Nog dikkere takken zal je bij de meeste sierheesters niet aantreffen. Bij het snoeien van bomen worden de dikke takken met een electrische of op benzine aangedreven kettingzaag afgezaagd. Hierbij dien je wel alle veiligheidsvoorschriften nauwlettend op te volgen om alle risico's op mogelijke letsels zo klein mogelijk te houden.
   
 • Dode of zieke takken altijd verwijderen.
   
 • Na het snoeien mag je de planten in het voorjaar ook meteen mest toedienen.
   
 • Bij het snoeien van takken op enige hoogte gebruik je een veilige ladder die stevig staat en niet weg kan schuiven. Indien nodig is het aangewezen dat iemand de ladder ook vast houdt.

Veel snoeiplezier,

#1541

Auteur: Kurt Vossaert