Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/heerlijke_tomaten_zaai_je_zelf!

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 12 augustus 2022

Heerlijke tomaten zaai je zelf!

Eigen gekweekte tomaten oogsten
Niks zo lekker als zelfgekweekte tomaatjes in een fris zomers slaatje. Om er deze zomer van te kunnen genieten, is maart de maand bij uitstek om aan het zaaien te beginnen. Omdat jonge tomatenplantjes pas kiemen rond een zachte temperatuur, is buiten zaaien in volle grond nog niet aangeraden. Begin met zaaien in een serre of binnenshuis, waarbij een minimumtemperatuur van 20°C kan gegarandeerd worden en verplant pas naar buiten na de laatste vorst (rond mei). Een gouden regel bij het zaaien: start 8 à 10 weken voor het uitplanten in volle grond!

Hoe tomaten zaaien?

Jonge zaailingen van tomatenplantenOm een vruchtbare oogst tomaten te hebben, dien je van bij het begin met de juiste zorg de jonge plantjes te behandelen. Veel vragen ze niet, maar met de juiste aanpak zijn de planten sterker ontwikkeld en vergroten de slaagkansen.

 • Allereerst moet je kiezen welke tomaten je graag wilt houden. Hou je van kleine snoeptomaatjes, een sappige vleestomaat of liever uitpakken met een uniek tomatenras? Er zijn zoveel keuzes en smaken te vinden in onze webshop, dat je ongetwijfeld deze zomer zal smullen. Ook biologische zaden te verkrijgen.
 • Plant de zaadjes in kleine kweekpotten, gevuld met zaai- of stekgrond. Deze grondsoort is voor de zaailingen belangrijk omwille van de goede doorlaatbaarheid en fijne structuur, waardoor het water bij het sproeien vlot weg kan en geen wortelrot veroorzaakt. Ook bij het verspenen is de grondkeuze belangrijk. Perliet zorgt hiervoor en is dus zeker gewenst in een goede zaai- en stekgrond. Dit licht en porierijk product heeft de vorm van witte, luchtige bolletjes waarlangs het water zich een weg baant.
 • Het zaaien in potjes is niet alleen makkelijk, het zorgt tevens voor een mooi overzicht over alle zaailingen. Zorg bij het vullen dat de aarde tot 1 cm onder de bovenkant van de kweekpotjes komt en bevochtig goed met een plantenspuit.
 • Maak in de aarde gaatjes met een potlood van 0,5 cm diep en hou een tussenafstand aan van 2-3 cm tussen de zaadjes. Door voldoende ruimte te creëren, kunnen de zaailingen beter uitgroeien tot sterke, volwaardige planten. Doe de zaden in de gaatjes en duw dicht. Plant er niet te veel, drie tot vijf plantjes per soort zijn voldoende. Dek als laatste de potjes af met een huishoudfolie of doorschijnend deksel en plaats ze op een niet te warme plaats in huis. Eens er in de aarde groene stipjes verschijnen, mag het folie er terug af.


Tomaten oogstenVan zodra de zaailingen twee kiemblaadjes hebben staan, zijn ze klaar om verpot te worden naar een grotere pot. Deze handeling noemen we het verspenen van de plantjes. Verspenen geeft de tomatenplant een groeistoot ter voorbereiding om naar buiten te gaan. Meestal doe je dit 10 dagen na het zaaien. Gebruik enkel de sterke planten, geen misvormde of gefileerde zaailingen. Dit zijn zaailingen waarbij de stengel lang en broos is doordat ze te dicht op elkaar stonden en genoodzaakt waren om zonlicht te zoeken. De stengel is zodanig verzwakt waardoor ze omvallen en de slaagkans klein is. De juiste standplaats met voldoende zonlicht is bij het zaaiproces dus heel belangrijk.

 • Kies bij het verspenen voor een pot met een diameter van ongeveer 9 cm. Dit geeft de plant voldoende ruimte om de wortels te laten ontwikkelen. Vul de pot op met gewone potgrond die het water goed vasthoudt en voldoende meststoffen bevat voor de groei van de tomaten. Deze samenstelling wordt op de zak van de potgrond uitgedrukt in een formule van N+P+K (12+8+18) waarbij de N staat voor stikstof (zorgt voor de groei van de plant), de P voor fosfor (zorgt voor een goede bloem- en vruchtzetting alsook voor de goede wortelvorming) en K voor kalium (verhoogt de stevigheid van de plant.)
 • Maak opnieuw gaatjes in de aarde met een potlood tot een diepte van 3 tot 5 cm. Plant één tot drie planten maximaal per pot om opnieuw voor voldoende groeiruimte te zorgen.
 • Haal de zaailing uit de pot met een keukenvork of verspeenset en neem bij de blaadjes vast, niet bij de steel want dan kan het breken. Plant ze op een diepte waarbij het eerste blaadje nog net boven de grond zit. Duw dicht en besproei met water.
 • Zorg voor een temperatuur van meer dan 15°C, zolang ze niet groter zijn dan 15 cm. Eens ze deze hoogte bereikt hebben en er geen nachtvorst meer is, zijn ze klaar om naar buiten te gaan.
 • Groeien de planten buiten te snel, rem ze dan af door ze op een koudere plaats te houden waarbij de temperatuur schommelt rond 18°C.
 • Belangrijk bij de overgang van binnen naar buiten, is het afharden van de tomatenplant. Bij dit proces wordt de plant gewoon gemaakt aan de frissere buitentemperatuur door ze een week voordien op een koudere plaats binnen te plaatsen. Gebruik hiervoor een ruimte van 15-18°C en verminder het water geven. Afharden vermindert de temperatuurschok en zorgt er tevens voor dat het korte, stevige planten worden die beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.
 • Eens geplant in volle grond kan zonlicht nog voor schade zorgen. Bescherm jouw tomatenplanten door ze af te dekken voor het felle zonlicht. Ook het tijdig voorzien van de nodige voedingsstoffen mag niet vergeten worden. Dit zorgt immers voor grote vruchten met veel smaak.

Heb je jouw tomatenplanten de nodige zorg en aandacht gegeven, dan zal je deze zomer ongetwijfeld kunnen smullen van grote, sappige en smaakvolle tomaten. Ga voor diverse soorten en mix ze samen in een heerlijke tomatensalade. Nog geen idee welke soort je zal zaaien? Neem dan een kijkje in ons assortiment van tomatenzaden. Je vindt er ongetwijfeld wel jouw smaak tussen.

Van bloem tot tomaat


#5856Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon