Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hakselaars_en_houtversnipperaars

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 juni 2021

Hakselaar kopen: Snoeihout hakselen met een houtversnipperaar


Premies hakselaar kopen
Premies hakselaar kopen

Wat is hakselen?
Hakselen is het verkleinen van snoeiafval, zoals takken, haagscheersel en kleine stammetjes.
Het versnipperde hout, de gebroken schors en het versneden blad kunnen als mulchlaag gebruikt worden of ze kunnen gecomposteerd worden.

Welke voordelen heeft hakselen?
Met hakselen worden kosten vermeden voor de ophaling en verwerking van het snoeihout. Dankzij het hakselen moet het gesnoeide materiaal niet meer naar het containerpark worden gebracht. Het snoeihout wordt verkleind zodat het beter kan worden gebruikt in de tuin als mulchlaag of bodembedekking. Een perfecte toepassing van het beginsel van het kringlooptuinieren.

Wat is een hakselaar?
Een hakselaar is een machine die snoeihout (takken en twijgen) verkleint.  Er bestaan verschillende types. De keuze zal afhangen van de hoeveelheid en het soort snoeiafval dat u wenst te verwerken.

Versnipperd hout afkomstig van een hakselaar
Versnipperd hout afkomstig van een hakselaar

Welk type past bij jou?
Er is keuze uit elektrisch aangedreven modellen of toestellen met een benzinemotor. Er zijn modellen die voorzien zijn van een freeswals, andere hebben ronddraaiende messen of zijn uitgerust met een hakbijlmechanisme. De manier waarop groenafval versneden wordt, heeft daarbij een sterke invloed op het vervolg van de afbraakcycli.
De hakselaars die werken met een wals zullen de takken pletten, waarbij een hakselaar met wormwiel of messen het afval zullen afleveren in stukjes. De laatste is ideaal om te gebruiken als mulch voor plantenborders.

snoeihout hakselen
Snoeiafval kan versnipperd worden.
Om nadien als mulch tussen de plantenborders te gebruiken

Zoeken naar het type hakselaar
Om te bepalen welk type u nodig heeft vraagt u best raad aan de verkoper in de speciaalzaak. Hieronder geven we alvast enkele aandachtspunten:

  • Elektrische hakselaars maken bijna altijd beduidend minder lawaai. Dit kan dus een voordeel zijn voor gebruik in een verkaveling met relatief kleine percelen.
  • Een toestel met een lager vermogen zorgt voor minder geluidsoverlast, maar kan vaak enkel kleinere twijgen aan.
  • Hakselaars op basis van freeswalsen produceren flink wat minder lawaai dan de overige types en vragen over het algemeen minder onderhoud. Ze zijn eerder geschikt voor houtige tuinresten en haagscheersel.
  • Hakselaars met messen produceren dikwijls meer lawaai. Ze kunnen ook zachtere materialen versnipperen. Deze toestellen laten toe iets grotere hoeveelheden te verwerken dan een toestel op basis van freeswalsen. De messen moeten regelmatig worden geslepen of vervangen.
  • Hakselaars met een hakbijlmechanisme kunnen de meeste tuinresten aan en laten toe grote hoeveelheden te verwerken. Het snijmechanisme moet na verloop van tijd worden geslepen of vervangen. Deze hakselaars zijn echter vaak de meest geluidsonvriendelijke.

Hakselaar op benzine of hakselaar op elektriciteit: afhankelijk van de locatie
Hakselaar op benzine of hakselaar op elektriciteit: afhankelijk van de locatie

Premie voor de aankoop van een nieuwe hakselaar
In vele gevallen kunt u bij aankoop van een nieuwe hakselaar genieten van een premie van uw gemeente waarin u woont. Is de aankoop gebeurd in functie van een bedrijf of vereniging kunt u altijd op de gemeente navragen of u eveneens recht hebt op de premie voor de nieuwe hakselaar.
Enkele zaken die hiervoor moeten vervuld zijn, kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Maar vaak zijn volgende (al dan niet gewijzigde) regels van toepassing:

  • De aanvrager van de premie moet woonachtig zijn in de gemeente van aanvraag, indien het gaat over een vereniging moet men zich wenden tot de gemeente waar de zetel zich bevindt.
  • De hakselaar moet gekocht zijn na een bepaalde datum (vaak is dit het begin van het jaar)
  • De hakselaar moet CE-veilig gemarkeerd zijn en moet onder de maximaal toegelaten geluidsgrens zijn van 105 dB (zoals vastgesteld in de Europese richtlijn 2005/88/EG (Geluidsrichtlijn als geactualiseerde versie van 2000/14/EG)).
  • De minimale doorvoerdiameter van de hakselaar bedraagt 35 mm.

Meer info of reglementering in verband met de subsidie van nieuwe hakselaars ontvangt u bij uw gemeente.

#2875

Bron: IVM