Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/grote_boek_voor_kleine_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 22 juni 2021

Het grote boek voor de kleine tuin door John Brookes

het grote boek voor de kleine tuin john brookes

Inleiding uit: Het grote boek voor de kleine tuin door John Brookes

Een klein stukje buitenruimte - in de stad, in een buitenwijk of op het platteland - kun je met een sijlvol ontwerp transformeren tot een plek om van te genieten.

Ruimte is een schaars goed in de stad beperkt en duur. Door gebruik te maken van een vensterbank, een dak, een balkon of een souterraintuintje, kun je de grenzen van je woning op een plezierige  en smaakvolle manier verleggen.
Bij veel menen roept het woord 'tuin' beelden op van gazons en plantenborders, aarde en snoeischaren, mulch en mest, en het genoegen van werken in de tuin. Ook als we over weinig ruimte beschikken hebben we vaak de neiging al die traditionele elementen van een grote tuin in een klein tuintje te proppen. .
Om optimaal te profiteren van een kleine ruimte moet je eerst die 'ouderwetse' ideeën over een tuin loslaten: waar hij moet liggen en wat er wel of niet in moet staan. Een tuin is in de eerste plaats voor mensen en niet voor planten. 
Je kunt allerlei ontwerpelementen en technieken combineren om een spannend geheel te creëren en daar is beplanting er één van. Je kunt een paar beelden neerzetten, iets doen met water en kiezen voor eenminimalebeplanting en als dat geheel dan 's avonds wordt aangelicht, kan het effect betoverend zijn. Het ander uiterste is een dicht oerwoud creëren in een kleine stadstuin; dat maakt de omgeving zachter en vriendelijker en levert de eigenaar een vorm van therapie op vanwege de grote hoeveelheid onderhoud.
De sleutel om zowel in visueel als in praktisch opzicht het mximale te halen uit je kleine buitenruimte is het ontwerp - dus eenplan maken en een stijl creëren die past bij jouw manier van leven, en bij het karakter van je huis en de omgeving.

BuitenkamerHet grote boek voor de kleine tuin door John Brookes

Het is echt heel belangrijk op een klein stukje 'buiten' te hebben, al is het maar een visuele verbinding met de natuur. Een kleine tuin, of zelfs een balkon, een dak of een terras, is een oase waar je kan ontsnappen aan de druk van het dagelijks bestaan. Beschouw die ruimte als een uitbreiding van jouw huis, als een kamer buiten, waar je kan eten, lezen, van het uitzicht genieten of naar je spelende kinderen kijken. Het eerste wat je moet doen, is jezelf afvragen hoe je die 'kamer ' wilt gebruiken en pas als je dat voor ogen hebt er een prettige omgeving van gaan maken. 
Het is natuurlijk gemakkelijker om een gezellige buitenkamer in te richten als je in eenmediterraan of tropisch klimaat woont, maar het geeft ook veel voldoening om in een koeler klimaat te profiteren van zo veel mogelijk licht en warmte. En niet alleen de zon maakt een buitenruimte aangenaam Je kunt op allerlei manieren zorgen voor een gastvrije sfeer. Je kunt een scherm plaatsen tegen wind en tocht en zo een lelijk uitzicht verbergen. Je kunt zorgen voor privacy en kleuren benutten om er een aantrekkelijke plek van te maken, zelfs als de zon niet schijnt.

Binnen genieten van je tuin

Als je alle moeite hebt gedaan om 's zomers van je buitenruimte te kunnen genieten is het jammer als je er de rest van het jaar geen plezier van hebt als je binnen bent. Zorg er voor dat buiten ook te zien is als je in huis betn. Bedenk hoe je tuin eruitziet als je door een raam kijkt (niet alleen als de zon schjnt), vanachter het aanrecht, vauit de hal, of vanuit je favoriete stoel.

Kleinschalig ontwerp

Als je doet alsof je tuin een kamer is, wordt het ontwerp ook overzichtelijker, want op kleine schaal lijken de principes veel op die van de binnenhuisarchitectuur. Bedenk wat je belangrijk vindt voor de ruimte en houd het ontwerp stoer en eenvoudig.

Als ruimte beprekt is, kunnen de stijlen en het ontwerpen van de tuin en het huis niet op zichzelf staan. Vullen ze elkaar aan, dan zal een beperkte leefruimte binnen profiteren van het uitzicht op de tuin en omgekeerd zal een kleine tuin minder klein lijken als die een harmonieuze uitbrieding vormt van de aangrenzende woning.

#5570

Bron: Lannoo Uitgeverij