Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groentengerechten_in_februari

Groentengerechten in februari

Witte kool in witte saus met varkenskotelet

Ingrediënten voor 4 p Witte kool in witte saus met varkenskoteletersonen:

  • 4 varkenskoteletten
  • 500 g witte kool
  • 1/4 zoete ui
  • 50 g boter
  • enkele plukjes tijm
  • 1 dl groentenbouillon
  • 5 dl melk
  • roux om te binden
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd de kool en ui fijn en stoof deze samen met een beetje tijm in boter en bouillon gaar onder gesloten deksel op zacht vuur.
Kruid met peper en zout.
Breng de melk aan de kook en bind deze met een beetje roux tot de gewenste dikte.
Warm de kool terug op in de saus en serveer met de koteletjes en aardappelpuree.


Winterse groentewokWinterse groentewok

Ingrediënten voor 4 personen

  • wit van 1 prei
  • 4 lente-uitjes
  • 1 kleine pastinaak
  • 1/4 knolselder
  • 1 bakje champignons
  • 2 eetlepels wok-olie
  • 2 teentjes knoflook
  • sojasaus
  • sap van ¼ citroen
  • 2 sneetjes brood

Bereidingswijze

Snij de prei en de lente-uitjes in ringen. 
Snij de pastinaak in plakjes en de knolselder in reepjes. 
Besprenkel met het citroensap. 
Snij de champignons in 4. 
Hak de knoflookteentjes fijn.
Toast het brood en snij het in croutons.
Verhit de olie op een hoog vuur. 
Wok de pastinaak en knolselder. 
Roer regelmatig om. 
Voeg de look, prei en champignons toe en laat verder garen op een matig vuur. 
Kruid met sojasaus.
Bestrooi de wok met de broodkorstjes en serveer op een warm bord.


WitloofsoepWitloofsoep

Ingrediënten voor 1.5 l

  • 1 kg witloof
  • groentebouillon (of kippenbouillon)
  • room
  • 2 aardappels
  • 80g rivierkreeftjes
  • verse bieslook
  • peper
  • honing

Bereiding

Hou enkele witloofstronkjes (of topjes) apart. Vul de kookpot met in stukken gesneden witloof. Zet onder water en laat koken. Voeg de bouillon en de stukjes aardappel toe en laat doorkoken. Voeg een scheut room toe. Mix alles en voeg eventueel een beetje honing toe. Kruid af met peper.
Net voor het serveren de rivierkreeftjes en reepjes witloof toevoegen, samen met wat bieslook.


#4659

Bron: Flandria