Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groenten_volkstuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 oktober 2021

Volkstuintjes

Volkstuintjes: een tuintje voor elke (moes)tuinder

Sinds jaren al bestaat het principe van de volkstuinen, iedereen kent ze en passeert er wel eens tijdens een wandelingetje met de hond, of gewoon om de gezellige sfeer eens te komen opsnuiven. Je ziet naargelang het seizoen de mensen bezig op hun perceeltje, terwijl ze lustig aan het zaaien of aan het planten zijn. Het gebeurd dan ook dat voorbijgangers ons al eens aanspreken, wat onze volkstuin het woord waardig maakt!

Je ziet zo dat er steeds meerdere jonge mensen zijn die zich geroepen voelen om biologisch te gaan tuinieren. Het is en blijft natuurlijk een 'zwaar' werk, zeker als je nog een andere dagtaak als jongere hebt en evengoed voor de oudere mensen onder ons, die met al hun gedrevenheid hun stukje grond nog steeds onderhouden.

Via deze weg wil ik ze trouwens ook een beetje een hart onder de riem steken, daar ik weet dat hun perceeltje eigenlijk een stukje van hun leven is en niet 'zomaar een hobby' zoals andere dan weer beweren.

Nu de vraag, hoe kan je eigenlijk een 255 mensen en percelen organiseren?

Wel, sinds 28 februari 1915 zijn ze reeds in de weer als vereniging en we zijn in de eerste instantie een onafhankelijke en zelfstandige VZW, die op zich weer overkoepeld wordt door een andere VZW : ' Het Provinciaal Verbond voor Volkstuinen Antwerpen ' en hebben zo ook volgens dit principe een voorzitter, secretaris,.... Deze zijn afhankelijk samen met alle andere Vlaamse provincies van het Vlaams Gewest.

Onze vereniging bewerkstelligt in eerste instantie de orde binnen onze tuingroep en voorziet al de zaken die nodig zijn voor een goed verloop van deze.
Hun taak berust erin een tuinkrantje te publiceren, waar heel wat info in staat over het planten e.d.
Alsook het regelen van de algemene administratie, containers ( maandelijkse planning afvalophaling), jaarlijkse voordrachten, en nog vele andere taken.
Ze organiseren tevens alle jaren een tuinprijskamp.

We betalen slechts een peulschilletje om dit alles te kunnen bewerkstelligen. Het genot dat je ervoor terug krijgt is immens, al moet je er zelf natuurlijk volledig achter staan! Hierbij bedoel ik dan dat je een volkstuin ter harte moet nemen, daar onderhoud een eerste gegeven moet zijn. Je moet je stukje grond regelmatig bemesten en soms al eens omspitten 'in winterland leggen'. Onkruiden liefst verwijderen daar deze niet thuis horen bij ons.

Het lijkt wel allemaal simpel (vooral het eerste jaar), je zaait maar wat en het is klaar ?
Spijtig genoeg ligt het allemaal niet zo simpel, en zo zie je maar dat er na elk jaar weer mensen zijn die 'tuinieren' toch een beetje onderschatten.
Je moest eens weten hoe lang op voorhand we al bezig zijn met het kiemen en zaaien van plantjes, is het niet in de serre dan is het thuis in potjes.
Daar je met zovele mensen tegelijk bezig bent, is het wel zo, dat men elkaar helpt in het werk of wisselen van zaden en planten, het brengen van mest,...

Eens we dan weer zover zijn dat de plantjes in de volle grond steken, is het zoals elk jaar weer afwachten wat het weer zal brengen? Elk jaar heeft zo zijn voor- en nadelen hierbij. Vorig jaar was het zeer warm, wat dan de mogelijkheid gaf tot het bekomen van vruchten die je anders normaal in een serre zou moeten plaatsen. Andersom is het dan weer zo dat er planten kapot gaan door de intense droogte. Zo zie je maar.

Kortom en tot slot zou ik willen stellen, indien je geïnteresseerd bent in een volkstuintje is het best info te nemen bij uw gemeente die normaal op de hoogte zou moeten zijn wat betreft deze tuinen.

Het is alvast de moeite waard.

 

#277

Auteur: Maurice Claes