Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groenten_soorten_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 16 december 2019

Groenten in de keuken combineren met gepaste kruiden

Combineer groenten met lente- en zomerkruiden

Kruiden geven groenten meer smaak. Ze maken ze fris, pittig, pikant en soms zelfs beter verteerbaar. Vele kruiden bevatten bovendien vitamines en mineralen. In de keukenkast hebben we een vast gamma gedroogde kruiden die we meestal voor alle soorten groenten gebruiken en waar we zelden van afwijken. Zelfs in het gamma verse kruiden die in lente en zomer op hun best zijn, blijven we overwegend behoudsgezind.

 

Maar ook tussen groenten en kruiden zijn er ideale combinaties. Daarom zetten we deze combinaties op een rijtje. Als je ooit eens zonder je favoriete kruid zit dan vind je hier een alternatief.

  • aardappelen: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, laurier, lavas, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn en tijm.
  • asperges: bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, grote pimpernel en kervel.
  • aubergines: tijm, rozemarijn, marjolein en oregano.
  • bloemkool: bieslook, dille, koriander, laurier, peterselie, rozemarijn en venkel.
  • broccoli: basilicum, citroenmelisse, dille, dragon, look, koriander, laurier, marjolein, oregano, peterselie, tijm.
  • courgettes: basilicum, dille, dragon, marjolein en rozemarijn.
  • bonen: bonenkruid, dille, dragon, marjolein, munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm.
  • spinazie: bernagie, dragon, kervel, marjolein, munt, rozemarijn, salie en zuring.
  • tomaten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dillezaad, dragon, kervel, knoflook, laurier, marjolein, munt, oregano, peterselie en salie.
  • uien: basilicum, dragon, marjolein, oregano, salie en tijm.
  • wortelen: kervel, peterselie.
  • witloof: basilicum, laurier, peterselie, tijm.
  • roodloof:  bieslook, dille, kervel
  • salades: basilicum, bernagie, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, korianderblaadjes, lavas, marjolein, munt, blaadjes van de Oostindische kers, peterselie, postelein, tijm, zuring.
  • selder: anijs, bieslook, dragon, kervel, lavas, peterselie en salie.
  • champignons : basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, marjolein, peterselie, rozemarijn en tijm.
  • komkommer : basilicum, dille, dragon, marjolein en rozemarijn.
  • paprika’s: tijm, rozemarijn, marjolein en oregano.
  • kolen: bernagie, bonenkruid, dille, karwij, marjolein, munt, oregano, peterselie, Roomse kevel, salie en tijm.
  • prei: lavas, kruidnagel, kervel
#1540

Bron: Lava