
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groenten_invriezen_groentenconserven
Ingevroren groenten: makkelijk en gezond
Steeds meer mensen hechten belang aan een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Maar een drukke job, de zorg voor het gezin en het huishouden… maken het niet altijd even makkelijk om die voornemens in praktijk om te zetten. Groenten uit diepvries, blik of glas zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen je helpen om voldoende groenten te eten per dag. Verwerkte groenten zijn beslist lekker en gezond. Dit omdat ze na het oogsten in zeer korte tijd verwerkt worden. De smaak, kwaliteit en voedingswaarde blijven zo optimaal bewaard.
Nu bestaan er nogal wat misverstanden over verwerkte groenten. Om deze de wereld uit te helpen en consumenten goed te informeren over de troeven van verwerkte groenten, is er de website www.makkelijkegroenten.be.
Een greep uit de misverstanden die u op de website kunt vinden.
Kleurstoffen
'Er zijn kleurstoffen aan die worteltjes en doperwtjes toegevoegd om ze zo mooi groen en oranje te krijgen...'
Niet waar : Door het blancheren wordt de natuurlijke kleur van de groente gefixeerd en intenser. De diepe groene kleur van doperwtjes of het oranje van de wortels wordt niet veroorzaakt door kleurstoffen.
Zelf invriezen
'Invriezen is hetzelfde als diepvriezen.'
Niet waar : diepvriezen is een geavanceerd industrieel proces. De temperatuur in de kern van de groenten wordt zo snel verlaagd dat de celstructuur en de smaak van de groenten zo goed mogelijk bewaard blijven. Bij het thuis invriezen van groenten daalt de temperatuur veel langzamer. Daardoor ontstaan grote ijskristallen die de celstructuur beschadigen waardoor meer voedingsstoffen verloren gaan en de groenten minder knapperig zijn.
Wedstrijd
Iedereen heeft wel een succesrecept waarin groenten uit diepvries, blik of glas een glansrol spelen. We lanceren een oproep om deze succesnummers in te sturen op www.makkelijkegroenten.be. Wie eigen recepten instuurt voor eind april, maakt kans op een wok of pannenset. Bruikbare recepten verschijnen op de site.