Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groenten_binnenshuis_zaaien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 21 oktober 2021

Groenten binnenshuis zaaien voor betere en snellere kiemresultaten.

Groenten binnenshuis zaaien

Er zijn veel soorten groenten die je nu al mag zaaien, maar sommige gewassen zijn vorstgevoelig en andere hebben voldoende warmte nodig om te kunnen kiemen. Vandaar dat tuinliefhebbers in het vroege voorjaar veel van hun planten binnenshuis zaaien in zaaibakjes.
In een zaaibak, vensterbankkas of mini-kamerkas bekom je een veel grotere en betere controle over de zaaiomstandigheden. Zo ben je zeker van de vochtigheid van de zaaigrond die ineens ook ziekte- en schimmelvrij is. Bij vele elektrische kweekkasjes kun je zelfs de temperatuur regelen en bijsturen indien nodig. Zelfs al kun je uw zaden rechtstreeks buiten zaaien dan nog ben je beter het nu binnenshuis te doen zodat je je geen zorgen hoeft te maken bij aanhoudend regenweer over het al dan niet rotten van uw zaden in de natte zaaibodem. Je hoeft ze ook niet te beschermen tegen mollen, konijnen, fazanten, slakken, vogels of andere mogelijke belagers die een jong groen blaadje weten te versmaden. Bij slagregens, sneeuw- of hevige hagelbuien kun je eveneens op beide oren slapen. Daarnaast is het kiemingspercentage onder deze ideale omgevingsfactoren een stuk hoger en weet je ook precies hoeveel zaden kiemen en zijn de zaailingen kwalitatief beter.

Zijn de zaden voldoende gekiemd en geworteld, dan mogen ze naar hun eigen potje. De zaailingen voorzichtig uit het zaaikistje halen om daarna in hun eigen (pers)potje over te planten noemt men in het vakjargon 'verspenen'. Bij het verspenen moet je heel voorzichtig te werk gaan. Zo moet je de jonge wortelgestellen die door elkaar zitten verweven in het zaaikistje voorzichtig uit elkaar halen zonder deze al te veel af te breken of te beschadigen. Dit doe je best met een potloodje of een verspeenspatel en verspeenvork. De zaailing neem je best vast aan de jonge blaadjes zodat je de tere stengeltjes niet breekt, knakt of plat duwt.Verspeen uw zaailingen als de eerste echte blaadjes (na de kiemblaadjes) verschijnen.
Verspeen je te vroeg, dan zijn de wortels nog onvoldoende ontwikkeld.
Verspeen je te laat, dan zitten de wortels van de zaailingen te veel door elkaar verweven en lopen ze schade op door ze uit elkaar te trekken.

Zaden van planten die hun oorsprong vinden in een warm klimaat zullen meestal een hogere temperatuur nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Bij dergelijke planten kies je best voor een verwarmde kweekbak al dan niet met een regelbare thermostaat. Zo hebben courgette, meiraap, pompoen, meloen, tomaat minimum bodemtemperatuur van 15°C en een omgevingstemperatuur van ca. 22°C nodig om te kiemen. Sperziebonen, maïs en spinazie kiemen in de grond bij 10°C. Na het kiemen en verspenen van de planten kunnen vele soorten groenten verder worden opgekweekt bij minder hoge temperaturen. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de plantensoort.

Zaaien in een zaaibakje

zie ook: T echniek van het zaaien  alsook  Zaaien met succes


Welke groenten kun je eind februari zaaien:

 • Erwten:
  Week de zaden voor om een sneller kiemresultaat te verkrijgen. Duw de gekiemde zaden net onder de grond in perspotjes, turfpotjes,... en na enkele dagen verschijnen de zaailingen --- Voorweken van zaden
   

 • Paprika, pepers, tomaten:
  Zaai twee maand voor het uitplanten. Ze houden van een graadje meer.

 • Sla:
  De sla die je nu zaait, moet achteraf wel verder worden opgekweekt onder koud glas (kas, koude bak)

 • Selderij
  Kiemtemperatuur van 20°C. Voorkiemen kan tien dagen winst betekenen. Meng de fijne zaden in ietwat vochtig zand en doe dit dan in een plastiekzakje. Plaats dit op een warme plaats tot de witte kiempuntjes zichtbaar worden. Daarna het mengsel uitzaaien in een verwarmd zaaikistje en goed vochtig houden zodat het niet kan uitdrogen.

 • Vroege rode kool
  De kiemduur is ca. 8 a 10 dagen. De zaailingen kunnen dan in april naar de koude bak verhuizen.

 • Aubergine:
  Vanaf begin maart zaaien met bodemverwarming.

Vele zaaimaterialen kunt u vinden in onze rubriek: Planten opkweken

Veel zaai- en teeltplezier,

#2899

Auteur: Kurt Vossaert