Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groente_chinese_kool

Tuinadvies

Toon alles uit: "Koolgewassen"

Chinese kool wordt ook wel Chinakool genoemd brassica soorten kolen in de moestuin

Chinese koolChinese kool wordt ook wel pe-tsai of de Chinakool genoemd.
---> Familie der kruisbloemigen.
---> Brassica campestris var. pekinensis

Herkomst: - Oost-Azië, in het bijzonder China. Belangrijkste groente in Korea en China.

Zaaien:
Zaad: Kan zelf genomen worden, verbasteringen kunnen plaats hebben met mosterd en radijsachtigen. Kruisbestuiving met andere kolen is gering. Je mag rekenen op een 300 tal zaadjes per gram.

Ter plaatse op een diepte van 1 cm, houd 10 cm afstand voor mooie vorming tussen de rijen.

    Daarna zetten we de plantafstanden op 50 X 40.

  • We beginnen met de eerste zaaibeurt vanaf midden juli tot en met midden augustus.

  • De oogst kan dan omstreeks midden september plaats vinden en dat tot midden november naargelang de zaaidata.

  • Soms wordt er al eens in perspotjes gezaaid, maar weet wel dat beschadiging van de wortels bij uitplanting snel kan leiden tot doorschieten. Vooraleer de plantjes opgekweekt in perspot naar buiten moeten dienen ze wel eerst te worden afgehard.

  • Aangezien Chinese kool nooit in zaaikist wordt gezaaid is van verspenen dan ook geen sprake.

Bemesting:

Een neutrale grond verijkt met ammoniumnitraat / patentkali en of compostgift is hier ideaal. (pH-waarden een beetje opdrijven).

Door de snelle groei halen zij ook vlug alle nutriënten uit de bodem die we moeten kunnen aanvullen tijdens de groei. Organische meststoffen zijn over het algemeen eveneens welkom.

De groei:
De plant ontwikkelt zich als een rozetvorm, waarna enige blaadjes verschijnen en de plant zich opricht en tot gesloten krop overgaat.

Er zijn verscheidene rassen of soorten met verschillende grootte en dikte, lichte tot donkergroene...

De ideale temperatuur die je moet respecteren om geen groeistilstand te bekomen is toch een 20°C. Daarom wordt er ook veel onder plastiek of glas geteeld, met verluchting.

Je zult merken dat er 'fijne haartjes' op het blad staan in plaats van een waslaag, die meer bekend is bij onze winterkolen.

De planten wortelen sterk in de grond, doch ze hebben een vertakt oppervlakkig netwerk dat gemakkelijk kan uitdrogen bij tekort aan watergiften. Door droogte teel je planten die veel sneller in zaad schieten. (Kies daarom rassen die niet gevoelig zijn aan doorschieten).

Ziekten en gevoeligheden:
Zoals andere kolen ook hier weer mogelijkheid tot knolvoet en schimmels.

Knolvoet: een slijmzwam die groeistilstand veroorzaakt bij de planten, kalkgiften kunnen hier dan toegepast worden.
Knolvoet leidt tot verdikte wortels en rotten vervolgens. ---> teeltwissel 1 op 4, en bij aantasting ten vroegste 1 op 6 jaar.

Bladrand kan ook al eens optreden door tekorten aan calcium bij de binnenste blaadjes. Bladrand gaat gepaard met hitte, vochttekorten en calciumgebrek. Leid onvermijdelijk tot de vernietiging van de celkernen in het bladmoes.

Koolrupsen zijn soms ook tegenwoordig.

Tip: Koolkragen plaatsen kan helpen tegen de koolvlieg die haar eitjes anders dicht tegen de wortels afzet! Waarna zich kortelings witte maden gaan vormen, en zo de wortels zullen aanvreten.

Let tevens op slijmsporen die onze slakken verraden. Zij voelen zich goed in vochtige omstandigheden. ---> hier kunnen de slakkenkorrels dan weer van pas komen.

Geef trouwens ook watergiften tussen de rijen en niet rechtstreeks op de planten om rotting tegen te gaan.

Oogst:
Oogsten kan zeer snel en soms binnen de 3 maanden!
Kroppen kunnen een gewicht hebben van een halve kilo tot anderhalve kilo.

Je snijdt de kolen recht af met een mes en na verwijdering van de buitenste blaadjes houd je een mooie krop over om te consumeren. De afgesneden wortels mogen blijven zitten in de grond, daar zij nog enkele losse blaadjes geven die moeiteloos in de sla verwerkt kunnen worden. Wil je zolang mogelijk oogsten, dan kan je de plantjes zaaien onder een plastieken koepel.

Bewaring:
Een vers afgesneden kool kan je ongeveer een week bewaren. ---> Best is een plastieken zak te gebruiken tegen verdamping.

Keuken en bereidingen:
Chinese kool past perfect in de rauwkost, of kan kort gestoofd worden als wokgroente daar deze er zich goed toe leent.

---> Je snijdt de kool langsdoor en verwijderd de harde kern. Vervolgens doe je alles in reepjes en verwerk je de groente naar believen.

Voedingswaarden per 100 gram:
---> 12 Kcal, 50 KJ, ijzer, Vitamine C (zoals vele kolen), meerdere mineralen zijn aanwezig.

---> kortom: licht verteerbare groente, met geen kenmerkende koolsmaak.

 

#118

Auteur: Maurice Claes