Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groei__of_kweeklampen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 27 november 2022

Groei – of kweeklampen: soorten

Om vroeg aan het moestuinjaar te beginnen, starten vele gevorderde moestuiniers reeds in februari met het binnenshuis zaaien van gewassen. Omdat planten en dus ook kiemen heel veel licht nodig hebben, wordt er heel vaak beroep gedaan op groei – of kweeklampen. Deze lampen zijn zo ontwikkeld dat ze het zonlicht trachten na te bootsen om de zaailingen op die manier goed te laten ontwikkelen zodat ze later op het jaar ook meer oogst genereren.

Groeilampen worden gebruikt voor de opstart van het moestuinseizoen maar kunnen ook het jaar door worden ingezet voor kamerplanten of voor het gebruik in een kas bij de teelt van specifieke gewassen zoals bijvoorbeeld verschillende exotische pepersoorten. Eigenlijk zorgen ze ervoor dat er constant een gelijke hoeveelheid 'groeilicht' voor de planten aanwezig is. Ook de lichtcyclus kan je zelf gaan bepalen door het in – en uitschakelen van de lichtbron.

De gasontladingslamp

professionele groeilamp kopenEen goed voorbeeld van een gasontladingslamp is de HPS – lamp, prijs – kwaliteit is dit de goedkoopste kweeklamp, bovendien straalt ze enorm veel licht uit. HPS staat voor High Pressure Sodium (natriumdamp). Deze lampen zijn verkrijgbaar van 150 tot 1000 Watt. Voor de hobbykweker is 400 Watt toch wel een vereiste.

Het nadeel van HPS – lampen is dat ze veel warmte produceren en dus steeds ver genoeg van de planten moeten gangen. Er is dus steeds genoeg ruimte nodig tussen de lamp en het gewas. Dit type lamp is ook enkel te gebruiken in combinatie met een digitaal of analoog voorschakelapparaat (ballast). Combineer ze ook met een reflectorkap waardoor 95% van het licht optimaal wordt gereflecteerd. Door de warmte die deze lamp produceert, kan ventilatie nodig zijn!

De lamp heeft een roze – rode kleur en is het meest geschikt voor de bloeifase van gewassen. Een HPS – lamp wordt beter jaarlijks vervangen. Het is goedkoper om jaarlijks een nieuwe lamp te gebruiken dan verder te gaan met een verouderde lamp die aan rendement heeft ingeboet.


De TL groeilamp

De term TL lamp klinkt nogal verouderd maar dit type lamp doet nog steeds uitstekend zijn werk bij het opkweken van stekken of zaailingen. De TL lamp komt voor in de gekende buisvorm maar kan ook in spaarlampen worden verwerkt. Bij groeilampen draait het steeds om het gebruiken van de juiste kleurtemperatuur. Deze is verschillend voor zowel groei als bloei en staat meestal vermeld op de verpakking van de lamp. Een groot voordeel van TL ten opzichte van HPS is dat ze bijna geen warmte genereren waardoor ze uitermate dicht bij de stekken of zaailingen kunnen worden geplaatst. De TL lamp wordt ook best jaarlijks vervangen.

Als alternatief voor deze lampen kan ook de inductie kweeklamp worden gebruikt. Ze werkt op basis van een antennespoel in de plaats van met elektroden. De lichtstroom is krachtig en ze zijn beschikbaar in verschillende wattages met een over het algemeen gunstige levensduur. Het licht dat door deze inductielampen wordt verspreid, wordt uiterst efficiënt door de planten opgenomen. Ze hebben een goed PAR (photosynthetic active radiaton) en PUR (photosynthetic usable radiaton) percentage. Ze zijn bovendien relatief laag in verbruik en hebben een lage warmte afgift waardoor ook inductie lampen dicht bij de planten kunnen hangen.

led groeilampen online aanbiedingLed lamp

De ledlamp is op heden in alle vormen zeer populair en dus ook in zowel de hobby – als professionele plantenteelt. Ledlampen hebben een grote lichtopbrengst, een heel laag verbruik en een lange levensduur. Ze zijn iets duurder in aanschaf maar kunnen eenvoudiger worden aangesloten en geven weinig of geen warmte af waardoor ze veiliger zijn voor de planten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitgaven.

Ze beschikken meestal over een groep leds in één kleur of in verschillende kleuren door elkaar. Witte en blauwe ledlampen zijn geschikt voor de groeifase terwijl een rode kleur de bloei van het gewas stimuleert. De kleuren zijn afgeleid uit het spectrum van de zon dat bestaat uit verschillende golflengten (cfr. regenboog).

Met ledlampen bespaar je gemiddeld 60% ten opzichte van HPS, dit zorgt ervoor dat je de iets duurdere aankoop onmiddellijk hebt terug verdient.
#5508
Terug naar boven icoon