Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/grind_of_split

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Grind of split


Grind of split?

Als mensen over grind spreken valt dit vaak samen met de naam dolomiet. Dolomiet als verzamelnaam gebruiken is echter fout en eigenlijk is het ook geen grind!

Grind zijn per definitie altijd afgeronde steentjes
, bij grotere formaten spreken we van keien.
Grind  kan op natuurlijke wijze zijn afgerond door de invloed van stromend water in rivieren maar wordt ook kunstmatig afgerond in de ontginningsgroeve.

Split daarentegen is gebroken gesteente en dus hoekig
. Zowel onder grind als split brengen we een anti-worteldoek aan tegen het onkruid en bij zware belasting is een goede laag steenpuin een ideale oplossing. Beide soorten kunnen ook gebruikt worden in combinatie met grind- stabilisatieplaten. Deze platen met honingraatstructuur zorgen ervoor dat de grind- of splitlaag een hecht oppervlak vormen. Het oppervlak wordt door de platen beter begaanbaar zonder vorming van putten of sporen. Hierdoor kun je makkelijk over de oprit fietsen en lopen de dames met hoge hakken veilig over de steentjes zonder er in weg te zakken. De onderzijde van de platen is voorzien van een waterdoorlatend anti- worteldoek. Bij grind of split in combinatie met stabilisatieplaten spreken we nog steeds over een half-verharding. Ook multi- rasters (cfr. grastegels) kunnen worden gebruikt voor kleinere oppervlakken.

mooie oprit met steentjes of grind

Grind (afgeronde steentjes)

Grind en keien vind je in alle kleuren en uit de kleur kunnen kenners de plaats van oorsprong afleiden.
Maasgrind
heeft witte, gele en bruine tinten. Rijngrind is iets ronder met witte, bruine en grijze tinten. Grind met hoofdzakelijk witte tinten komt uit Limburg en in het Taunus gebergte in Duitsland vinden we wit -geel grind terug. Dit is uiteraard allemaal natuurlijk afgerond grind.
Kunstmatig afgerond grind zoals Carrara- grind  is ook als split verkrijgbaar. Deze Italiaanse marmersoort is sneeuwwit van kleur en daardoor zeer populair. Om meer naar de natuurlijke kleuren te gaan kan je maas- of rijngrind gebruiken. Deze soorten zijn natuurlijk afgerond en prachtig bij gebruik in een authentieke omgeving. Rijngrind wordt vaak gebruikt als dakgrind op platte daken. Deze grindsoorten zijn verkrijgbaar met een minimum maat van 8 tot 16 mm. Dit wil zeggen dat de steentjes willekeurig door elkaar een minimum afmeting hebben van 8 mm en maximum 16 mm zijn, dit wordt vaak als volgt weergegeven: maat of kaliber 8/16. Bij een maat 16/32 spreken we al meer over keien.
Mignonette of Castle-grind, hoofdzakelijk afkomstig uit Groot-Brittanië, is een zeer populaire grindsoort in België en Nederland. Het is zeer egaal beige tot champagnekleurig. Het is verkrijgbaar vanaf 5 tot 8 mm (5/8) en dus fijner dan rijn- of maasgrind. Taunus kwarts ligt ergens tussen grind en split, het is niet volledig afgerond maar ook niet scherp. Dit grind is zeer slijt- en kleurvast, een duurzame keuze dus. Elke grindsoort heeft zijn prijsklasse dus de keuze die je maakt zal ook afhankelijk zijn van het beschikbare budget.

casle grind aankopen grind kopen als ronde steentjes
Mignonette of Castle-grind: uitvergroting en sfeerbeeld

Split (gebroken gesteente)

Split en breuksteen vinden we terug in vele kleuren die op nieuw in verband staan met de plaats van oorsprong.
Ardenner- of kalksteensplit
is lichtgrijs en zeer egaal van kleur. Donkergrijze soorten zoals basaltsplit zijn ook zeer populair.
Canadian Slate
, ondanks de naam toch afkomstig uit Europa, is een prachtige soort gebroken leisteen in groene en zwarte tinten. Het wordt vaak toegepast in moderne tuinen in combinatie met strakke elementen. Het gebruik van gebroken leisteen wordt afgeraden op plaatsen met zware belasting omdat het snel vergruist onder groot gewicht.

Dolomiet is ongetwijfeld één van de meest gekende soorten split. Dolomiet is okerkleuring en wordt omschreven als een bindende steensoort, dit betekent dat deze splitsoort geleidelijk aan vast komt te zitten. Met deze eigenschap in het achterhoofd is het aangeraden dolomiet na het aanleggen vast te trillen, een grind-stabilisatieplaat is hier volkomen overbodig. Dolomiet 0/5 wordt vaak op een onderlaag van dolomiet 5/15 gelegd bij het aanleggen van een oprit. Dolomiet wordt vaak foutief als verzamelnaam gebruikt voor verschillende soorten gele kalksteen zoals Parkgoud, Gele Jura of Yellow Sun. Deze kalksteensoorten zijn harder dan dolomiet en zijn veel minder tot niet bindend en dus best te gebruiken in combinatie met een grind-stabilisatieplaat of multiraster. Parkgoud (0/6 - fijn kaliber) wordt heel vaak gebruikt als alternatief voor dolomiet bij de aanleg van Petanquebanen. Yellow Sun is een harde kalksteensoort (geel - wit) die heel vaak wordt gebruikt op opritten en wandelpaden. Yellow Sun is verkrijgbaar van maat 2/5 tot 45/56 mm. Bij de grote maten spreken we eerder over breuksteen. Dolomiet zal na verloop van tijd verbleken, terwijl de gele kalksteensoorten veel kleurvaster zijn. 

Een aparte steensoort is het lavagesteente. Lavasplit wordt vaak gebruikt in vijverfilters of als vijversubstraat. Dit bruinkleurig stollingsmateriaal is zeer poreus en licht van gewicht. Het wordt gebruikt als onderlaag voor kunstgras en sportvelden en als lichtgewicht voedings- en wortelzone bij daktuinen. Ook als decoratief element, bijvoorbeeld bij het opvullen van schanskorven, wordt vaak lava-split gebruikt.

Een andere populaire soort voor het opvullen van schanskorven is Grauwacke split. Deze zandsteensoort kan verschillende kleuren hebben gaande van grijs tot rood naar geel en bruin. Grauwacke wordt ook vaak als siergrind toegepast. Verder zijn er ook verschillende marmersoorten die als split worden gebruikt bijvoorbeeld Carrara (sneeuwwit) en Ice Blue (ijsblauw/grijs), deze soorten kunnen ook als grind (kunstmatig afgerond) worden verkregen.
Onder de verzamelnaam spilt vinden we ook de gewassen schelpen terug. Gewonnen uit de zee voor de aanleg van een schelpenpad. Kortom, voor ieder wat wils.

grind kopen

#3543

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p