menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Wat te doen tegen spinnen in huis?

Spinnen staan niet bepaald hoog op het lijstje van geliefde dieren, vooral niet wanneer ze zich in huis bevinden. Ze roepen bij velen angstige gevoelens op, wat zelfs kan leiden tot een ernstige spinnenfobie. Maar ondanks hun angstaanjagende voorkomen vervullen ze een waardevolle rol in onze omgeving door te helpen bij de bestrijding van ongewenste insecten, zoals vliegen, muggen, zilvervisjes en kakkerlakken.

Het is dus doorgaans niet nodig om ze te bestrijden, en eigenlijk hoef je ook helemaal niet bang te zijn voor spinnen! Het gif van de spinnen die hier van nature voorkomen, is enkel geschikt om hun prooien te verlammen en kan enkel een klein onschadelijk rood stipje veroorzaken. Integendeel, spinnen beschermen mensen tegen schadelijke insecten in huis... We vertellen je meer.

Spin in huis

Soorten huisspinnen

In huis kom je vaak de grijze huisspin (Tegenaria domestica) tegen, maar ook de gewone huisspin (Eratigena atrica), de grote huisspin (Tegenaria parietina) en de grote trilspin (Pholcus phalangioides) kunnen je pad kruisen.

De grote huisspin voelt zich vooral thuis op warmere plekken, wat verklaart waarom deze fors uit de kluit gewassen spin het zo goed doet in stedelijke omgevingen, waar de temperaturen doorgaans hoger liggen dan op het platteland. Met poten die tot wel 7 cm lang kunnen worden, bewegen ze zich razendsnel door de kamer. Ze bouwen typisch trechtervormige matwebben om hun prooien te vangen en je herkent ze aan de rugtekening en meestal gestreepte poten. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen maar vormen geen enkel gevaar.

De gewone huisspin is het kleinere neefje van de grote huisspin. Als je een spin in de badkuip aantreft, is het meestal deze soort. In de herfst zijn de mannetjes volwassen en gaan ze op zoek naar een vrouwtje om te paren. Tijdens deze zoektocht belanden ze soms per ongeluk in de badkuip, waar ze moeilijk uit kunnen komen vanwege de gladde wanden. Het is dus niet zo dat ze uit de riolering komen, zoals vaak wordt beweerd. Ze kunnen ook onverwacht rondrennen in huis. De gewone huisspin heeft een lichtbruine basiskleur met een karakteristiek donker vlekkenpatroon. Haar poten zijn egaal van tint. De gewone huisspin is vrij algemeen en kan je ook buiten aantreffen.

De grijze huisspin (Tegenaria domestica) is nauw verwant aan de veldtrechterspin. Ze vertonen beide een zigzagpatroon op hun achterlijf, maar de huisspin is kleiner, heeft een donkerder kleur en gestreepte poten. Huisspinnen zijn hoofdzakelijk 's nachts actief en leiden een solitair bestaan.

Als je een spin opmerkt in een hoek van het plafond, is de kans groot dat het een grote trilspin is. De slanke spin heeft buitengewoon lange poten en maakt meestal een wat rommelig web. Desondanks is ze een zeer efficiënte jager. Wanneer haar web wordt verstoord, begint ze hevig te trillen, wat het moeilijk maakt voor potentiële belagers om haar te grijpen. Hoewel haar oorsprong in het zuiden ligt, kun je haar tegenwoordig bijna overal in woningen en gebouwen terugvinden. Mensen verwarren haar vaak met een hooiwagen, maar hooiwagens hebben slechts één lichaamssegment en kunnen geen web weven. Het zijn ook geen echte spinnen. De trilspin bezorgt niet alleen mensen angstgevoelens, ook heel wat insecten komen liever niet in haar buurt. En zelfs de grote huisspin staat op haar menu!

Grijze huisspin - Grote trilspin

Spinnen zijn geen insecten

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen spinnen en insecten. Eén van de opvallendste verschillen is het aantal poten: spinnen hebben er altijd acht, terwijl insecten er altijd zes hebben. Daarnaast bestaat het lichaam van spinnen uit slechts twee delen, het kopborststuk en het achterlijf, terwijl het lichaam van insecten uit drie delen bestaat. Spinnen hebben ook nooit vleugels en palpen in plaats van voelsprieten.

Hoewel zowel spinnen als insecten tot de orde van de geleedpotigen behoren, behoren spinnen tot de klasse van de spinachtigen. Insecten zijn een klasse van zespotige, ongewervelde dieren met meer dan een miljoen beschreven soorten. Het interessante is dat spinnen al ongeveer 400 miljoen jaar op aarde voorkomen, wat betekent dat ze hier waren lang voordat de dinosauriërs de aarde regeerden. Ze behoren tot de eerste diersoorten op aarde. Bedenk dat zo'n 320 miljoen jaar geleden de grootste spin ter wereld leefde, met een spanwijdte van maar liefst 50 cm!


Spinrag sterker dan staal

SpinnenwebEen interessant weetje is dat spinrag of spinnendraad sterker is dan staal en steviger is dan Kevlar, het materiaal dat wordt gebruikt voor kogelvrije vesten. Spinrag behoort tot één van de sterkste biologische materialen ter wereld. Spinnen weven hun web als een meesterlijk vangnet voor vliegende of springende prooien. De draden zijn zo dun dat ze zelden worden opgemerkt door hun slachtoffers. Elke spinnensoort heeft zijn eigen specifieke techniek, afhankelijk van het type prooi dat ze op hun menu hebben staan. Niet alle webben hebben de typische spiraalvorm, een huisspin maakt eerder een slordig trechterweb in een hoek. De spindraad wordt in speciale klieren aan het achterlijf geproduceerd en met de poten tevoorschijn getrokken. De draden kunnen al dan niet kleverig worden gemaakt.

Spinrag is doorgaans sterker dan staaldraad van dezelfde dikte. Per gewichtseenheid kan spinnendraad tot vijf keer sterker zijn dan staal en tot drie keer taaier dan Kevlar. Onderzoekers hebben geprobeerd spinnen te 'melken', maar dit is tot op heden niet succesvol gebleken. Al geruime tijd proberen wetenschappers kunstmatig spinrag te produceren door gebruik te maken van genetisch gemanipuleerde dieren of bacteriën die het vloeibare spinneneiwit namaken. Als dit op grote schaal zou kunnen worden geproduceerd, zou het tal van toepassingen kunnen hebben, waaronder in de medische sector.

Spinnen al dan niet bestrijden

Spinnen bestrijdenVoordat je eraan denkt om spinnen te bestrijden, is het belangrijk te realiseren dat ze eigenlijk zeer nuttig zijn en een essentiële rol spelen in ons ecosysteem. Sommige insecten kunnen namelijk behoorlijk vervelende plagen vormen en zelfs ziekten verspreiden, zoals vliegen, kakkerlakken en muggen. Spinnen dragen bij aan het verminderen van het aantal insecten in huis, wat helpt om plagen te voorkomen.

In vrijwel elke woning leven honderden spinnen, meestal op donkere, warme plekken waar ze zich graag schuil houden. Elke spin heeft zijn eigen voorkeur, sommige houden van droge plekken terwijl andere liever vochtige hoekjes in kelders opzoeken. Ze bouwen hun webben voornamelijk op plaatsen waar veel insecten aanwezig zijn.

Vooral in de herfst kun je actieve spinnen opmerken, zowel binnen- als buitenshuis, wat soms tot overlast kan leiden door de ophoping van spinrag en uitwerpselen. Gelukkig kan je oppervlakken die vervuild zijn met spinrag schoonmaken met behulp van Web Free spray.

Een goede hygiëne in huis zal het aantal insecten verminderen en daardoor ook het aantal spinnen. Daarnaast kun je je tuin zo inrichten dat deze aantrekkelijk is voor vogels, aangezien zij de populatie spinnen en insecten onder controle kunnen houden. Als je toch een spin in huis aantreft, kun je ze voorzichtig vangen met een speciale spinnenvanger en op een plek vrijlaten waar ze geen overlast veroorzaken. Maak ook jouw tuin vogelvriendelijk want zij houden de populatie spinnen en insecten in toom. Ook kan je overwegen om gebruik te maken van Bio Kill om spinnen buiten je woning te houden, of je kunt een ultrasone verjager proberen.

#3150Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon