Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/grijze_huisspin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 28 juni 2022

De grijze huisspin: de schrik van moeder de vrouw

Tegenaria domestica of grijze huisspin

Eén van de meest voorkomende spinnen in huis is de grijze huisspin of Tegenaria domestica. Deze spin is wellicht het meest gekend omdat ze vaak in badkuipen liggen.
In tegenstelling tot wat velen zeggen kruipt deze spin niet uit de afvoer, maar valt ze gewoon in het bad waarna ze niet meer kan ontsnappen. Vrijwel altijd zullen dit mannelijke spinnen zijn die (nadat ze volwassen zijn geworden) op zoek gaan naar een vrouwtje. Dit doen ze vaak in het donker, maar wanneer er eentje in het bad valt kunnen ze niet meer naar boven kruipen op de gladde wanden, met als gevolg dat ze de volgende dag moeder de vrouw de stuipen op het lijf jaagt.

Uiterlijke kenmerken van de grijze huisspin
Het lijf van deze spinnen varieert van 6 tot 11 mm.
Mannelijke spinnen zijn meestal iets kleiner dan de vrouwtjes en ze hebben ook een langwerpiger achterlijf. Mannetjes huisspinnen hebben ook langere poten dan de vrouwtjes.
Deze spin behoort tot de familie van de zogenaamde trechterspinnen.
De naam trechterspinnen komt voort omdat het web van deze spinnen altijd in de vorm van een trechter is gebouwd. Meestal zit de spin zelf in het diepste puntje van de trechter te wachten tot een prooi zich aanbiedt.

Trechtervormig web grijze huisspin
het web van de spinnen zal aan de uiteinde een trechtervorm hebben.

Grijze huisspin versus trechterspin
De grijze huisspin is maar weinig agressief, maar toch kan een beet van deze spin nogal pijnlijk zijn. Soms wordt de spin ook verward met een ander familielid de veldtrechterspin. Deze twee lijken erg goed op elkaar, met dat verschil dat de veldtrechterspin meestal groter is en de poten egaal van kleur zijn. De grijze huisspin heeft gestreepte poten en is meestal nog wat donkerder gekleurd.

cheliceren van de grijze huisspin
Ze zien er angstaanjagend uit: cheliceren van de grijze huisspin

Zoals eerder gezegd stelt de huisspin zich niet agressief op tegenover mensen, echter wanneer ze in het nauw wordt gedreven is de kans groot dat ze zich probeert te verdedigen door te bijten. Hoewel hun cheliceren (de monddelen van de spin om het voedsel mee vast te grijpen en gif mee te injecteren) zijn niet bedoeld om huid van mensen te doorprikken. Soms gebeurt het wel dat de spin door de huid bijt en als ze het gif kan inspuiten kan er een grote bult ontstaan. De zwelling neemt na enkele dagen meestal af, maar indien u zich zorgen maakt is het altijd raadzaam een arts te contacteren. Een beet van een trechterspin is wel pijnlijker en giftiger dan die van de grijze huisspin.

Tegenaria domestica

Het web van een huisspin is een vlak en niet klevend web die aan de uiteinden uitmondt in een trechtervorm. De grijze huisspin zal vaak hoeken van kamers of aan vensters hun web maken. Insecten worden aangetrokken door het licht en zijn vaak aanwezig bij vensters, vandaar dat de spinnen daarvan gebruik maken.
De spin reageert bijzonder snel wanneer een prooi op het web landt. Dit voelt ze aan de trilling die de prooi maakt. De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.

Alvorens deze spinnen dood te trappen, moet je er wel even aan denken dat ze eigenlijk wel goed werk doen en een belangrijke schakel vormen van het grote ecologische systeem.
Insecten zijn gekend als potentiële overdragers van ziekten (denk maar aan muggen, vliegen, kakkerlakken, …) Spinnen zullen een groot deel van deze insecten kunnen vangen en elimineren waardoor de woning beschermd wordt tegen deze ziekten.

#3150
Terug naar boven icoon