Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gras_maaien_wanneer_en_hoe

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 26 oktober 2021

Wanneer en hoe gazon maaien

Het gazon maaien: waarom, wanneer, hoe lang en waarmee?

Het gazon maaien bevordert de kwaliteit van elke grasmat, het stimuleert de aangroei van fijne grassoorten die in elk kwalitatief gazonmengsel voorkomen tot een dik grastapijt. Bovendien krijgen onkruid en mos minder kans om het grasveld over te nemen. Als het gras te lang wordt komt er minder licht bij de bodem waardoor de grasmat dunner wordt en indien je te laat maait zal het gras een geelgroene schijn krijgen.

Hoe dikwijls het gazon maaien en op welke stand?
Het maaiseizoen loopt bij optimale weersomstandigheden van maart tot oktober. In het voorjaar volstaat één maal per week, hoe dichter we naar de zomer toegaan hoe meer we zullen moeten maaien. Theoretisch is mei de grasmaand en zullen we vanaf dan tweemaal per week moeten maaien. Maai het gras in het begin niet te kort, 30 mm is een goede lengte tijdens het voorjaar. Bij te laag maaien verslijten de graszoden sneller en is het gazon vatbaarder voor droogte. Tijdens de zomermaanden mag er wat korter worden gemaaid (15 mm), bij extreme droogte maaien we terug op 25 mm omdat de zode anders te snel uitdroogt waardoor het gras bruin kleurt. Het is hoe dan ook beter één keer per week meer af te toppen dan eenmaal om de twee weken drastisch te gaan maaien.
Indien je dit zelf belangrijk vindt kan je in mooie rechte banen rijden voor een optimaal effect. Bij het hanteren van een gazonmaaier met rol is dit uiteraard een must, een schuin voetbalveld - effect is uit den boze! Probeer in ieder geval de maairichting regelmatig af te wisselen zo blijft het oppervlak mooi vlak en heb je een betere controle op onkruiden en ongewenste grassoorten.

Electrische grasmaaier

Het gras opvangen of mulchen?
Het maaisel wordt het best opgevangen in de opvangbak van uw gazonmaaier. Je kan het composteren en mengen met ander composteerbaar materiaal zoals snoeiafval van de haag, keukenafval, houtsnippers en dorre bladeren. Indien je over een groot maaiveld beschikt kan je ervoor kiezen het gazon te mulchen. Mulchen is een manier van maaien die ervoor zorgt dat de grond niet te snel uitdroogt. Vooral in de zomer zijn zon en wind de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat de grond uitdroogt. Mulchmaaien zorgt ervoor dat het gemaaide gras tussen het gras zelf wordt verspreid. Op die manier is de bodem bedekt en de ondergrond zal minder snel uitdrogen.
Een mulchmaaier maait het gras, maar zal het daarna in hele fijne deeltjes versnipperen. Daarna worden die kleine deeltjes terug in de grasmat geblazen en gelijkmatig verdeelt tussen het gras. Op die manier voorkomt men een vervilting en ook schimmels zullen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. De snippers zullen vervolgens composteren, waardoor de grasmat direct goede voedingsstoffen meekrijgt. Zo heb je een pak minder te composteren afval maar ben je wel verplicht het gazon jaarlijks te verluchten (verticuteren). Ook bij gewoon maaien met de opvangbak kan je het gazon jaarlijks verluchten in het voorjaar. Het stimuleert de oude zode tot verjonging waardoor de kwaliteit van het gazon tijdens de zomermaanden optimaal zal zijn. Het combineren van mulchen en maaien met de opvangbak is voor het gazon een ideale behandeling. Indien je enkel mulcht moet dit op zeer regelmatige basis gebeuren. Het gras mag immers niet te lang worden (maximum 8 mm) om een mulchmaaier te gebruiken.
Zorg ook altijd voor een scherp maaimes en een goed onderhouden maaier. Trim na elke maaibeurt de kanten bij met een trimmer of knip ze bij met een graskantenschaar. Een mooi verzorgde gazonrand maakt het plaatje af. Een of twee keer per seizoen kan je de grasranden mooi afsteken zodat de zode niet te veel buiten zijn grenzen kruipt. Als je heel het jaar door een nette, strakke gazonrand wilt, dan plaats je best gazonafboording.

ECO 5m x 18 cm tuin afboording -
Strak afboorden met rubberen gazonrand

Welke grasmachine kopen?
Kies naar gelang de oppervlakte van uw gazon de gepaste grasmaaier.
Voor kleine oppervlakken (< 100 m²) heb je kwalitatief goede elektrische maaiers. Heb je een groter gazon dan ga je best over naar een benzinemaaier. Er is een brede waaier aan mogelijkheden dus informeer je goed vooraleer je koopt, prijzen voor professionele maaiers kunnen sterk oplopen om nog maar te zwijgen over de vele zitmaaiers op de markt.
Voor een normaal gazon (+/- 500 m²) heb je kwalitatief goed grasmaaiers voor een betaalbare prijs die beschikken over zowel het mulch als het opvangsysteem.
Heb je geen zin om zelf te rijden dan kan je informeren naar de intussen vele grasrobotsystemen op de markt, dit zijn uiteraard allen mulchmaaiers.

benzinemaaier

#3529

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p