Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/giftige_planten_in_de_tuin_


https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 23 mei 2022

Giftige planten in de tuin

Giftige planten in de tuin.

foto Convallaria majalisAl zijn vele tuinliefhebbers zich er niet van bewust, toch zijn er heel veel populaire tuinplanten giftig of kunnen deze voor irritaties zorgen. Er bestaat een onderscheid tussen planten die volledig giftig zijn en planten waarbij er enkel bepaalde delen van de plant giftig zijn. Dan gaat het meestal over enkel de wortels, de bollen, de bladeren, de bloemen of zaden.

De mate van giftigheid wordt bepaald door verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, tijd van het jaar, concentratie.
Er is onderscheid tussen :

  • Dodelijk giftig: de consumptie van 1 tot 10g van deze plant leidt reeds tot levensbedreigende vergiftigingen en kan dodelijk zijn.
  • Giftig: de consumptie van 1 tot 10 g van deze plant leidt tot zware vergiftigingen. Ook planten waarvan het directe contact, vooral met het sap, tot ernstig bijtende reacties kan leiden, behoren tot deze rubriek.
  • Minder giftig: Deze planten bevatten zeer giftige stoffen in zwakke concentraties of ze bevatten zwak giftige stoffen in maar dan wel in hogere doseringen.

Uit oproepen van het Belgische Antigifcentrum blijkt dat bij 2/3 van de intoxicaties met planten jonge kinderen het slachtoffer zijn. Peuters en kleuters van 0 tot 4 jaar waarvan we allen weten dat die allerlei dingen in de mond durven te steken reageren veel sneller op gifstoffen door hun lage lichaamsgewicht. De meeste ongevallen met kinderen lopen echter goed af. Slechts in 1 geval op 7 zijn er klachten zoals maagpijn, buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken. Nog minder vaak komen huidreacties, bleekheid, onwel voelen of koorts voor en slechts uitzonderlijk neurologische symptomen (slaperigheid, opwinding, verwijding van pupillen) of cardiovasculaire symptomen (bloeddrukdaling, brady- of tachycardie).
Bij ongevallen met planten bij volwassenen, gaat het meestal om huidirritaties, maagdarmklachten en oogletsels. Soms gebeuren er ook ongevallen veroorzaakt door gebrekkige plantenkennis of verwarring met andere planten; een belangrijke waarschuwing voor zij die aan zelfmedicatie doen of experimenteren met ecodrugs.
Maar ook veel nuttige planten waar we dagelijks mee in contact komen, zijn giftig, of alleszins sommige delen van de plant. Bijvoorbeeld alle groene delen van tomaten of aardappelen zijn giftig! Bonen bevatten in rauwe toestand gifstoffen, die pas door koken onschadelijk worden gemaakt.


foto Digitalis purpureaWat te doen in geval van vergiftiging?
1.Blijf rustig.
2.Bij vergiftiging door het eten van plantendelen: Verwijder indien mogelijk de plantenresten uit de mond en houd ze bij voor de dokter. Braakt het slachtoffer, houd dan het braaksel bij, maar laat het slachtoffer zeker niet braken zonder eerst deskundig advies in te winnen, geef ook geen melk aan het slachtoffer.
3.Bij aanraking van giftige planten die huidirritatie of verbranding veroorzaken: ga en blijf uit de zon, spoel de huid gedurende minstens 10 minuten overvloedig met water; wrijf nooit hard op de huid en experimenteer niet met zalfjes
4.Het is aan te raden steeds deskundig advies in te winnen bij het Belgisch Antigifcentrum (dag en nacht bereikbaar via het gratis nummer 070 245 245), je huisarts of de 112. Voor NL is er het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum te Utrecht te bereiken via telnr. spoed (030) 274 88 88.

Beter voorkomen dan genezen!
Om vergiftigingen door planten te voorkomen, kan men best preventief te werk gaan. Wanneer men niet over voldoende plantenkennis beschikt, laat men zich best bijstaan door een deskundige. Door een aantal eenvoudige veiligheidsmaatregelen te treffen kan men eventuele ongelukjes vermijden.

Leer kinderen verantwoord met planten omspringen zodat ze zeker nooit zomaar allerlei besjes of andere plantendelen in de mond steken.
Bepaalde veel voorkomende onkruiden kunnen ook zeer giftig zijn, vooral voor kleine kinderen. Een voorbeeld hiervan is zwarte nachtschade, veel voorkomend op akkers, weides, maar ook in tuinen en dan vooral moestuinen. Deze planten kunnen beter gewied en verwijdert worden. Vooral de onrijpe groene besjes, die later zwart kleuren, en bladeren kunnen voor veel ongemak zorgen.
Verwacht u visite met kinderen en staat u met planten in de tuin zoals bv reuzenberenklauw die door aanraking brandwonden kan veroorzaken, dan kun je hen best op de gevaren wijzen vooraleer ze ermee in aanraking komen.

Komen er regelmatig kinderen in de tuin? Zet dan best een hekje rond de giftige planten, zodat deze er niet bij kunnen komen of zet giftige planten op een plaats die moeilijk te bereiken is.

Gebruik bij het werken in de tuin steeds handschoenen en wrijf nooit in de ogen.

Een lange lijst met giftige planten kunt u raadplegen via https://digituin.tuinadvies.be/zoeken/zeer-giftig

#3986
Terug naar boven icoon