Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gezond_met_tomaten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 17 april 2021

Gezond met tomaten: Met liefde aan tafel

Met liefde aan tafel: de tomaat

Is het de kleur, de (semi) bolle vorm, de smaak, de kans op variatie... die de tomaat tot favoriet maakt aan onze tafel? Wat de reden ook is: tomaten smaken en geven culinaire prestaties altijd een extra cachet. Flandria-tomaten zijn er in allerlei formaten: ze zijn met zorg geteeld en blozen de gezondste blos. Onmisbaar zijn ze, tijdens die warme zomer- en najaarsdagen. Heerlijk verfrissend in slaatjes, onweerstaanbaar in tomatenpasta of smoothies, als gezonde knabbel bij een aperitiefje, of gegrild op de barbecue... Tomaten smaken naar het goede leven. Tomaten zorgen ook voor dat goede leven want ze leveren ons heel wat essentiële voedingsstoffen en superweinig calorieën.

De vrucht die groente is

Tomaten zijn de vruchten van de tomatenplant, maar worden culinair als groente beschouwd. Tomaten zijn afkomstig uit Midden-Amerika. De Inca's en Maya's kweekten reeds varianten van de tomaat die door de Spanjaarden Europa werden binnengebracht.

Zo rood als een tomaat

Tomaten danken hun kleur aan een natuurlijk pigment, het lycopeen. Het pigment vormt zich tijdens de rijping van de vrucht. Hoe roder de tomaat, hoe hoger de concentratie aan lycopeen.
Het pigment behoort tot de groep van de carotenoïden, een groep die ook aanwezig is in andere rode of oranje groenten- en fruitsoorten zoals wortels, paprika's...
Lycopeen is een antioxidant en zou bescherming bieden tegen o.a. prostaatkanker en ook hart- en vaatziekten.

Antioxidanten hebben de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen binden en in die zin onschadelijk maken. Want die vrije radicalen kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan lichaamscellen, soms met een tumorgroei tot gevolg. Volgens sommige onderzoeken zou lycopeen ook het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen en de verminderde vruchtbaarheid van mannen verbeteren.

Tros of los, tomaat is tomaat!

In het rijke Flandria-tomatengamma vindt iedereen iets naar zijn gading. Dat gaat van minitomaatjes ideaal voor de aperitief of als lekker decoratief element, tot de grote Coeur de Boeuf, ideaal voor een tomatencarpaccio of superverse tomatensaus.
Grosso modo heb je vier soorten tomaten: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten en snoeptomaatjes.

Snoeptomaatjes zijn klein, zoet en zacht en geweldig als snack, in salades. Pruimtomaten zijn ovaal, middelgroot en vlezig. Ideaal voor sauzen, stoven of drogen in de oven.
Tomaten bewaar je best bij kamertemperatuur. Als voorbereidend werk verwijder je best de kern door een kegelvormige insnijding te maken. Wie de zaadlijsten wil verwijderen, doet dit het gemakkelijkst door de tomaten middendoor te snijden, even te knijpen en de zaden er uit te schudden. Wie keukenwijs is, vangt het sap op via een zeef. Ideaal voor een lichte tomatensaus bij het gerecht.
Tomaten bevatten veel water. Daarom is het aangewezen om bij een gerecht met opgevulde tomaat, de leeggemaakte tomaat even met zout te bestrooien en omgekeerd te laten uitdrogen op een velletje keukenpapier.
Aangeraden is ook om tomaten niet overrijp te kopen. Ze verliezen hun veerkracht en ook veel van hun smaak.

Rond en gezond!

Naast het aantrekkelijke en smakelijke uiterlijk van de tomaat, blijkt deze Flandria-groente over nogal wat gezondheidstroeven te beschikken. Tomaten bevatten vitamine C, B1, B2 en B6. Daarnaast is de Flandria-tomaat ook rijk aan caroteen (ook lycopeen is een caretonoïde) en vind je er de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Het hoofdbestanddeel van een tomaat is water (94%). De caloriewaarde van tomaten blijft beperkt tot zo'n 21 kcal per 100 g. Daarnaast bevatten tomaten ook heel wat voedingsvezels.

Tafelen met een tomaatje met...

De culinaire troeven van een tomaat zijn niet gering. Opgevulde tomaat kan een lekkernij zijn: Belgische garnalen met Flandria-tomaat zijn uiteraard een klassieker. Het zoete en zure van de tomaat met het zilte zoute van de grijze garnaal maken er een exquise combinatie van. Een toefje zelfgemaakte mayonaise en een paar Flandria-aardappeltjes zetten het gerecht op punt.
Maar er is meer mogelijk: een gazpacho van tomaat en paprika bijvoorbeeld, opgevulde tomaat met gehakt of met een mix van krab,koriander en een paprikavinaigrette. Gegrilde tomaat met sardientjes is dan weer een Mediterraanse lekkernij, een pita met lam en een pikant tomatensausje, een pizza margherita of...

De paradijselijke kleur van liefde

Geen wonder dat de Fransen spreken van 'pommes d'amour'. Italianen en Russen spreken van pommodoro ('gouden appeltjes') en dan is het maar de vraag waarop dit bijvoeglijk naamwoord 'goud' slaat...
Rood is sowieso een kleur dat in de kleurenspychologie wordt verbonden met activiteit, met het opwekken van energie. Rood is ook het kleur van gevaar en volgens een aantal psychologen is dat precies de reden waarom we geactiveerd worden. Experimenten aan de universiteit van Colombia wijzen uit dat studenten omringd door rood veel accurater presteren en ook het kortetermijngeheugen presteert beter.
Wat er ook van zij, Flandria-tomaten zorgen alvast voor een gezonde, smakelijke, kleurrijke tafel en dankzij de grote variatie en smaak en formaat voor oneindig veel plezier in de keuken.

#4009

Bron: Flandria