Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gevulde_tomaten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 14 november 2019

Gevulde tomaten hoeven niet altijd met gehakt te zijn.

Gevulde tomaten hoeft niet altijd met gehakt te zijn

 

Met geitenkaasjes
4 dikke tomaten met verse geitenkaasjes
vers gemalen peper: mengeling van roze, witte en zwarte peperkorrels

De tomaten spoelen en een hoedje afsnijden.
De tomaten vervolgen leeg halen.
Een paar keer een goede draai van de pepermolen erin doen.
Ze vullen met de verse geitenkaas.
Het hoedje er terug opzetten.
De tomaten gedurende een twintigtal minuten in een matig warme oven plaatsen.
Serveren met brood en een gemengde sla met vinaigrette.
Men kan ipv geitenkaas ook een maroilles-kaas * nemen. Heel speciale geur, maar oh zo lekker als die warm en gesmolten is.
Dan moet de oventemperatuur wel iets warmer zijn. De maroilles is een Franse kaas van het type gewassen-korst kaas.

Eieren in tomaten
Hiervoor zijn grote tomaten het meest geschikt.
De tomaten spoelen, een hoedje afsnijden en uithollen. (zoals in het recept hierboven)
Goed kruiden met peper en zout. De tomaten in de oven zetten tot ze goed warm zijn.
Uit de oven nemen en ze vullen met een beetje zure room. De eieren in de tomatenopening doen. Opnieuw goed kruiden, alles terug in de oven.
De tomaten goed in de gaten houden. Als het eiwit mooi gestold is , de tomaten uit de oven halen. Nu heeft men een zachte tomaat met de gesmolten room , die warm is en daarin ligt het eitje . Het wit is gestold en het eigeel lekker warm.
Direct op dienen.

Gevulde tomaten met kaascrème
Dit kan met verschillende soorten kazen gemaakt worden. Gaat bijzonder goed met een reblochon, met raclette kazen, met Belgische kazen als Herve-soorten.
Voor de tomaten: vleestomaten nemen, ook alle soorten paprikatomaten. Die behouden zeer goed hun vorm in een warme bereiding.
Wie de kaascrème zelf wil maken kan dit doen door 125 g boter te mengen met 125 g oude kaas. Anders gaat het zeer goed met de hierboven genoemde soorten.
De boter tot room roeren en er de geraspte kaas onder mengen.
De tomaten spoelen.
Het kapje afsnijden.
De tomaten uitholen.
Vullen met de kaascrème.
In een warme oven plaatsen tot de kaas gesmolten is.
Men kan ook de tomaten goed uithollen en een koude kaascrème erin doen en de tomaten koud opeten. Ik vind persoonlijk de warme bereiding het lekkerste.

#1356

Auteur: Rita de Clercq