Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/geld_besparen_tuin_wieden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Geldbesparende tuintips deel 2 over wieden, rijshout, potgrond,...

Geldbesparende tips voor de tuin (2)

Energie

Tuinieren kost energie, inspanning. De één doet het met overgave, de ander steekt liefst zo min mogelijk energie in de tuin.

 

Begin vanaf deze maand met wieden. De temperatuur zal de komende tijd stijgen waardoor het onkruidzaad in de grond begint te kiemen. Als je nú begint met wieden, voorkom je veel werk in de rest van het seizoen!


Hakken en wieden zal men niemand verbieden.

 

Binnenkort valt er weer van alles te snoeien in de tuin. In plaats van afgeknipte takken in kleine stukken te knippen voor de container, kun je ze ook heel goed gebruiken als zogenaamd rijshout. De takken –liefst met veel zijtakken- steek je in de grond tussen hoge slappe planten die een steuntje nodig hebben. Het voordeel? Rijshout valt niet zo op als steunen van andere materialen (zoals felgroen kunststof), en kost niets!

Geweldig rijshout krijg je na het snoeien van een Buddleia (Vlinderstruik), die is volgende maand sowieso aan de beurt.


De takken van de uitgebloeide vlinderstruik kunnen na de voorjaarssnoei dienst doen als rijshout.

 

Potgrond, bemeste tuinaarde en compost zijn alweer in de aanbieding. Profiteer ervan, en koop eens wat extra zakken. Je kunt het namelijk gerust een jaar bewaren! Zo bespaar je niet alleen euro’s, maar ook energie omdat je maar één keer (zware) zakken hoeft te sjouwen.

 

Het maken van je eigen compost is een geweldige manier om geld te besparen. De kosten voor het ophalen van huis- en tuinafval zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen, dus hoe minder je hoeft aan te bieden, hoe lager de rekening! Er zijn verschillende compostbakken of –silo’s in de handel, maar je kunt ook heel eenvoudig –en goedkoop- een composthoop opzetten met behulp van gaas (bijvoorbeeld kippengaas of tuingaas).

Meer informatie hierover vind je in onze rubriek composteren, of op de site van MilieuCentraal.

#1893

Auteur: Nicolette Margry
De Tuincoach
www.detuincoach.nl