Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gazonschade_door_engerlingen_of_emelten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 oktober 2021

Gazonschade door Engerlingen of emelten?

BRUINE PLEKKEN IN HET GAZON: vraatschade door engerlingen of emelten

De laatste jaren komt het steeds vaker voor: het gazon vertoont op enkele weken tijd steeds meer bruine plekken en sterft af. De kans is groot dat je te maken hebt met vraatschade door emelten of engerlingen. Komen er veel vogels pikken in het gazon, controleer dan zeker of je in de grond geen engerlingen of emelten aantreft.

Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten? 

engerlingen bestrijden - vraatschade voor engerlingen

Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers. Klassieke voorbeelden zijn de meikever, junikever en rozenkever die in het voorjaar massaal op het gazon landen om daar hun eitjes te leggen. De larven zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kromme witte lijf met 3 paar pootjes en een bruine kop. Meestal zijn ze een halve tot enkele centimeters groot. Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zijn bruingrijs en hebben geen poten. Je vindt ze net onder de graszode op 2 tot 3 cm diepte. Ze vreten aan de wortels van het gras en aan de jonge grassprieten en komen ’s ochtends soms massaal op tegels of klinkers vlak bij het gazon voor.


Vraatschade aanpakken

Engerlingen en emelten kunnen op korte tijd de wortels van het hele gazon afvreten. Het is nochtans niet zo moeilijk om ze te lijf te gaan.

DCM Heteri-Guard bevat miljoenen microscopisch kleine wormpjes of aaltjes die in de bodem actief op zoek gaan naar engerlingen. Ze banen zich een weg in de engerling, doden die en vermenigvuldigen zichzelf. Op die manier krijgen we al snel nog meer aaltjes die ook op hun beurt op zoek gaan naar engerlingen.


DCM Felti-Guard werkt op een analoge manier, maar dan met aaltjes van een andere soort. Deze aaltjes gaan in de grond specifiek op zoek naar emelten. Eenmaal ze in de emelt zijn binnengedrongen, doden die af en vermenigvuldigen zichzelf, waardoor er nog meer aaltjes zijn die op zoek gaan naar emelten.

Pas DCM Heteri-Guard of DCM Felti-Guard met veel water toe en zorg ervoor dat de bodem gedurende een 3-tal weken vochtig blijft. Om in de grond te overleven, hebben de aaltjes immers voldoende vocht nodig.

De aaltjes in Heteri-Guard of Felti-Guard zijn geïnteresseerd in engerlingen of emelten en daardoor volledig onschadelijk voor het andere positieve bodemleven in je gazon. Beide producten zijn ook onschadelijk voor mensen en dieren.


#5762

Bron: DCM
www.dcm-info.be