
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gazon_sproeien_gras
In ons land valt er jaarlijks gemiddeld 800 liter neerslag per m². Water geven aan planten in de tuin of het gazon besproeien zal hier dan ook niet zo vaak hoeven te gebeuren als in de zuiderse landen. Toch zijn er ook in België en Nederland warme en droge periodes waarin het al eens nuttig kan zijn de planten die voor meer dan 95% uit water bestaan te gieten. De waterbehoefte van planten in de volle grond hangt ook af van de grondsoort en de waterdoorlaatbaarheid van de bodem.
Zandgrond: korrelgrootte is maximaal 2 mm
Zandkorrels zijn qua formaat honderden keren groter dan kleideeltjes. De kleine kleideeltjes kleven tegen elkaar aan waardoor er weinig ruimte is voor holtes waarin lucht en water kan zitten. Bij losse, grove zandkorrels zijn die holtes echter zo groot dat regenwater er zeer snel doorheen sijpelt. Zandbodems houden het vocht heel slecht vast. Bij warm en droog weer zullen planten die in zandgrond staan ook sneller last krijgen aangezien het zand weinig water kan vasthouden. Plantenborders of moestuinen op zandgrond krijgen best jaarlijks compost, bladeren of organische mest (stalmest) die humus in de grond brengt. De humus verbeterd de grondstructuur en houdt het vocht beter vast.
Een zandgrond of zandbodem is een lichte en makkelijk te bewerken bodem die in de volksmond ook wel een lichte bodem wordt genoemd. Daar zandbodems de gegeven meststoffen snel verliezen door uitspoeling en weinig voedsel kunnen vasthouden zijn het over het algemeen ook armere gronden.
Kleibodem: korrelgrootte is maximaal 0,002 mm
Klei van zijn kant laat regenwater zeer traag doorsijpelen en houdt het vocht dus stukken beter vast dan een zandbodem. Echter als klei uitdroogt, wordt de bovenste laag van de grond steenhard en ondoordringbaar voor water. Bij kleigrond is het eveneens aangeraden organisch materiaal toe te voegen voor een betere afwatering en een lossere grond die makkelijker te bewerken is.
Leemgrond: korrelgrootte is maximaal 0,05 mm
Om te tuinieren zijn leemgronden en zandleemgronden al stukken beter. Een leemdeeltje is honderden keren dan een kleideeltje, maar nog steeds onzichtbaar voor het blote oog. De leemstreken in ons land staan bekend als prima landbouwgebieden: voldoende waterdoorlaatbaarheid (maar niet te veel), hoge bodemvruchtbaarheid en prima te bewerken.
Naast het weer en de grondsoort is de waterbehoefte van uw tuin ook afhankelijk van de ligging ervan. Een tuin met veel schaduw zal doorgaans minder uitdrogen dan een tuin in de volle zon. Wordt de schaduw echter door hoge bomen veroorzaakt dan zullen deze op hun beurt ook veel water aan de bodem onttrekken en is het belangrijk daarmee rekening te houden bij uw plantenkeuze.
De tuin van water voorzien:
Met enkel kuipplanten op het terras heb je wellicht voldoende aan een goede gieter, maar heb je een tuin van tientallen vierkante meters of groter dan kan het praktischer worden een andere oplossing te zoeken om jouw tuin van water te voorzien. Na de gieter komt vaak de tuinslang naar boven om grotere hoeveelheden water tot bij de planten te brengen. Met de waterstraal kun je zelfs al eens de bladluizen te lijf gaan die op de rozen of andere planten zitten. Met de waterslang kun je zelf bepalen welke plant veel of minder water nodig heeft, maar je moet het wel zelf doen en indien je een vrij grote tuin hebt vergt dit discipline en tijd waardoor de planten vaak toch nog niet voldoende water krijgen.
Er zijn echter ook sproeiers in de handel te koop waardoor je enkel nog de kraan moet aan- en afzetten en controleren of er voldoende water gegeven werd. Met tijdklokken of timers kun je zelfs bepalen op welke tijdstippen de sproeiers actief mogen zijn zonder dat je er voor thuis hoeft te blijven. Wel zullen de meeste sproeiers niet zo gericht water geven als je dat met de tuinslang kan doen. Het water van de sproeiers komt ook op bloemen terecht die daardoor minder lang mooi zullen ogen. Verder moet je er ook rekening mee houden dat bij dergelijke gietsystemen ook veel kostbaar water verloren gaat.
Over de soorten gieters en sproeiers en beregeningssystemen hebben we het al eens eerder gehad op https://www.tuinadvies.nl/artikels/water_geven_in_de_tuin
TIPS en WEETJES:
Hoe vaak water geven?
Hierbij is de waterbehoefde van de plant zelf van groot belang. Die waterbehoefte zal veranderen volgens het seizoen en het weer.
Rekening houdende met de soort beplanting, bodemsoort,... kun je bij langdurige droogte beter een keer per week overvloedig gieten, dan dagelijks kleine scheutjes die onvoldoende diep in de grond dringen en al snel terug verdampen.
Giet bij voorkeur in de vroege ochtend zodat het water makkelijker in de bodem kan dringen daar deze 's morgens nog een beetje vochtig is van de dauw. Zeker in een dicht bladgewas is het belangrijk dat het water tegen de nacht opgedroogd is om schimmelziektes te voorkomen.
Auteur: Kurt Vossaert