Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gazon_beluchten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 26 januari 2022

De noodzaak om het gazon te beluchten

Het onderhoud van een gazon is een continu proces waar regelmatig zorg moet aan worden besteed wil je kunnen uitkijken op een net en verzorgd graspleintje. Het probleem waar meeste gazons mee kampen is het gebrek aan zuurstof, water en voedingsstoffen, vooral wanneer het gazon vaak betreden wordt waardoor de bovenste laag aangekoekt of gematteerd wordt. Er ontstaat dan een viltlaag die de ondergrond begint te verstikken waardoor voedingsstoffen niet tot bij het wortelgestel raken.
Vandaar dat een goede gazonbeluchter van belang is.

principe van beluchten van gazon
Het principe van het beluchten van gazon

Hoe het gazon beluchten?

Het principe om het gazon te beluchten is vrij eenvoudig. Beluchten is niets meer dan ervoor te zorgen dat de nodige stoffen tot bij de wortels van het gras kan geraken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is het maken van vele en fijne gaatjes door de bovenste laag, doorheen de viltlaag, zodat de grond luchtiger wordt. (regen)water komt hierdoor sneller bij de wortels, zo ook de nodige zuurstof en eventuele extra meststoffen komen beter tot bij de wortels. Het wortelgestel van de grasmat kan zich opnieuw gaan ontwikkelen en zal ook breder kunnen uitgroeien, waardoor het gazon er na enige tijd weer beter en gezonder uitziet.

Als uw gazon nog in redelijk goede conditie verkeerd en er niet al te veel problemen zijn, dan is het relatief eenvoudig om het gazon te gaan beluchten. Een handig en goedkoop middeltje is het gebruik van de zogenaamde “ gazonbeluchtingssandalen”.

Door met deze sandalen rond te stappen op het gras gaat u de vele kleine gaatjes gaan maken in het gazon. De beluchtingssandalen hebben een aantal lange spikes aan de onderkant, waardoor bij iedere voetstap 13 fijne en diepe gaatjes in de bodem geprikt worden.
Na een aantal prikbeurten, verspreid over een aantal weken, zal het gras een betere groei kennen omdat de nodige voeding beter tot bij de wortels kan raken.

Wanneer de beluchtingssandalen gebruiken?

De beluchtingssandalen zijn populair bij kleinere (stads)tuinen waar de oppervlakte van het gras niet veel groter dan 100m² bedraagt. Het is een goedkope en veilige manier om de kwaliteit van de grasmat te verbeteren. Bovendien is het ook goed voor het lichaam om het hele gazon even rond te stappen. Vooral bij oudere mensen maakt deze lichaamsbeweging de spieren minder stroef en dat op een gezonde manier zonder al te veel inspanning.
De sandalen zijn eenvoudig aan te trekken en passen onder iedere schoenmaat dankzij de riempjes die de sandaal vastklemmen rond de voeten.

Indien uw gazon groter is dan 100m², dan bestaat er een prikrol - gazonverluchter als het ideale toestel om uw gras / gazon te verluchten.
Licht van gewicht en eenvoudig te bedienen door het toestel vooruit te duwen aan de handgreep.


 


gazonverluchter om grotere en diepere gaten te maken

Indien het gazon erg verzwakt is of het hard te verduren krijgt wanneer er bijvoorbeeld dagelijkse overheen gereden wordt met de wagen, of een wandelpad dat zoveel wordt gebruikt dat de bovengrond keihard vastgekoekt werd, dan zullen de beluchtingssandalen of gazonprikrol niet veel uithalen.
Hiervoor zijn andere oplossingen aangewezen. Het maken van grotere gaten door gebruik te maken van een grote gazonverluchter of een op benzine aangedreven verluchter zal in zo’n geval gebruikt moeten worden, naast eventuele toevoeging van extra meststoffen.

Plaatselijke kale plekken kunnen dan weer het best opgelost worden met het gazonherstel in zaaiformaat.

#3314