Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gazon_aanleggen_met_graszoden_op_maat

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 8 mei 2021

Gazon aanleggen met graszoden

Legadvies voor graszoden:
Veel tuinliefhebbers geven bij de aanleg of herstel van het gazon, de voorkeur aan graszoden. Na het leggen, zijn de graszoden immers binnen enkele weken vastgegroeid en daarna is het gazon "gebruiksklaar".

Het voordeel van graszoden:

  • U heeft direct resultaat
  • Gemakkelijk te leggen
  • Afwezigheid van onkruiden en vreemde grassen

De zoden zijn ingezaaid met graszaadmengsels en rassen, die aan de hoogste eisen voldoen. Gedurende een jaar kunnen ze uitgroeien en een goed ontwikkeld wortelsysteem vormen, zodat ze kunnen worden gesneden. De zoden worden met veel zorg gekweekt. Het eindproduct is dan een dichte, sterke zode, mooi van kleur en onkruidvrij. De afmetingen van de zoden zijn: breed 40 cm, lang 250 cm en dik 1 tot 1,5 cm (1 rol = 1 m2). Graszoden zijn een levend product en kunnen in opgerolde toestand ongeveer 36 uur in goede conditie blijven. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur. Is het niet mogelijk de zoden direct te verwerken, dan dienen ze te worden uitgerold en met water te worden besproeid, zodat ze niet uitdrogen.

kiezen voor graszoden

Grondbewerking

Voor een optimaal resultaat dient u de zoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen. U begint met de grond los te maken, bijvoorbeeld door te spitten. Heeft u kleigrond, dan spit u het beste in het najaar. In de vorstperiode die daarop volgt, krijgt de grond dan een rulle structuur en tijd om na te zakken. Alle ongerechtigheden, zoals stenen en wortelkruid moet u verwijderen. Wij raden u af om de ondergrond na het spitten te bemesten.
Door te sterke bemesting kunnen jonge wortels gemakkelijk verbranden. Voordat men zoden gaat leggen, moet de ondergrond voldoende vast en egaal zijn, bijvoorbeeld door de grond aan te lopen of aan te rollen (bijvoorbeeld met een landrol). U kunt de grond egaliseren met een hark of eventueeel met een plank afschaven (afrijen) voor een mooi vlak resultaat. Na het afrijen harkt u de ondergrond weer lichtjes los. Op een dicht gesmeerde grond zal de zode moeilijk aanslaan.

gazon aanleggen met graszodenDe graszoden leggen

De grond mag vochtig zijn, maar niet modderig. Rol de zoden uit, zodanig dat ze strak tegen elkaar aan komen te liggen, waarbij u ze als een steenpatroon laat verspringen. Bij het leggen van de volgende banen, knielt u op een plank, die u op de eerder gelegde zoden legt. Hierdoor voorkomt u beschadigingen of omkrullen. De zijkanten van uw gazon goed aanvullen met grond, zodat de randen tegen uitdroging worden beschermd. Na het leggen moeten de zoden stevig worden aangerold of aangelopen, om zodoende goed contact met de ondergrond te krijgen. Vervolgens direct water geven, liefst met een tuinsproeier. De zoden moeten door en door nat zijn. Blijf ongeveer 3 weken water geven, zo'n 2 a 3 maal per week, liefst 's avonds. Dit is ook afhankelijk van het weer. De zoden moeten vochtig blijven.

De groei van het gazon

Na ongeveer 3 weken zijn de graszoden vastgegroeid. Het gevaar voor uitdrogen wordt nu minder groot, maar de wortels zitten nog niet diep, dus wel blijven oppassen. Het water geven moet nu wel worden verminderd om het gras tot een diepere beworteling te dwingen.

aanleg van graszodenHet maaien

Ongeveer een week na het leggen van de zoden zal, afhankelijk van het jaargetijde, gemaaid kunnen worden. Zorg voor een scherpe, goed afgestelde maaimachine. De maaihoogte voor speelgazon is 3-4 cm. De eerste maand zal het gras voorzichtig moeten worden behandeld. Er mag beperkt op worden gelopen.

Het bemesten

Een regelmatige bemesting van het gazon is noodzakelijk om een gezonde en stevige mat te houden. Het beste kunt u een speciale gazonmest gebruiken. Mossen krijgen dan geen kans zich te ontwikkelen. Als u kunstmest gebruikt, is het belangrijk dat het gras volkomen droog is. Na het bemesten moet het gazon, om verbranding te voorkomen, goed gesproeid worden. Er zijn speciale meststoffen in de handel die minder kans op verbranding geven.

U kan ook graszoden kopen via onze webwinkel.

#5094