Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gaultheria_soorten_bergthee

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Gaultheria / parelbes - bergthee

Geniet van een schitterende bessenpracht

 

De herfst is echt de tijd om gezellige sfeerplekjes te creëren in een hoekje op het balkon of terras. Vul eens een paar potten met besdragende struikjes, die ook ’s winters nog voor veel kleur zorgen.


Geniet van de schitterende bessenpracht van Gaultheria mucronata en Gaultheria procumbens

 

Kies vlak voor struikjes die tegen de vorst kunnen, zoals Gaultheria. De bergthee, Gaultheria procumbens bloeit ‘s zomers, maar is vooral populair vanwege de mooie, dieprode bessen in de herfst en winter én het wintergroene blad, dat vanaf de herfst naar purperbruin verkleurt. Bij het wrijven van het blad komt er een aangename geur vrij. De aromatische olie werd wel gebruikt als massageolie.

 

Een nieuwe naam

Een andere verrassende Gaultheria is de parelbes: Gaultheria mucronata. De parelbes heeft puntiger blaadjes, maar eveneens mooie bessen in rood, roze of wit.

Wie denkt dat de parelbes eigenlijk Pernettya heet, heeft gelijk. Niet zo lang geleden heeft het struikje een andere naam gekregen. Nadat wetenschappers het struikje nog eens goed hadden bekeken, bleken de overeenkomsten met Gaultheria zo groot, dat ze de naam van het geslacht maar veranderd hebben in Gaultheria.

Goede potgrond

Gaultheria hoort bij de heidefamilie en houdt van zure grond. Plant de struikjes daarom in goede potgrond.

Kijk uit met vorst. Planten in potten zijn altijd kwetsbaarder, ook al zijn Gaultheria’s op zich goed winterhard. Isoleer de pot van binnen met noppenfolie. Zorg daarbij wel dat de drainaqegaten onder in de pot open blijven. Vergeet niet de planten ’s winters water bij droog, niet-vriezend weer water te geven.

#1198