Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruitvliegjes_wegvangen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 27 september 2020

Fruitvliegjes wegvangen

laboratorium fruitvliegenproevenFruit en fruitafval trekken vaak snel van die vervelende fruitvliegjes aan.
Fruitvliegjes zijn ideaal als proefdier in laboratoria en onderzoekscentra want ze hebben 3 belangrijke aspecten:

 • Ze zijn gemakkelijk te kweken en zeer goedkoop.
 • Genetisch gezien komen ze in vele punten overeen met het menselijke genen. Daarom worden medicijnen soms eerst getest op fruitvliegjes alvorens de overstap te doen naar mensen.
 • De fruitvliegjes zijn dan een prima alternatief voor de andere dierenproeven die niet voor iedereen ethisch verantwoord zijn.

Fruitvliegjes kunnen dus hun nut bewijzen, maar wanneer ze in grote aantallen in huis voorkomen zijn we er niet zo tolerant meer over. Hoe kunnen we voorkomen dat er fruitvliegjes zijn, en als ze er zijn hoe vangen we de fruitvliegjes dan weg?

Fruitvliegjes wegvangen

Fruitvliegjes vangen of verjagen:

 • Met bakspray kan je zelf een fruitvliegjesvanger maken. Op een effen plaat of piepschuimplankje spuit je de bakspray en wanneer je met die plaat de vliegjes in de vlucht mept blijven ze kleven aan die plaat. Dit is een handig alternatief dan de gewone vliegenmepper die meestal te groot is voor ze allemaal te slaan.
 • De fruitvliegjes kan je ook opzuigen met een haardroger. De achterkant van de haardroger is de kant waar de lucht wordt aangezogen. Hou je die dicht genoeg bij de vliegjes dan worden ze in de haardroger gezogen en direct ook verbrand naar buiten geblazen.
 • Je kan ook zelf een fruitvliegenval maken door een kom te vullen met overrijp of rottend fruit. Dek af met een huishoudfolie en prik er zeer kleine gaatjes in met een tandenstoker of naaldje. De fruitvliegjes zullen de gaatjes terugvinden en zo tot bij het fruit raken, maar de uitweg lukt hen niet meer.
  Ook een wijnfles met daarin overrijp fruit heeft hetzelfde effect.
  Heb je geen overrijp fruit in huis, dan heeft appelazijn dezelfde aantrekkingskracht.
  Wil je geen gedoe met zelfgemaakte schalen en folies, dan bestaan er handige vangtrechters. Deze zijn zeer efficiënt handig in gebruik.
 • Rook is iets waar ze helemaal niet van houden. Wierrrookstokjes helpen om de vliegjes op een afstand te houden. Dit is wellicht de meest diervriendelijke manier om de fruitvliegjes weg te houden van de fruitschaal.
 • Een andere manier is het vangen van de fruitvliegjes met een lijmlaag met natuurlijk lokmiddel. Deze gifvrije fruitvliegenval vangt de hinderlijke fruitvliegjes zonder moeite. Het beste resultaat krijgt u op een tochtvrije plaats in de nabijheid van fruit.
#4879

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies