Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruitvlieg_of_bananenvlieg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Fruitvlieg of bananenvlieg

fruitvliegen Drosophila melanogasterZe zijn klein, hebben rode ogen, ze zijn heel snel met heel veel en ze houden van fruit… fruitvliegjes!
Waar komen zij plots vandaan en vooral hoe voorkom je ze en hoe geraak je er van af.

Het is dit jaar al een echt insectenjaar door de voorafgaande milde wintermaanden; als we het woord winter zelfs al in de mond mogen  nemen. De kleine fruitvliegjes of bananenvliegjes (Drosophila melanogaster) zijn gewoon altijd talrijk en vooral actief in de lente en zomermaanden. Wereldwijd worden ze aanzien als een belangrijk plaaginsect door hun voornaamste voedselbron, rottend fruit.

In ideale omstandigheden en in de buurt van overrijp fruit heeft dit tweevleugelig insect een hele korte ontwikkelingcyclus, een niet-onbelangrijk gegeven dat de term ‘plaag’ natuurlijk alle eer aan doet.

Bij sprake van een plaag is het natuurlijk altijd beter voorkomen van genezen dus moeten we de aanwezigheid van etensresten in de woning zoveel mogelijk vermijden. Controleer de fruitschaal op overrijp fruit, sluit de vuilbak goed af zodat deze kleine irritante vliegjes niet bij het afval kunnen. Ook de vaatwasser, open flessen en blikjes zijn een algemene voedselbron.

Het vliegje doorloopt 4 stadia vanaf het bevruchte eitje tot aan het imago (bevrucht ei – larve – pop – imago). De gemiddelde levensduur hangt af van de temperatuur en het aantal vliegjes die samen leven. Normaal gezien leeft een fruitvliegje bij een optimale temperatuur van 29°C een dertigtal dagen.

 

Kort samengevat ontwikkelt de larve zich 24 uur nadat het eitje is gelegd. De larve heeft één opdracht: eten
Eten om zoveel mogelijk energie te hebben voor te verpoppen en zich tot een imago te ontwikkelen. Het popstadium duurt gemiddeld 4 dagen waarna de 6 poten en de 2 vleugels zich ontwikkelen.

ontwikkelingscyclus van fruitvliegen

Na een half etmaal zijn de diertjes volwassen en kunnen zij opnieuw tot de voortplanting over gaan. Vrouwelijke exemplaren kunnen tot 800 eieren leggen dus is een plaag zo ontstaan. Mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun donkere puntige achterlijf.

Leuk om weten is dat fruitvliegjes wereldwijd de meest gebruikte en bovendien goedkoopste laboratoriumdieren zijn. Ze planten zich heel snel voort en hebben reeds tal van interessante genetische ontdekkingen opgeleverd. 70% van hun genen komen namelijk overeen met die van ons!

Heb je last van heel wat fruitvliegen dan kan je die trachten af te vangen met een fruitvliegenval.

#4455

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p