Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruit_vijgen_perzik_amandel_abrikoos

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Fruit voor warme plaatsen: perziken, abrikozen, amandelen en vijgen

Fruit voor warme plaatsen: perziken, abrikozen, amandelen en vijgen.

Abrikoos, amandel en perzik zijn Prunus-soorten die thuis horen in het Middellandse Zeegebied, evenals de vijg. In ons klimaat kunnen ze op een zonnige en luwe plek groeien, bloeien en rijpe vruchten dragen. De winterhardheid is voldoende, maar de vroege bloei (maart) kan een goede vruchtzetting in de weg staan. Een serre of een overdekt terras beschermt de mooie bloemen (april) tegen nachtvorst en regen.
In het verleden bouwden men bij buitenplaatsen en op kwekerijen bakstenen fruitmuren voor deze exoten. Ze werden als leivorm geteeld en aangebonden aan houten latwerk (trellis).

Perzik
(Nectarine) De perzik (Prunus persica) heeft fraaie, geurige vruchten; heerlijk als ze rijp kunnen worden geplukt. Een vroeg ras zoals 'Peregerine' is in de tweede helft van juni rijp, 'Charles Ingouf' iets later. Beide groeien 'matig sterk' en zijn daarom voor de tuin het meest geschikt. Nectarine is nauw verwant aan perzik en heeft een gladde schil. 'Madame Blanchet' is een bekend ras.

Abrikoos
De abrikoos (Prunus armeniaca) heeft minstens zoveel warmte nodig als de perzik. Deze exoot laat zich het best als leiboom telen. Bekend is het ras 'Tros Oranje', dat tamelijk kleine vruchten heeft.

Tip! Perzik, abrikoos en amandel zijn zelfbestuivend, maar handmatige bestuiving met een penseel of kwastje kan geen kwaad. Tijdens de bloei in maart zijn namelijk nog maar weinig bestuivende insecten actief.


Amandel (Prunus dulcis)

Het ras 'Robijn' heeft een zoet smakende kern (zaad). Koel drogen en bewaren.
De amandel doet het goed op een zonnige, warme plaats en doorlatende grond, bij voorkeur kalkrijk.

'Robijn' is een zoet smakend amandelras.

De amandel (Prunus dulcis) kan als vrijstaande boom groeien en goed dragen. De roze bloemen zijn prachtig en kunnen de perzik bestuiven.

  • Snoei niet te veel, alleen na de oogst.
  • Pluk de vruchten rijp, dan zijn ze aromatisch.


Vijg
Voor vijg (Ficus carica) is de laatste jaren veel belangstelling.

Het is dan ook een struik met decoratief blad. Alleen vruchtjes die in de zomer uitgroeien, kunnen worden geoogst. Vruchtjes die overwinteren groeien alleen goed uit in een serre of kasje. Soms lukt het achter een rietmat, tegen een warme muur. Hoe warmer een vijg staat, hoe geuriger de vruchten. Het ras 'Brown Turkey' heeft roodbruine vruchten met een staalblauwe glans.

Tip! De vijg vraagt een doorlatende grond en een warme, zonnige standplaats. Snoeien kan, in het voorjaar.
Verse vruchten zijn heerlijk, ook geschikt voor jam.

#1123
Terug naar boven icoon