Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/freesia_white_giant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

Freesia White Giant; een witte freesia met grote bloemen en stevige stengels

Freesia ‘White Giant’ een stevige witte freesia

Een super-Freesia, zo zou je de ‘White Giant’ kunnen noemen. De bloemknoppen zijn groter dan normaal, maar ook de stelen zijn zeer stevig.

Een kwaliteitsproduct, zo mag Freesia ‘White Giant’ wel worden genoemd. Niet alleen de spierwitte bloemkleur trekt de aandacht, maar ook en vooral het formaat. De bloemen zijn een stuk groter dan bij andere enkelbloemige fresia’s. Ook de robuuste stelen dragen bij aan het ‘Rolls Royce’-gevoel. En de handel heeft dat feilloos in de gaten, getuige de veilingprijzen.

 

Dit jaar wordt een verdubbeling van de aanvoer verwacht. En dat is prettig nieuws voor bloemisten die de zoet geurende bloem willen inzetten voor het betere bruidswerk. De houdbaarheid is dik in orde: 10 tot 11 dagen.

 

Familie

Freesia is familie van de Iridaceae.

 

Soorten

Op de Nederlandse veilingen worden twee verschillende typen fresia’s onderscheiden: de enkelbloemige en dubbelbloemige soorten. In de praktijk wordt ook wel een tussencategorie genoemd, namelijk de semi-dubbelbloemigen.

 

Verzorgingstips in de huiskamer:

  • De fresia's eerst goed vol laten zuigen met schoon water, in de oorspronkelijke verpakking.

  • Circa 3 cm van de stelen afsnijden.

  • Vul de vaas met schoon water en voeg daar snijbloemenvoedsel aan toe. Gebruik bij voorkeur snijbloemenvoedsel voor bol- en knolgewassen. Dit middel voorkomt dat de bloemen gaan 'dweilen' als zij doorgroeien op de vaas.

  • Fresia's zijn gevoelig voor ethyleengas. Het verouderingsproces wordt dan vroegtijdig ingezet, waardoor er minder bloemen open komen. Daarom is het noodzakelijk dat fresia nooit in de buurt van rijpend fruit of uitlaatgassen wordt gezet.

Top 10 Freesia (enkelbloemig) (op basis van VBN-omzet 2006)

 

1. ‘Ambassador’

2. ‘Argenta’

3. ‘Dukaat’

4. ‘Blue moon’

5. ‘Gold River’

6. ‘Alderney’

7. ‘Red River’

8. ‘Santorini’

9. ‘Aladin’

10. Castor

 

Verklaring van de naam

De plant is vernoemd naar de Duitse arts Fr. Freese, een studiegenoot van de ontdekker van de plant, Chr. Fr. Echlon (1795-1868). Echlon verzamelde veel planten in de Kaapkolonie.

 

Belangrijkste kleuren Freesia (enkelbloemig)

1. Wit

2. Geel

3. Paars

4. Roze

5. Rood

6. Bruin

7. Tweekleurig

8. Oranje

 

Aanvullende informatie

Freesia wordt veel gebruikt voor romantisch bruidswerk.

#977