Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ficus_verzorgen_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Verschillende soorten Ficus als kamerplant en hun verzorging

Volksnamen: vijg / rubberboom / treurvijg / berkvijg / waringin
Wetenschappelijke naam: Ficus

Ficus is jarenlang de meest verkochte groene kamerplant geweest. Zeer populair bij studenten en openbare gebouwen doordat hij zo sterk is.

De plant behoort tot de familie van de Moraceae (vijgachtigen). Kenmerk van de Ficus is dat de plant een bloem heeft die niet op een bloem lijkt. In de zogenoemde schijnvrucht zitten de minuscuul kleine mannelijke en vrouwelijke bloemdelen die, nadat ze bevrucht zijn, de vijg tonen. Als kamerplant komen we merendeels jeugdvormen van de planten tegen, die deze schijnvruchten (bloemen) nog niet tonen.

Pas wanneer de plant volwassen is zal hij gaan bloeien. De grootste Ficus staat in India met een kroon diameter van 131 meter en meer dan 1775 luchtwortels, waarmee de boom wordt gesteund.


Ficus elastica of de rubberplant.

Een ander kenmerk is het witte melksap in de houtige stammen, stelen en blaadjes. De Ficus elastica produceert zoveel melksap dat de boom vroeger gebruikt werd om latex / rubber van te tappen. De planten blijven groen, behalve de echte vijg (Ficus carica) die zijn blad in de winter laat vallen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten Ficus, die te onderscheiden door de bladvorm en bladkleur. De grootte of verschijningsvorm van de Ficus heeft feitelijk niets met de naam te maken. Populair zijn de geënte vormen (Ficus Ginseng) waarbij, simpel gezegd, een stukje Ficus op een mooie stam wordt gezet. Het geeft een enigszins bonsaiachtig uiterlijk.


Ficus benjamina in het tuincentrum

Verzorging van uw Ficus

  • Ficus vraagt om een lichte standplaats. Hoe bonter het blad des te meer licht de plant wenst. Felle zon, zeker in de zomermaanden moet vermeden worden.
  • Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. De watergift moet dus op de standplaats worden aangepast. De plant moet regelmatig (niet te koud )water te geven.
  • Zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Geef tijdens de rustperiode in de winter minder water. In de zomer is een douche in de vorm van een regenbui mogelijk door de plant even buiten te zetten.
  • Om groene planten volop groeikracht te geven is regelmatig plantenvoeding gewenst. De plant zal hierdoor blijven groeien en mooi van blad blijven.
  • Eventueel geel of lelijk blad verwijderen.
  • Wanneer de plant te hoog of minder mooi is geworden kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme maanden.
  • Ficus kan in principe jaren goed blijven (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, versheid, geven van plantenvoeding en omstandigheden bij de consument). 
  • De plant is alleen voor decoratie en niet voor consumptie.


Grootbladige vioolbladplant (Ficus lyrata)

Meer weetjes en info over de Ficus:

De naam Ficus is de oude Latijnse plantennaam voor vijg. Al meer dan duizend jaar groeit de Ficus in tropische en subtropische gebieden. Ze komen hoofdzakelijk voor in delen van Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. De echte vijgenboom (Ficus Carica) komt voor in het Middellandse-Zee gebied en is al sinds de oudheid een belangrijk cultuurgewas.

Naast het geslacht Ficus kennen we nog een aantal zeer economisch interessante gewassen binnen dezelfde familie: Moerbei (Morus, voedselplant voor de zijderups), hennepleverancier (Cannabis sativa, vezel- en olieplant) en de hop (Humulus lupulus, kruidenplant en smaakstof voor bier).

#2613

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl