Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/festoen_gebonden_rond_een_natuurlijke_tak?selectCountry=1


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Festoen gebonden rond een natuurlijke tak

Festoen gebonden rond een natuurlijke tak

Festoen gebonden rond een natuurlijke takHeb je zin om een mooi bloemstuk te maken waar je lang plezier van kan hebben dan is een festoen een leuk idee. Een festoen is een guirlande waar je alles kan in verwerken dat geschikt is voor indroging. Het is heel eenvoudig te maken en in dit seizoen is het leuk om er mooie herfstbladeren in te verwerken. Bladeren van de eik, plataan of esdoorn hebben nu prachtige kleuren. Ook alle groenblijvende struiken zoals Skimmia met zijn fel rode besjes, Viburnum en Rhododendron maar ook Buxus en het groen van coniferen zijn goed. Verder kan je de blaadjes van de Eucalyptus, salablad, klimop, rozenbottels en diverse bessen en vruchten gebruiken. Met de komende feestdagen is het ook leuk om er kerstballetjes in te verwerken. Wees creatief in de keuze en combinatie van je materialen.

Je kan een festoen gebruiken als tafeldecoratie ofophangen aan de deur.
Zo heb je steeds een mooie en unieke decoratie voor binnen- of buitenshuis.

Benodigd materiaal:

Niet vegetatief materiaal:
Bloemschikmateriaal: mes, schaar, snoeischaar.
2 klosjes gegloeide binddraad
Lijmpistool en lijm
Jute, lint of vilt voor de afwerking     

Vegetatief materiaal:

Decoratieve natuurlijke tak van ongeveer een duim dik, ca. 90 cm lang
Veel bladmateriaal: Eucalyptus, Hypericum, Rhododendron, klimop met besjes, herfstbladeren van eik en esdoorn, Euonymus japonicus, safarimateriaal,….
Herfstmateriaal: elzenpropjes, vruchten van de hazelaar,…

Werkwijze:

Festoen gebonden rond een natuurlijke tak

  1. Snijd al het materiaal dat je hebt op een gelijke lengte van 15 cm en sorteer per soort. Dat werkt gemakkelijker.
  2. Wikkel de gegloeide draad een paar keer aan de bovenzijde van de sierlijke tak en zorg ervoor dat deze goed vast blijft zitten. Het kan mooi zijn om een stuk van de tak zichtbaar te laten.
  3. Maak kleine bosjes van het materiaal dat je hebt en leg het eerste bosje op de tak. Omwikkel het twee keer met de draad en dit ongeveer een 3 cm van het uiteinde zodat het goed vast blijft zitten. 
  4. Werk zo verder en leg telkens een bosje in het midden, eentje rechts en eentje links op dezelfde hoogte.
  5. Voor de volgende laag schuif je een paar centimeter op en werk je zo verder tot bijna de hele tak omwikkeld is met het groenmateriaal. Zorg voor een gelijke verdeling van het materiaal en een mooie afwisselende kleurschikking.
  6. Maak op het einde de wikkeldraad stevig vast door een paar keer te knopen. Werk het uiteinde af met jutetouw of vilt. Als je het festoen aan een deur wenst te hangen maak eerst een paar lussen in de wikkeldraad voordat u deze verder afwerkt met sierdraad.
#4549Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon