Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/felicia_amelloides_kuipplanten?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Felicia of blauwe margriet is een mooie kuipplant die je makkelijk kan stekken

Felicia amelloides of de blauwe margriet

Eenjarig plantje met prachtige, donkerblauwe bloemen met een geel hartje. De bloemen zitten op tot 18 cm lange en lichtjes rood gekleurde bloemstengels waardoor ze extra in het oog springen waar je ze ook aanplant. De bloemen lijken qua vorm en formaat (behalve het kleur) heel sterk op de madeliefjes die je in een gazon kan aantreffen waardoor velen Felicia ook de naam blauw madeliefje geven. De planten zelf worden ongeveer 20 cm hoog en 30 cm breed. De bladeren van de plant worden ongeveer drie cm lang. Felicia doet het goed in bloembakken en als kuipplant, maar gedijt ook prima op een zonnig plekje in de plantenborder. De planten bloeien heel rijk vanaf mei tot in september waardoor ze veel energie verbruiken en een wekelijkse dosis voeding bij hun watergift weten te waarderen.
In plaats van een wekelijkse gietbeurt met opgeloste meststof kun je bij het aanplanten ook een meststofpil aan de voet van de plant steken waarmee ze het hele bloeiseizoen verder kan. De uitgebloeide bloemen dien je te verwijderen zodat ze geen zaad vormen. De zaadvorming gaat ten koste van nieuwe bloemen.


Felicia amelloides of de blauwe margriet bloeit massaal op lange bloeistengels.

Deze halfheestertjes zijn afkomstig uit Zuid-Afrika waar ze na enkele jaren tot meer dan een halve meter hoog en ruim één meter breed uitgroeien. Ze dienen te overwinteren op een lichte plaats bij een temperatuur van 5 tot 10°C. Ze kunnen slechts enkele graden vorst verdragen en zijn dan ook matig vorstbestendig. In ons land is het niet aan te raden Felicia amelloides in de winter buiten te laten staan.
Felicia doet het ook goed in beplantingen aan de kust.

Felicia of de blauwe margriet is gemakkelijk te vermeerderen door het nemen van niet bloeiende stekken. Deze mogen vrij kort zijn. Vijf cm is al voldoende. Ontblader de onderste drie cm en steek die in een stekgrond. Goed bevochtigen en voldoende warm houden. Na enkele weken op een lichte standplaats uit het directe zonlicht zullen de stekjes worteltjes vormen. Als ze een mooi vertakt wortelgestel hebben van enkele cm lang, mag je ze oppotten in potjes van ongeveer 8,5 cm met goede potgrond. De planten enkele keren toppen zodat ze zich goed vertakken en bossige planten vormen. De beste periode om kopstekjes of topstekjes te nemen is in september. Dan is het nog voldoende warm om ze geworteld en verpot de winter in te laten gaan.

In tuincentra kun je soms ook zakjes met zaden van de Felicia vinden. Deze zaden kun je in de maart - april zaaien bij een temperatuur van 15°C.

Er zijn ook cultivars met witte bloemen en ook met bont gekleurde bladeren.

  • Felicia amelloides 'Alba': witte bloemen

  • Felicia amelloides 'Aurea': geel bonte bladeren

  • Felicia amelloides 'Santa Anita': grotere blauwe bloemen

  • Felicia amelloides 'Santa Anita Variegata': wit bonte bladeren

  • Felicia pappei: blijft lager met diepblauwe bloemen

#1592

Auteur: Kurt Vossaert