Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/feestrecepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 17 februari 2020

Speelse en lichte feestrecepten met groenten en fruit

Preibeignets met een pikant tomatensausje

Voor 12 beignets: 4 stuks Flandriaprei, 175 g bloem, 1 eierdooier, 2 dl water, 4 eetlepels gemengde maanzaadjes, 4 eetlepels sesamzaadjes, peper en zout.

Voor de saus: 4 Flandriatomaten, 2 teentjes knoflook, 1 afgestreken theelepel chilipoeder, peper en zout.

Snijd de worteltjes en de helft van het groen van de preistengels. Snijd de stengels in drie of vier stukken (volgens de grootte), was ze en dep ze droog.

Mix de bloem met het water en de eierdooier tot een glad beslag. Roer er de maan- en sesamzaadjes, peper en zout onder. Laat een half uurtje rusten.

Maak ondertussen de saus: leg de tomaten 30 seconden in kokend heet water, zodat u ze gemakkelijk kunt pellen. Snijd ze in vieren en verwijder de pitjes. Doe ze in een pan met een dikke bodem, samen met de geperste knoflookteentjes, het chilipoeder, peper en zout. Laat stoven tot een dikke brij. Mix de saus glad.

Haal de stukken prei door het beignetbeslag en leg ze in een frituur van 170°C. Laat bakken tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien ze meteen op met de tomatensaus als dipsaus.
 

Groentespiesjes met een yoghurt-citroensausje

Voor 12 spiesjes: 2 Flandriawortelen, 1 stronk Flandriawitloof, 1 Flandriakomkommer, 1 groene selderij van Flandria.

Voor de saus: 3 dl magere yoghurt, ½ citroen, 1 teentje knoflook, peper, zout.

Schraap de wortelen schoon en snijd ze in stukken van 3 cm lang. Snijd de kern uit het witloofstronkje. Haal voorzichtig de witloofblaadjes van elkaar en snijd ze in de breedte doormidden. Spoel en droog de komkommer. Snijd hem in de lengte doormidden en snijd elke helft in plakjes van 2 cm dik. Verwijder de blaadjes van de selderij, spoel en droog de stengel en snijd hem in stukjes van 3 cm lang.

Prik de stukjes groente op houten satéstokjes of cocktailprikkers.

Pers de halve citroen uit en snijd de schil in flinterdunne sliertjes. Laat deze 1 minuut blancheren in kokend water en uitlekken. Meng de yoghurt met het citroensap, het geperste knoflookteentje, de citroenschilletjes, peper en zout.

Geef iedere gast een kommetje met wat yoghurtsaus als dipsaus en twee groentespiesjes.


 

Gevulde champignons

Voor 12 champignons: 12 grote Flandriachampignons, wat citroensap, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 200 g magere verse kaas, 2 eetlepels fijngehakte Flandriapeterselie, 1 eetlepel paneermeel, 1 takje tijm, peper en zout.

Borstel de champignons schoon en snijd het steeltje uit de hoedjes. Besprenkel de hoedjes met citroensap tegen het verkleuren.

Snipper de steeltjes en de sjalotjes heel fijn en meng ze met de verse kaas.

Voeg het geperste knoflook, de peterselie, het paneermeel, de blaadjes van de tijm, peper en zout toe en roer tot een glad mengsel.

Vul de champignons met het mengsel en schik ze in ovenschalen.

Laat 20 tot 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.

#819

Bron: Flandria