Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/feestelijke_koele_taart

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 januari 2022

Een feestelijke floristieke taart maken als bladapplicatie en opvullen met rozen

Applicatiewerk gevuld met rozen

Een taart heeft altijd iets feestelijks, ook in de floristiek. Taarten kun je heel modieus, smaakvol en sober maken, of als je daarvan houdt, kun je ze natuurlijk ook heel romantisch maken en dan meerdere materialen gebruiken.

 
Taarten maken met bladapplicatie en witte rozen

Voor een feesttafel, neem je beter sobere materialen zowel van kleur als aantal. 

Een taart is ook absoluut geschikt als decoratief element op een tafel met koud buffet. Dan plaats je ze tussen de schotels en best op een hoge taartschotel .

Wat heb je nodig voor dit bloemstuk? 

 • Een taartvorm van piepschuim van ± 30 cm doorsnede
 • Een minitaartje van groen steekschuim van oasis (met plastieken bescherming er nog aan)
 • Een 10-tal mooie volle rozen met een koele kleur.
 • Heel veel bladeren van de Elaeagnus
 • Etalagespelden
 • Wit of blank pitriet

Hoe ga je te werk bij het maken van de taarten met bladapplicatie?

 1. Snij uit je piepschuim taartvorm een cirkel een paar millimeters groter dan het formaat van de groene steekschuimen taartvorm.
 2. Verwijder de steeltjes van de Elaeagnusbladeren en sorteer ze een beetje op grootte.
 3. Begin een bladapplicatie met de groene kant van Elaeagnus naar boven, vanuit het midden van de grote piepschuimtaart. Je start vanuit de opening (het midden) naar de bovenkant van je taart, vertrekkend met de punt van je blad in het midden. Steek steeds een etalagespeld in de punt van je blad en ga zo dakpansgewijze verder, steeds in dezelfde richting. De onderkant (steelkant) wordt bij de volgende rij automatisch vastgezet.
 4. Ga verder met de bladapplicatie langs de zijkant van je taart en laatst de onderkant (enkel om boord mooi af te werken). Je kunt zelfs je onderkant met gewone krammen vast zetten aangezien die niet zichtbaar is.
 5. Halveer het groene steekschuimtaartje met een groot mes en snij door het plastiek; maar hou het wel aan je taartvorm.
 6. Laat die halve groene oasistaart in een kom met water liggen tot die “vanzelf” vol gezogen is met water. Steek het nu met de plastiek kant naar onder in je taart met bladapplicatie. Let op duw niet te veel op de structuur van je steekschuim anders breek je de structuur en dat belet dat bloemen water opzuigen.
 7. Snijd je rozen heel schuin aan met een scherp mes, zo zuigen ze maximaal water op en gaat het bloemstuk langer mee.
 8. Verdeel de rozen over het groene steekschuim zodat het een mooi geheel vormt.
 9. Neem Elaeagnusbladeren en plooi ze in twee met de grijze kant langs buiten. Klem ze tussen je rozen en je Elaeagnustaart zodat ze een grijze opstaande boord vormen.
 10. Wikkel pitriet een drietal keren om de zijkant van je taart en zet het uiteinde vast met een etalagespeld in je taart.

Dit is een sobere schikking die heel koel kan aandoen vooral door het blad dat als het ware een laagje rijm heeft.

mogelijke variaties: 

 • Absoluut winterse versie: door er wat kunstsneeuw op te strooien.

 • Kerstsfeer: door er een aantal koele, kleine kerstballetjes in te verwerken.

 • Valentijn: vervang de lichte rozen, door mooiedonkerrode rozen. Dan kan de schikking ook indrogen. Maar zorg er dan zeker voor dat het steekschuim niet te hoog zit en dat je rozen het steekschuim niet raken, anders beschimmelen ze snel.

 • Pasen: steek hier en daar kwarteleitjes tussen de rozen (opgelet voor breuk, kwarteleieren zijn broos) en je kunt de bladeren tussen rozen en bladapplicatie vervangen door zeegras of door een beetje Muehlenbeckia. Dat geeft een beetje een nestje.

 • Lente: ipv rozen kun je ook bloembolletjes verwerken, vb. krokussen, korte tulpen, tête-a-tête paasbloempjes,

 • Herfst: rozen kunnen vervangen worden door zaaddozen, noten, en ander herfstmateriaal 

Meer tips: 

Deze schikking kun je liggend, maar ook hangend gebruiken als je er een schilderijhaakje aan lijmt met de lijmpistool.

Heb je een plaats waar je zowel de voor- als de rugkant kunt zien, dan neem je dubbel zoveel bloemen om zowel in de voorkant als in de rugkant te verwerken. Dan zet je de taart wel rechtop. Dit kun je ook als je achter de rechtopstaande taart een spiegel hebt hangen of staan. Wil je zeker zijn dat er geen vochtigheid op je meubels komt, moet je eerst de taart een tijdje op een schaaltje plaatsen, zodat er geen vlekken op je meubels komen.

Je kunt er bij een rechtopstaande schikking, naast het pitriet om de taart ook nog extra pitrietcirkels aanbrengen.

#1353