Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/exotisch_exploreren_van_smaak

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 5 december 2020

Exotisch exploreren van smaak

Even vers, even gezond, maar net dat tikkeltje anders. Namen die niet moeten onderdoen voor de meest exotische bestemmingen. We spreken o.a. over: Romanesco, Bellino, Eleganto, Kumato, Ti Amo, Fleur de Courgette, .. Geen flauw benul waarover we het hebben?
Laat deze mailing dan jouw gids zijn op deze exotische exploratie. Einddoel van deze onderneming is een superlekkere, gezonde tafel met een enorme diversiteit aan kleuren en smaken. Groentjes met paradijselijke smaak. De zomer kan niet meer stuk ongeacht het aantal uren zonneschijn.

Eerste les paprikaans: pittig, puntig, puur, pakkend, prikkelend...

De paprika's van Specialty Street horen thuis in de grote familie van de chilipepers. Ze zijn verrassend zoet van smaak en rijk aan vitamine C.
Dat er werk wordt gemaakt van kwaliteit wordt niet alleen bewezen met de smaak maar ook met cijfers dankzij de Brix-waarden. Deze waarde is een maatstaf voor de opgeloste suikers in een product.

Het principe is: hoe hoger de brix, hoe beter de kwaliteit. Want precies de natuurlijke zoetheid van het fruit of de groente zijn bepalend voor de smaak en de houdbaarheid. Zo hebben zoete puntpaprika's een brix-waarde 9, een resultaat dat mag gezien - en vooral geproefd - worden!

Tomaten in alle formaten

Een tomaat is een tomaat is een tomaat, zou de schrijfster Gertrude Stein zeggen. Maar wat betreft tomaten, heeft ze geen gelijk.
Tomaten danken hun kleur aan een natuurlijk pigment, het lycopeen. Het pigment vormt zich tijdens de rijping van de vrucht. Hoe roder de tomaat, hoe hoger de concentratie aan lycopeen.

Het pigment behoort tot de groep van de carotenoïden, een groep die ook aanwezig is in andere rode of oranje groenten- en fruitsoorten zoals wortels, paprika's...
Lycopeen is een antioxidant en zou bescherming bieden tegen o.a. prostaatkanker en ook hart- en vaatziekten. Antioxidanten hebben de eigenschap dat ze vrije radicalen kunnen binden en in die zin onschadelijk maken. Want die vrije radicalen kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan lichaamscellen, soms met een tumorgroei tot gevolg. Volgens sommige onderzoeken zou lycopeen ook het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen en de verminderde vruchtbaarheid van mannen verbeteren.

In het rijke tomatengamma vindt iedereen iets naar zijn gading. Denk maar aan Ministar, Bellino, Sweet Pink, Coeur de Boeuf, Kumato, ...

Sla je slag met een ander slaatje!

Sla bestaat voor 90% uit water en is uitermate caloriearm: met z'n 7 kcal per 100 g behoort sla tot de meest caloriearme groenten. Natuurlijk betekent elke toegevoegde lepel dressing of mayonaise een extra portie calorieën.
Verder bevat sla heel wat vezels, is sla rijk aan nitraat, provitamine A (beta-caroteen), kalium, fosfor, ijzer, vitamine C en ook mangaan en chroom. De vitamine C die sla oplevert, is te vergelijken met die van een stuk fruit op voorwaarde dat het gaat om een ruime portie (zo'n 100 g).

Variëren in slasoort is niet alleen leuk als inspiratiebron. Ook qua voedingswaarde vertonen slasoorten een toch niet onbelangrijke variatie. Een aantal van die slavarianten zijn intussen meer dan ingeburgerd: de kropsla, ijsbergsla, eikenbladsla, rucola (of raketsla).
Maar er zijn ook nog wat wildere, frivolere slasoorten woonachtig in de Specialty Street zoals de Lollo Bionda en Lollo Rossa, de respectievelijk gele en rode gekrulde slasoort die ook visueel een aparte toets geven aan een zomers gerecht.
En dan hadden we het nog niet over krulandijvie, Batavia, Radiccio Rosso, Romeinse sla...

Flower power met hippe bloemkool

Bloemkool is een populaire koolsoort opgebouwd uit witte bloemknoppen. Intussen zijn er ook groene en paarse bloemkolen op de markt (die groen verkleuren na het kookproces), iets milder van smaak dan de witte.
Ze dragen we welluidende namen: Coliflor Green, Coliflor Purple en Romanesco. Die laatste is ook bekend als torentjesbloemkool en is prachtig om zien (uiteraard ook om te eten!).

Bloemkool is licht verteerbaar en arm aan calorieën. De groente is wel rijk aan vezels wat een weldaad is voor ons darmstelsel. Dankzij een dieet rijk aan vezels, neemt de hoeveelheid stoelgang toe en versnelt de passage door de dikke darm.
Bloemkool is ook rijk aan vitamine C wat onze weerstand helpt opbouwen naar het najaar toe. Verder bevat bloemkool ook een hoge concentratie aan kalium en fosfor.
Het leuke aan bloemkool is dat de groente zowel past in de traditionele keuken, de gastronomische keuken, de moleculaire keuken...

Komkommer comm'il faut!

De komkommer zorgt voor een gezond zomers gevoel: de groente telt slechts 8 kcal per 100 g en is dus onmisbaar in elk zomers dieet. Komkommers bevatten veel water en dat is dan aardig meegenomen op warme zomerse dagen die extra aandacht vragen om onze lichamelijke waterhuishouding op punt te houden. De groene groentes zijn bovendien vezelrijk, bezitten flink wat fosfor (24 mg), vitamine C (10 mg) en ijzer (0.2 mg).
Meestal worden komkommers rauw opgediend als partysnack, in salades of gewoon als lekker broodbeleg met wat platte kaas of Bulgaarse yoghurt met een toefje knoflook. Dan heb je direct een zelfbereide tzatziki bij de hand en is dat vakantiegevoel absoluut niet meer veraf.
Onder het Specialty Street-label zijn ook cocktail-komkommers verkrijgbaar.
Nog leuker, lekker en hanteerbaar voor een picknick op het gras.

Andere varianten

Buiten de speciale tomaten, paprika's, komkommers en sla zijn er ook aparte aardappelen zoals de ratte, vitelotte, speciale courgette-variëten (courgette de Nice, fleur de courgette), exclusieve champignonsoorten.. Specialty Street is een assortiment om in de gaten te houden als je graag culinair verrassend uit de hoek wil komen!

#3993

Bron: Flandria