Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/eucomis_ananasplant_kuiflelie_kuipplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 24 november 2020

Eucomis of ananasplant / kuiflelie: mooie soorten zoals Eucomis 'Sparkling Burgundy', Eucomis pole-evansii,...

Eucomis of ananasplant / kuiflelie.

Eucomis wordt opgekweekt uit een bol, welke in de lente wordt geplant.

De bloeiwijze lijkt wat op een ananas. Boven de bloemen groeit een groepje bladachtige schutbladeren, vandaar de bijnaam ananasplant of ananaslelie. Hij wordt ook wel kuiflelie genoemd en die bijnaam spreekt voor zich als je een bloeiend exemplaar ziet.

De plant bloeit wekenlang en blijft ook daarna nog lange tijd decoratief door de aantrekkelijke zaaddozen.

Eucomis verdraagt enige kou maar moet tegen strenge vorst worden beschermd. Vaak wordt de bol in een pot gekweekt en in de winter binnenshuis gehaald. In de volle grond kan de bol overleven onder een beschermende laag van bijvoorbeeld dennentakken.

In de pot geplant, vraagt de plant gedurende de zomer een royale watergift. Een plaatsje in de zon is gewenst.

Voor liefhebbers Eucomissen van zowel groot als klein:


Eucomis 'Van der Merwei'

Klein maar fijn is van toepassing op Eucomis 'Van der Merwei', waar een lichtgroene ondergrond bedekt is met paarsrode stippels en spetters. Van der Merwei wordt niet hoger dan 25 centimeter en komt goed uit in een pot die op een tafeltje staat, zodat het moois niet op te grote afstand bewonderd kan worden.


Eucomis comosa

Eucomis comosa wordt veelal vermeerderd uit zaad, waardoor er variatie in de kleuren bestaat. Heel mooi is de nakomeling met rode bloem en groen blad waar een donker waas over ligt. In een pot wordt de plant ongeveer 30 centimeter hoog.


Eucomis pole-evansii

Reusachtig is Eucomis pole-evansii. Deze kan een hoogte bereiken van bijna anderhalve meter! Zeker wanneer de bol in de volle grond wordt geplant, kan er een krachtige groei worden verwacht. De lange stengel die de bloem draagt, behoeft dan wel enige steun.

Door de bijzondere bloeiwijze en de grote afmetingen daagt deze Eucomis uit tot het bedenken van bijzondere combinaties. Weelderig met Dahlia 'Chat Noir' of ingetogen met vrouwenmantel en dille, in een groen boeket.


Eucomis comosa 'Sparkling Burgundy'

Nieuw en mysterieus mooi is Eucomis comosa 'Sparkling Burgundy'. Zowel het blad als de bloemaar zijn diep donkerrood. Vanwege de bijzondere kleur is de plant ook voor de bloei aantrekkelijk. Een zeer gewilde kleur dus naar verwachting zal dit een populaire Eucomis gaan worden.

De foto's van deze kuiflelies werden genomen in De Tuinen in Demen 

Eucomis in onze online plantengids  

#1601

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl

Tuinadvies > Planten

Actieproduct in de kijker

nieuwsbrief


Webshop producten

Zonet verkocht op de webshop