menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Engerlingen en emelten bestrijden

Wie ooit te maken kreeg met engerlingen, weet hoeveel schade deze uit de kluiten gewassen keverlarven aan je gazon kunnen aanrichten. Gelukkig kan je je toevlucht nemen tot een aantal middelen van het DCM Naturapy gamma om paal en perk te stellen aan de bedreiging.

De schade die volwassen kevers aanrichten blijft doorgaans beperkt, op wat geknabbel aan blaadjes na.

Het zijn vooral de larven die vraatzuchtig uit de hoek komen. Ze doen zich onder de grond tegoed aan de malse graswortels, met kale plekken als gevolg. Ze vangen is geen optie, want ze huizen in de wortelzone in het voorjaar en de zomer en in diepere lagen in de winter. Tot overmaat van ramp kan het heel lang duren tot ze volwassen worden. Bij de larven van de meikever kan dat zelfs tot drie jaar oplopen!

bestrijding van engerlingen

Engerlingen bestrijden

Engerlingen zien er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze kunnen tot 4 cm groot worden, roomkleurig, hebben een opgekruld lichaam, drie paar poten en een duidelijke kop met kaken.

Wanneer het voldoende warm is (vanaf de maand mei) verschijnen de eerste volwassen kevers in de tuin. De eerste dagen voeden ze zich met wat bladmateriaal om energie op te doen. Vervolgens graven ze zich tot een diepte van 10 tot 25 cm in de bodem om eitjes te leggen. Het merendeel van de eitjes worden al gelegd alvorens u de kevers opmerkt. Het is daarom belangrijk u te richten op de larven (engerlingen) voor een effectieve bestrijding. Enkele weken na de eileg komen de eerste larven uit. Aanvankelijk voeden ze zich met dood plantaardig materiaal om al snel over te schakelen op de wortels van het gazon. Door een verstoorde wateropname wordt het gazon al snel geel tot bruin. Een langere droogteperiode in de zomer kan dan nefast zijn voor het gras. Vogels zijn verlekkerd op de larven en kunnen het gazon stuk trekken. Ook mollen hebben graag engerlingen op het menu en woelen het gazon om op zoek naar de engerlingen. In de nazomer tot vroege herfst zitten de larven net onder de zode. Dit is dus het ideale tijdstip van behandeling. Tijdens het koude, latere najaar verhuizen engerlingen opnieuw naar diepere grondlagen om te overwinteren. Het volgende jaar worden de groei en het vreten opnieuw hervat of gaat de larve verpoppen tot adult. De levenscyclus van de rozenkever en junikever duurt respectievelijk 1 en 2 jaar

Je kan engerlingen succesvol - én milieuvriendelijk - bestrijden met de insectendodende aaltjes van DCM Heteri-Guard®. Deze minuscule wormpjes gaan actief op zoek naar engerlingen en treden hun prooi binnen via natuurlijke openingen. Ze infecteren hun slachtoffers met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven. Daarna voeden de aaltjes zich met het dode insect.


Aaltjes tegen engerlingen in gazon

DCM Heteri-Guard®
Deze insectenparasiterende aaltjes zijn minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van engerlingen in gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen.

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking 1) Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost 2) Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen.

Bij zware aantasting verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m² Toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer; minimale temperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13°C Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de gieterbodem zakken De bodem grondig bevochtigen en enkele weken vochtig houden (aaltjes overleven en bewegen zich voort in water)

Terug naar boven icoon