Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/emelten_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 30 november 2020

Emelten - larven van Tipula

De larven van de langpootmug  zijn ongeveer 4 cm lang en zien er grijsbruin uit met een cilindervormig lichaam. Ze hebben geen pootjes  en ze komen voor in het begin van de herst onder de grond.
Wanneer emelten in grote mate voorkomen in het gazon zullen er duidelijke kale plekken te zien worden. Vaak wordt gezegd dat de emelten de wortels van de grassen stukvreten, maar eigenlijk voeden ze zich met het groen van het gras. Ze trekken het jonge groen naar beneden om er zich daar tegoed aan te doen.

Tipula oleracea
Tipula oleracea

De meest voorkomende emelten zijn larven van Tipula oleracea en Tipula paludosa. Het verschil van deze twee soorten langpootmuggen zit in het aantal antennedeeltjes. De Tipula oleracea heeft er 13, de Tipula paludosa heeft er 14. Daarnaast zal de Tipula paludosa later vliegen in de herfst dan zijn soorgenoot die eind augustus tot begin september is uitgevlogen.
Een ander belangrijk verschil tussen beide soorten is dat de T. paludosa slechts 1 generatie per jaar voortbrengt die vanaf de late herfst tot in mei schaden kan berokkenen. De T. oleracea heeft 2 generaties per jaar. De eerste generatie hiervan zal vooral schade veroorzaken in de zomer, terwijl de andere generatie net zoals de T. paludosa vanaf de herfst tot in mei het gazon domineert.
Naast deze twee bestaan er wereldwijd nog meer dan 1000 soorten. In de Benelux komen er ongeveer 50 verschillende soorten voor.

Tipula paludosa
Tipula paludosa

Erg diep zitten emelten niet in het gazon, meestal vertoeven ze op 2 tot 3 centimeter onder de grasmat. Bij donker komen ze half uit de grond gekropen en beginnen ze te eten van het groen. Bij regenweer kunnen ze zich ook verplaatsen boven de grond wanneer ze op zoek zijn naar eten.
Wanneer je hoopt dat de vorst de emelten zal doen verdwijnen ben je er aan voor de moeite. Emelten zijn niet vorstgevoelige larven die bovendien (bij gematigde temperaturen) in de winter verder doen met hun vernielende voedseltochten.
Naast gras zullen zij ook te vinden zijn in bloemenperkjes met jonge plantjes en in de moestuin.

Emeltenplaag herkennen
Om te controleren of er emelten aanwezig zijn kan het gazon afgedekt worden met een donkere plastic. Doe dit bij regenweer wanneer de emelten actief zijn. Door de donkere plastic blijven zij op het gras liggen. Wanneer men de plastic wegneemt zijn de emelten zichtbaar.

Emelten
Emelten

Emelten bestrijden
Emelten kunnen bestreden worden door het gebruik van nematoden (ook wel aaltjes genoemd). Aaltjes zijn parasitaire diertjes die de emelten zullen binnendringen en daar een bacterie zullen afscheiden waardoor de emelt uiteindelijk dood gaat. Van daaruit vertrekt een nieuwe generatie aaltjes op weg naar andere emelten. Wanneer er geen emelten meer zitten sterven deze nematoden uiteindelijk uit.
De beste periode om emelten te bestrijden in het najaar is midden september, op voorwaarde dat de bodemtemperatuur niet lager is dan 8 graden.

#3130