Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/egel_winterslaap

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 25 juli 2021

Geef de egel een goede start voor zijn winterslaap

Circa 8000 stekels, een spitste snuit en kleine oortjes. Met de buik nagenoeg op de grond sluipen ze al te vaak, snuivend en grommend,… tussen dag en dauw of bij valavond, door onze tuinen.  Doe je ze verschieten, dan rollen ze zich op om er voor minstens 5 minuten als een onaantrekkelijke bol vol stekels uit te zien! Ze worden zo’n 30 cm lang en een volwassen exemplaar weegt om en bij de 1500 gram. De egel ziet niet al te best maar ruikt en hoort des te beter.
Het zijn nuttige insecteneters en opruimers van afgevallen fruit en paddenstoelen, let op…ook een kippenei is voor hen een heerlijk tussendoortje.

Deze kleine, bij vele tuinliefhebbers, geliefde zoogdieren gaan in het najaar op zoek naar een geschikte plaats op te overwinteren. Ze doen dit veelal onder een stapel hout, in een hoop snoeiafval of onder struiken… Maar het liefst van al slapen ze in een egelhuis dat ze zelf met tal van nestmateriaal zoals mos, hooi, bladafval en kleine takjes kunnen opvullen. Lekker droog en warm de winter doorkomen is hun motto.

Ze doen dit op een vrij energiezuinige manier door hun hartritme te verlagen van 190 naar 20 slagen per minuut en ook hun lichaamstemperatuur daalt van 35°C tot 5 °C. Oudere ervaren egels gaan reeds in november slapen terwijl jonge egels energiereserves opslaan tot wanneer het echt koud wordt in januari en februari.

Net voor deze periode is het voor zowel jonge als volwassen egels noodzakelijk om voldoende voedsel op te nemen. Deze slapende dieren verliezen namelijk bijna een derde van hun lichaamsgewicht tijdens hun winterslaap. Jonge egels moeten minstens 0,6 kg wegen alvorens de winterslaap in te duiken en jammer genoeg slagen vele exemplaren daar niet in.
Je kan ze dus een handje helpen door deze nuttige zoogdieren vanaf het najaar wat bij te voederen met egelvoer, rauwe eieren, gedroogde meelwormen, egelpaté, fruit en katten- of hondenbrokken. Geef deze laatste in geen geval in overvloed gezien ze teveel uitzetten in de egelmaag. Geef egels ook geen melk want daar krijgen ze buikloop van en sterven ze.
Eenmaal een egel zich goed voelt in jouw tuin blijven ze er meestal een tijdje. Ze overwinteren, brengen er hun jongen groot en helpen je met het bestrijden van allerlei plaagdieren zoals bijvoorbeeld slakken.

 

Zet de egelkast op een droge beschutte plaats en verstoor ze niet in de winter. Het is belangrijk dat de egels niet wakker worden tijdens de koude periode om zo niet nog meer energie te verspillen. Dikwijls gaan ze dan ook ronddolen om uiteindelijk in de kou om te komen.

Let op met sproeistoffen bij de aanwezigheid van egels in je tuin. Zorg ook voor een systeem waardoor egels makkelijk in en uit de vijver kunnen. Een plankje met gaasdraad biedt hier vaak een eenvoudige oplossing. Zorg er ook voor dat deze stekelige tuinvriend jouw tuin kan verlaten. Maak eventueel enkele gaten in jouw gaasdraad omheining zodat de diertjes in geen geval vast komen te zitten. Het territorium van dit kleine zoogdieren kan gerust enkele tuinen omvatten.

 

#4108

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p