Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/eetbare_bloemen_soorten_eten


https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 22 mei 2022

Eetbare bloemen: enkele vaak gebruikte soorten en smaken

Eetbare bloemen uit de tuin.


Verhoogde bloemborder met eetbare bloemen van de Oost-Indische kers

Het is altijd mooi te kunnen genieten van de vele schitterende bloemen die zich in volle glorie tonen in de bloemenborder. Sommige bloemen zijn niet alleen mooi om naar te zien, maar zijn ook geschikt als fleurige en eetbare garnering bij allerlei gerechten. Ze zorgen er als het ware voor de finishing touch of de kers op de taart. Belangrijk hierbij is enkel bloemen te plukken die niet werden aangetast door ziektes of plagen en zeker nooit werden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Pluk ook enkel bloemen van planten waarvan u zeker mag zijn dat ze geschikt zijn voor menselijke consumptie. Vele bloemen zijn eetbaar, maar er zijn er nog meer die dit niet zijn. Wees dan ook voorzichtig en raadpleeg u goed vooraleer ze te verorberen.

Enkele vaak gebruikte eetbare bloemen die goed gedijen in de tuin:

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus):
Deze eenjarige plant kun je in het vroege voorjaar zaaien op planten in de tuin. Al snel groeit deze schoonheid uit tot 25cm hoog en tot anderhalve meter in de breedte waardoor een plant al snel een heuse oppervlakte kan bedekken met zijn mooie bladeren en bloemen. De bloemen die tussen mei en oktober aan de Oost-Indische kers verschijnen kunnen geel, rood of oranje zijn en hebben een kruidige smaak.
Naast de bloemen zijn ook de zaden en de bladeren eetbaar. De smaak van de bladeren doet aan tuinkers denken.


Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Goudsbloem (Calendula officinalis)
Deze oranje of gele enkelvoudige of dubbele bloemen verschijnen aan de planten vanaf mei tot oktober. De bloemblaadjes kun je vers gebruiken, maar ze kunnen ook gedroogd worden gebruikt.


Goudsbloem (Calendula officinalis)

Salie (Salvia officinalis)
Naast de bladeren zijn ook bij deze doorlevende salie de blauwe bloemen geschikt voor het garneren van gerechten.


Salvia officinalis 'Purpurascens'

Daglelie (Hemerocallis)
De bloemen van de daglelie smaken zoet. De gele bloemen zijn het lekkerst. Let op: we hebben het over daglelie en niet over de gewonde lelies (Lillium) want deze laatste bevatten alkaloïde en zijn dan ook giftig.


Daglelies in verschillende kleuren

Bernagie / komkommerkruid (Borago officinalis)
Zowel de bladeren als de bloemen zijn geschikt als garnering voor salades en desserts. Bernagie bezit een komkommersmaak.

Bernagie met eetbare bloemen
komkommerkruid bloeit met knikkende, blauwe sterbloemen in trossen.

Vlier (Sambucus nigra)
De bloemen van de vlier zijn geschikt voor het bereiden van vlierbloesemaperitief maar ze zijn eveneens te gebruiken voor het maken van vlierbloesemgelei.


Vlierbloesem

Madeliefje (Bellis perennis)
Dit mooie onkruidplantje lusten gazonliefhebbers rauw. Dit mag je gerust letterlijk nemen, want het bloempje is geschikt als garnering voor desserts en kan zelfs gekonfijt worden.


Madeliefje (Bellis perennis)


Dit is een kleine greep uit het zeer brede assortiment aan eetbare bloemen. Wil je zeker zijn van uw stuk, weet dat er ook in de grootwarenhuizen voorverpakte eetbare bloemen te koop worden aangeboden. Let daar dan wel op de verpakkingsdatum, want de houdbaarheidsdatum van de frêle bloemen is beperkt.Bergamotplant (Monarda didyma)
De rode bloem van deze vaste plant is geschikt bij desserts en zelfs tot snippers verknipt in salades.

#2088Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon